facebook

Податок на дорогі авто доведеться платити за новими правилами

Юристи нагадали про важливі нюанси і розібралися, чи можна “ухилитися” від сплати



Подвоєння розміру мінімальної зарплати позначилося не тільки на ставках податку на нерухомість, а й на інших податках, зокрема, податок на дорогі автомобілі. Причому, якщо в попередні роки цей податок багато хто не платили, довівши в суді неправомірність його нарахування, то тепер таких випадків буде значно менше. Юристи прояснили подробиці сплати транспортного податку з дорогих авто в 2017 році, пише UBR.

На відміну від податку на нерухомість, транспортний податок платиться не за минулий, а за поточний рік. Тобто, власники дорогих автомобілів (вартістю вище 1,2 млн грн) не старші 2012 випуску отримають від податкової за місцем реєстрації машини до 1 липня 2017 року повідомлення-рішення про необхідність сплати 25 тис. грн.

“Платниками транспортного податку є як юридичні, так і фізичні особи, в тому числі і нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі з моменту випуску яких не минуло 5 років (включно) а вартість перевищує 1,2 млн грн”, – пояснив юрист MG TAX Микита Торубка.

У поточному році змінюється розрахункова середня ринкова вартість авто для такого оподаткування. Так, якщо в 2016 році це було 750 мінімальних зарплат (МЗП), то в нинішньому році цей поріг знизили вдвічі – до 375 “мінімалок”. Відповідно, на 1 січня (для розрахунку бази оподаткування береться саме ця дата) МЗП в 2016 році становила 1378 грн і платити податок зобов’язані були ті, чиє авто було дорожче 1,0335 млн грн. У 2017-му при збільшенні МЗП до 3200 грн порогова сума зросла до 1,2 млн грн. Тобто, щасливчикам, чиї авто стоять, наприклад, 1,1 млн грн, і які платили податок в минулому році, в цьому ділитися з державою вже не доведеться.

Оцінку середньоринкової вартості машин проводять за спеціальною методикою, затвердженою Кабміном: з урахуванням марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об’єму циліндрів двигуна, виду палива. На сайті Мінекономрозвитку є спеціальний калькулятор, за допомогою якого можна вирахувати, чи доведеться платити податок.

За такою ж методикою з усього масиву зареєстрованих машин будуть відібрані ті, які підпадають під оподаткування. Причому ця методика не завжди відповідає реальності. Наприклад, деякі автосалони останнім часом ставлять акційну ціну на машину, щоб вписатися допустимі межі 1,2 млн грн. Наприклад, якщо по прайсу ціна 1,3 млн, а ставлять 1,1 млн грн, надаючи клієнтові знижку. Однак, якщо не довести податківцям, що машина стоїть саме стільки, а не так, як показують розрахунки МЕРТ, податок доведеться платити в будь-якому випадку.

Читайте також:  Підсумки 22 березня: Непідтверджена смерть сина Януковича

Що буде якщо не платити?

На сплату податку після отримання повідомлення закон відводить 60 календарних днів. Тим, хто не вклався в термін, загрожує фінансова санкція – сплата пені. Як пояснив юрист ICF Legal Service Олег Котляр, для неплатників транспортного податку передбачена пеня за загальним правилом відповідно до статті 129 Податкового Кодексу.

Згідно з новою редакцією цієї статті, якщо орган ДФС сам нараховує податкове зобов’язання (не в результаті податкової перевірки), пеня нараховується з наступного робочого дня після граничного періоду сплати податку. У тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження. Розмір пені становить 120% річних облікової ставки НБУ (зараз 14%), що діє на кожний календарний день прострочення, включаючи день погашення. Виходить, що день прострочення буде коштувати автовласнику майже 12 грн.

“Більш того, виник борг дає право податковим органам описувати майно громадянина в заставу, що не дозволяє вільно розпоряджатися ним до повного погашення заборгованості. Злісних неплатників у підсумку очікує погашення податкового боргу за рахунок їх майна”, – пояснила юрист ЮФ “Ільяшев і Партнери” Галина Мельник.

Тому фізособам важливо упевнитися, що отримане ними повідомлення-рішення буде оплачено в строк і за вірним реквізитами, які, до слова, досить часто змінюються.

Цікавитися чи отримав адресат лист-повідомлення, податківці не будуть. Просто в певний момент включать лічильник
Якщо платник такого повідомлення не отримував, юристи радять переконатися, що воно не знаходиться на пошті за місцем реєстрації або місця проживання. Адже для того, щоб рішення стало узгодженим, податковому органу досить направити його за зареєстрованим або останнім відомим місцем проживання платника податків без помилок. Цікавитися чи отримав адресат листа, податківці не будуть. Просто в певний момент включать лічильник.

За словами юристів, найчастіше повідомлення-рішення губляться в процесі доставки, виникає прострочення, і громадянину відправляються документи вже з новими сумами (штрафами і пенями), які також можуть загубитися.

“Якщо ж ви отримали таке рішення після 1 липня, це є причиною для оскарження і подальшого скасування такого рішення в суді”, – говорить Микита Торубка.

Читайте також:  Відомі й успішні: ТОП-10 найбажаніших холостяків Івано-Франківська

Тим, хто не відреагував на вислане йому податкове повідомлення-рішення, надсилається податкова вимога і активи власника описуються в податкову заставу.

Транспортний податок можна спробувати відсудити, оскарживши рішення ДФС. “Ситуація, що судова практика вкрай суперечлива. Існує позиція, що зміни в будь-які елементи податків і зборів не можуть вноситися пізніше, ніж за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в іншому випадку це можна вважати порушенням принципу стабільності податкового законодавства. А значить, нарахування податків, зміни в які були прийняті як завжди “під ялинку”, слід було реалізувати лише через рік”, – пояснив Торубка успіхи деяких автовласників, які відстояли своє право не платити податок в 2015-му.

Аналізуючи практику розгляду подібних справ у 2016-2017 роках, можна зробити висновок, що домогтися скасування транспортного податку дійсно можливо. Це підтверджується низкою судових рішень, в тому числі і Вищого адміністративного суду (К/800/4917/17, К/800/10935/16, К/800/8077/16).

Зміна бази обчислення напередодні 2016 року (замість машин з об’ємом двигуна понад 3 л податок на розкіш прив’язали до вартості авто) також дозволяв відсуджувати своє право не платити.

Як зазначає адвокат АФ “Грамацький і Партнери” Віталій Тимчук, при внесенні змін до порядку нарахування податку на розкіш 2017 року, законодавець повторив помилки попередніх років. “Не дивлячись на відсутність позиції ЗСУ в даній категорії спорів, цілком ймовірно, численна судова практика щодо скасування податку на розкіш на користь платників податків буде і в 2017 році”, – зауважив Тимчук.

З іншого боку, є судові рішення про відмову в скасуванні податкового повідомлення-рішення. Аргументація судів в такому випадку проста: немає рішення КСУ про визнання змін до Податкового кодексу, що не відповідають Конституції. Відповідно, рішення податкового органу відповідає чинному законодавству. За словами Олега Котляра, суди все частіше відмовляють в оскарженні рішень-повідомлень податкових інспекцій, визнаючи автомобілі об’єктами оподаткування.

У судовій суперечці з ДФС, як зазначає Микита Торубка, вирішальну роль грає законність дій податкового органу як в частині обчислення суми зобов’язань, так і в строки повідомлення платника податків. Будь-яке недотримання законодавства податковим органом може стати підставою для скасування його рішення. “Але треба пам’ятати, що в такому випадку йдеться тільки про скасування повідомлення-рішення податкового органу, а не про скасування податку для платника”, – пояснює Торубка.

Читайте також:  Податок на заслужену пенсію: українцям вперше пояснили, як це працюватиме

Важливі нюанси

З 2011 року закон більше не зобов’язує оформляти нотаріально завірене доручення на машину. Для управління чужим транспортним засобом потрібно мати тільки права, техпаспорт і страховку. Однак багато хто задається питанням: хто повинен платити транспортний податок – власник або користувач машини (наприклад, орендар)?

Юристи і податківці дають чітку відповідь: обов’язок по оплаті транспортного податку залишається на довірителя, оскільки перехід права власності на автомобіль в такому разі не здійснюється.

Тому тим, хто продавав авто за дорученням (щоб не платити високі податки при продажу), доведеться або належним чином оформити угоду, або платити транспортний податок.

Податковий кодекс не передбачає ніяких винятків для власників дорогих автомобілів. Тобто податок доведеться платити всім – студентам, інвалідам, пенсіонерам, бізнесменам, громадським і благодійним організаціям і так далі. А значить, переписати транспорт на незаможного і отримати пільги не вийде.

У ряді випадків можливо знизити суму податкового зобов’язання якщо довести, що автомобіль не був об’єктом оподаткування протягом усього податкового періоду. Так, якщо автомобіль куплений протягом року, то заплатити потрібно за місяці, які залишилися до кінця року з моменту оформлення права власності, розділивши 25 тис. грн на 12 і помноживши на кількість місяців, що залишилися. Тоді за період з 1 січня і до дати продажу автомобіля податок буде нарахований попередньому власнику.

Податок доведеться платити всім – студентам, інвалідам, пенсіонерам, бізнесменам, громадським і благодійним організаціям і так далі.

Але тут слід пам’ятати про важливий нюанс: якщо автомобіль був проданий вже після сплати податку, той не перераховується і не повертається. Крім того, якщо в поточному році вашому автомобілю виповнюється п’ять років з дати випуску, то податок сплачується тільки за кількість місяців, що передували цій даті.

У разі, коли з якоїсь причини немає документів, що підтверджують дату випуску машини, то відлік п’яти років відбувається з 1 січня року, зазначеного в свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу. Наприклад, машина була зареєстрована в 2012 році, значить платити за неї в 2017 не треба.

Також не треба платити за викрадений автомобіль. Податок візьмуть після того, як машина буде знайдена. Однак всі ці питання мають стільки нюансів, особливо в частині сум і термінів оплати, що юристи радять консультуватися з фахівцями в кожному конкретному випадку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.