facebook

Відомий священик розповів чому мирянам не потрібна вервиця

Відомий тернопільський священик отець Євген Заплетнюк у своєму блозі bogoslov.org розповів чому мирянам не потрібна вервиця.

Священик пише, що потрібна особлива обережність, у ставленні до чоток. Не гріх тримати їх у себе, чи тим більше — використовувати для молитви. Однак, використовувати їх належить з величезною обережністю, тільки під наглядом досвідченого духівника. Традиційно вервиця є знаряддям ченців, тобто людей, які мають головним своїм завданням у житті — молитися за себе та за своїх братів і сестер по вірі. Людям, які не ведуть повноцінного церковного життя чотки не потрібні. Ми не молимося стільки часу, щоб аж губитись у кількості своїх молитов. Ми не відвідуємо навіть обов’язкові богослужіння, щоб брати на себе подвиг читання додаткових.

Молитовне правило вимагає від людини особливої самовіддачі, котрої в сучасних віруючих, в силу абсолютно різних причин, просто немає. Тому, очевидно, не варто на себе брати цей подвиг тому, хто не відчуває за собою достатньо сил та можливостей пронести його гідно, до самого кінця. Православна Церква не радить використовувати чотки без отримання попереднього дозволу на це духівника, бажано з ченців, котрі самі пізнали хоч початки молитовного мистецтва.

Безперечно, чотки – це унікальний духовний інструмент. При правильному використанні він здатен допомогти людині духовно вдосконалюватись. Якщо ж його використовувати лише заради краси, одягаючи на шию чи на зап’ястя, це не тільки не принесе жодної користі, але й навпаки – покаже його власника у непривабливому світлі. Погодьтесь, що дивно було б купляти дорогий автомобіль лише для того, щоб у ньому тримати курей!

Читайте також:  Є в Україні особлива церква, там молоді просять зберегти кохання, дорослі – здоров’я для дітей, немічні хочуть позбутися хвороб

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.