facebook

Громада Побережжя виступила проти створення кар’єру – бояться, щоб село не пішло під воду

Підприємству ДП “Спецзалізобетон” ВАТ “Івано-Франківськцемент” надали дозвіл на розробку кар’єру поруч із селом Побережжя Тисменицького району. Обурені селяни прийшли за відповідями до заступника голови Тисменицької РДА, кажуть, громада згоди на кар’єр не давала.

У четвер, 6 квітня, представники виконкому та депутати сільської ради села Побережжя на чолі з головою Лесею Іванків прийшли до заступника голови Тисменицької РДА Володимира Заника. Кажуть, що в РДА, не питаючи громаду села, видали дозвіл на кар’єр поруч із селом, пише Фіртка з посиланням на Курс.

Мова йде про 17 гектарів землі, серед них землі фермерського запасу. Жителі села побоюються, що якщо там почнуть видобувати гравій та пісок, то з повінню їхнє село може затопити. Піщано-гравійну суміш з Жовтенського родовища добувають вже більш як 30 років.

“В них десятки гектарів землі. Зараз вони хочуть ще 17 забрати. Там наші пасовиська”, – каже голова села Леся Іванків.

Люди також незадоволені, що через село регулярно їздять вантажівки, бо руйнуються будинки і дороги. А село не отримує від фірми коштів на розвиток.
Селяни вимагають скасування всіх документів, які без їхнього відома вже встигли прийняти. Районні чиновники кажуть, що в РДА не має ніяких повноважень і потрібно звертатись до облдержадміністрації.

Голова села Леся Іванків розповіла КУРСу, що вже звернулась в НАБУ та прокуратуру, щоб там дали оцінку дій чиновників та підприємства. З НАБУ прийшла відповідь.

“Кажуть, що ми можемо подавати в суд і маємо шанс виграти”, – сказала Леся Іванків.

Представник ДП “Спецзалізобетон” ВАТ “Івано-Франківськцемент” Богдан Гудзак, який був на зустрічі, запропонував зібрати комісію, яка виїде на місце та порівняє, чи справді все так жахливо, як люди розповідають.

Читайте також:  ПОРОШЕНКО ЗВІЛЬНИВ ГОЛОВУ ГАЛИЦЬКОЇ РДА

“Кар’єр наш знаходиться перед селом, він на території, яка за межами населеного пункту. Ви кидаєте звинувачення на нашу адресу, кидаєте звинувачення на адресу РДА – абсолютно це не вписується в букви закону. Треба ж реально оцінити, бо жодна машина через село не їде”, – запевняє Богдан Гудзак.

Гудзак переконаний, що підтоплення селу не загрожує, бо “підприємство перед тим, як щось робити, проходить великі тортури”, тобто проекти проходять ретельну експертизу.

Під час зустрічі сторони домовились провести виїзну сесію сільради на місці майбутнього кар’єру за участю представників РДА та ОДА і тоді продовжити діалог.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.