facebook

“Українці всього світу – за Україну!” або “Як не стати “п’ятою колоною Кремля”

Як свідчать останні публікації іно-ЗМІ, реалії сучасності вказують на необхідності невідкладної ідентифікації українців як представників окремої національності, їх приналежності до Українського Народу: світової спільноти людей, котрі поділяють спільну етнічну самосвідомість, мову, культуру, походження, історію і т.д.


За період існування “совєтського” тоталітарного режиму у світі сформувався стійкий образ вихідця з території колишнього СРСР, який часто використовується у наші дні під назвою “руський”.

При цьому, на відміну від ватажків “Мордору”, що завжди виношували загарбницькі наміри створення імперій: “царської”, “каммуністічєскої”, а тепер уже й “путлерівської”, провідники Українського Народу у всі часи пропагували прагнення возз’єднання всіх Українських Земель і побудови Єдиної Соборної Української Держави.

Чому означене питання набуває гострої актуальності саме сьогодні? Тому, що тільки українці зможуть протистояти загрозам гібридноївійни, яка почала стрімко поширюватися Кремлем не тільки в Європі, але й у всьму світі. У першу чергу, це стосується країн, в яких здійснюються процедури волевиявлення народу та втручання в які з боку РаSSєї найбільш відчутні: Brexit у Великобританії, вибори у США, майбутні – у Франції, Німеччині…

І тут “путлерівськийрежим активно використовує вихідців з колишнього нєрушимого“. Українська Діаспора повинна дистанціюватися від руських“, щоб не бути втягнутою в брудні маніпуляції кремлівської пропаганди.

Прикладом може служити фейкова історія з “дівчинкою Лізою”, яка стала сигналом політичного пробудження мігрантів із колишнього СРСР у ФРН. Про це йдеться у публікації Deutsche Welle.

Після гастарбайтерів, запрошених в 1960-70-і роки головним чином з Туреччини, російські німці стали другою за величиною групою мігрантів у Німеччині. Разом із т.зв. “контингентними біженцями” – євреями з колишнього СРСР – і громадянами пострадянських республік, які просто проживають у ФРН, вони складають те, що прийнято називати “російською” Німеччиною.

Тривалий час ця група мігрантів була в Німеччині, як кажуть соціологи, “помітно непримітною”. Ніхто не звертав на неї особливої уваги. Ситуація змінилася після минулорічної історії з нібито викраденою і згвалтованою біженцями “дівчинкою Лізою” з берлінської сім’ї німців-переселенців. Гучні протести “російської” Німеччини, розігрітої кремлівсько пропагандою, пробудили до неї підвищений інтерес вчених і політиків.

За підрахунками професора Яніса Панагіотідіса (Jannis Panagiotidis) з університету в Оснабрюці , проведеними на підставі перепису населення, в Німеччині проживає в цілому близько 3 мільйонів вихідців з колишнього СРСР – німці-переселенці, приблизно 215 тисяч євреїв, а також дружини або чоловіки німецьких громадян, студенти з Росії та росіяни, які працюють за контрактами . До цього числа, проте, включені не тільки приїхали родинами, а й частково народилися вже тут діти, багато з яких російською не говорять.

Якщо ж залишити в групі російськомовних, які недавно приїхали в Німеччину, і дітей старше 10 років, то, за підрахунками Панагіотідіса, залишаються приблизно 2 мільйони людей, причому не всі вони мають німецьке громадянство, а значить, і право обирати або бути обраним. Німецькі партії, однак, виявилися не в тому положенні, щоб ігнорувати цю порівняно невелику групу потенційних виборців.

До пори до часу “російська” Німеччина була політично пасивною. Німці-переселенці відразу отримували німецьке громадянство, могли брати участь у виборах, але залишалися глядачами. Давалася взнаки соціалізація в Радянському Союзі, де партія була одна, а вибори – профанацією.

Згодом вони почали усвідомлювати власні політичні інтереси. А вони виявилися дуже різними.

Пару років тому цю групу виборців стала активно розробляти правопопулістська “Альтернатива для Німеччини” (АДГ). Тепер за “російську” Німеччину взялися і парламентські партії, кожна з яких залучила до своїх лав кого-небудь російськомовного.

Після історії з “дівчинкою Лізою” про “російську” Німеччину заговорили як про п’яту колону Кремля, писали про політичну нерозбірливість переселенців і їх сприйнятливості до гасел правих популістів.

Тарас Микитюк© спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами публікацій:

– Deutsche Welle (http://dw.com/p/2aQCT)

– Українська правда (http://www.pravda.com.ua/columns/2013/04/15/6987864/)

– Wikipedia (http://goo.gl/m7Ryqm)

– Wikipedia (http://goo.gl/DixRFN)

Читайте також:  Справжні герої ООС: топ-10 історій про чотирилапих друзів військових (ФОТО)

Шукайте деталі в групі Facebook