facebook

Базарний день: що і де вигідніше придбати на Прикарпатті

Прагнення людей придбати щось чи продати завжди були одним із основних чинників економіки країни.

Купівельна спроможність українців визначає попит на певний вид продукції. Сьогодні ми вирушаємо у віртуальну мандрівку найбільш популярними ринками Прикарпаття.  До нашого топу увійшли ті базари, котрі завжди на слуху як у мешканців обласного центру, так і всієї області. Деякі із них відомі далеко поза межами нашого краю, бо приманюють до себе чималу армію туристів, пише Західний кур’єр.

По машину до Франківська

Рейтинг ринків Прикарпаття відкриває відомий автобазар на околиці Івано-Франківська. Про нього знають далеко за межами області. Його вважають одним із найбільш популярних ринків Західної України.

Щонеділі автолюбителі та потенційні власники нових засобів пересування з’їжджаються сюди на торги. Зазвичай торгові ряди заповнюються на світанку. Тому вже із третьої години ночі автолюбителі вирушають у Павлівку в пошуках залізних коней. Хоча насправді офіційно цей ринок зареєстрований у селі Угринів.

Для того, аби не пошитися в дурні та не стати посміховиськом для інших, доводиться орієнтуватися у тому, що, де, коли і за скільки можна придбати чи продати.
Інформацію про базар можна відшукати і на форумах. Там знавці добре орієнтуються і можуть скерувати інших. Для прикладу, ось таке оголошення, напевно, не введе в оману жодного автовласника, котрий прагне виставити машину на продаж:

«Базар працює тільки в неділю, авто можна поставити і в суботу. Якщо заїжджати перед базаром, то раджу бути до години 5-5:30, а то потім поставлять в ряди з лівої сторони (там слабенько, люди ходять під кінець базару). Сам ставлю авто завжди в суботу в 17:00-19:00, стараюсь поставити в проміжку 3-6 ряду, чуйка така».

Читайте також:  Франківська журналістка Наталя Коцкович отримала в подарунок власний портрет від побратимів з "Азову"

До гуцулів по вишиванку


Золоту середину нашого рейтингу посідають нічні гуцульські базари. Відразу зазначимо, що таких базарів є декілька. Тому усі вони становлять певну конкуренцію один одному. Але не потерпають від нестачі покупців, особливо охочих придбати вишиванку.
Кути, Косів і Коломия мають свої принади у змаганні за етнічні гуцульські вироби. Щоправда дехто може зауважити, що частина торгівців гуцульським крамом встигає відвідувати різні базари і торгувати у декількох точках. Це не тільки реклама виготовленому власними руками товару, але й можливість додаткового заробітку.  А дехто навіть підмічає, який саме товар і на котрому ринку дешевший, а де він вже перепродується, бо був придбаний на іншому.

Косівський базар насправді називають «Смоднянським», бо розташований він не у самому районному центрі, а на околиці – біля села Смодна. Тому, якщо доведеться чути таку назву, не лякайтеся. Це той самий славний Косівський базар. Він працює тільки в суботу. А завітати по крам сюди можна з 4 години ранку і до обіду. Тому й не дивно, що з Івано-Франківська люди збираються ще з вечора у подорож за гуцульським крамом.

Косів – неофіційна столиця карпатських сувенірів. Місцеві горяни-майстри здавна славилися своїми талантами, тому косівські вироби мають такий великий попит. Тут можна придбати одяг, взуття, кераміку, ткані вироби, вироби з овечої вовни, дерева, шкіри, заліза і різноманітні предмети гуцульського декоративно-прикладного мистецтва.

Слава про базар шириться далеко за межі України, бо чимало іноземних туристів відвідують це торговище. За популярністю це один із найбільш згадуваних і, напевне, один із найбільш відвідуваних етнобазарів. Тому ми сміливо розташовуємо його на другій сходинці нашого рейтингу.

Читайте також:  На Прикарпатті масово звільняються суді

Щоби Кути не минути

На третій позиції – Кутський оптовий ринок.  Це і є саме те місце, звідки у всіх напрямках роз’їжджаються справжні гуцульські сувеніри. Вже потім вони потрапляють на аналогічні сувенірні ринки, розраховані на туристів. Двічі на тиждень у Кутах відбуваються базари – з вівторка на середу та з п’ятниці на суботу. Відвідини Кутського ринку деякі львівські туроператори вже включають у свої програми шопінг-турів, приманюючи туристів як мінімум вп’ятеро дешевшими цінами, аніж у Львові чи Києві.

У центрі Гуцульщини

Жоден інший базар не зрівняється з такою кількістю і різноманітністю товару, як на Коломийському ринку вишиванок. Особливість базару в тому, що тут можна купити вишиванку з рук у справжніх майстринь-вишивальниць, для яких ручна праця – основний заробіток. Ще можна купити тканину та нитки для вишивання, одяг, сумки, пояси, українські вінки, рушники, скатертини та безліч іншої вишитої всячини. Цей ринок працює із середи на четвер з 2 до 9 години ранку. А в нашому рейтингу популярних ринків сміливо посідає четверту сходинку.

Така «нічна популярність» ринків, очевидно, має свої причини. Вдень у гуцулів чимало клопотів по господарству, тому даремно витрачати часу вони не будуть. На цьому ринку товару вдосталь на різні смаки. Щоправда, деякі підприємливі вишивальниці стараються гнатися за оптом не тільки в ціні, але й у кількості товару, тому вишиванки здебільшого не ексклюзивні, а так званого масового пошиву.

Не дивно, що у нашому прикарпатському краї, розрахованому на туристів, так багато сувенірних ринків. Усі вони приманюють своїм колоритом та автентичністю. Але аж ніяк не цінами на вироби. Сувеніри на пам’ять із найпопулярніших і «розкручених» курортних місць стають деколи насправді «дорогими, як пам’ять». А такі сувенірні ринки не можуть передати справжнього духу етнічних гірських районів і можливості поспілкуватися із майстрами народної творчості віч-на-віч.

Читайте також:  Коронавірус не збавляє обертів на Прикарпатті: Марцінків терміново звернувся до Зеленського

Кролики, качки і поросята

Поки в Івано-Франківську ніяк не зрушиться з місця питання із створенням найбільшого в області ринку сільськогосподарської продукції, цей товар можна придбати ледь не на кожному ринку як міста, так і області. Щоправда, аж ніяк не за оптовими цінами.

Зважаючи на те, що наша область у переважній більшості є виробником сільськогосподарської сировини, то й цього краму є достатньо. У пошуках чогось кращого і дешевшого прикарпатці готові навіть їхати по районах, аби вторгувати гривню-другу. Чимало людей знають, що одним із найкращих у цьому плані є Тлумацький ринок.

Він і замикає сьогодні наш топ-5 популярних базарів Івано-Франківщини. Сюди найкраще приїжджати в суботу зранку. Щосереди базар значно менший, а тому посеред тижня ви не купите живих курей, качок, гусей, кіз, кроликів чи свиней. Це все – товар вихідного дня. Майже половина базарної площі відведена саме для живності. Господарі, котрі займаються вирощуванням худоби і птиці, знають, що у Тлумачі бувають найнижчі сезонні ціни на живність. Тому й навідуються сюди із сусідніх районів. Хоча й у цій справі важливо не проспати – тварин розкуповують на світанку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.