facebook

На Івано-Франківщині відмічається підвищення захворюваності на кір

Про це повідомляють в Департаменті охорони здоров’я ІФ ОДА, інформує Фіртка.

Кір-гостра інфекційна хвороба збудником якої є вірус, який швидко гине від сонячного світла та ультрафіолетового випромінювання. Характерними ознаками хвороби є – гарячка, катаральні запалення слизових оболонок очей, носоглотки та верхніх дихальних шляхів і плямисто-попульозний висип. Джерелом збудника інфекції є хворий на кір.

Захворюваність на кір частково можна пов’язати з активною антивакцинальною кампанією, яка розпочалася у 2008 році. Як результат, рівень колективного імунітету знизився до 60% і він є загрозливим та сприяє виникненню та поширенню цієї інфекції.

Єдиним шляхом профілактики кору та запобіганню ускладнень від нього – є щеплення, внаслідок якого виробляється імунітет до хвороби. Найбільшому ризику захворювань на кір та розвитку ускладнень піддаються нещеплені діти раннього віку.

Ознаки хвороби:
Інкубаційний період при кору становить від 7 до 21, рідше 28 днів. Початок захворювання гострий. У хворих з’являються симптоми інтоксикації, катаральні явища. Температура звичайно висока, турбує головний біль, слабкість, нежить, кашель, виникають симптоми кон’юнктивіту. До кінця першого — початку 2-го тижня хвороби на слизовій оболонці щоки виникають плями, ніби посипані манною крупою. Це цінна діагностична ознака, що дозволяє поставити діагноз до появи висипу.
Плями існують 2-3 дні, іноді довше і зазвичай зникають з появою висипу. Температура на короткий час знижується, потім звичайно підвищується знов, і у хворого з’являється висип. Перші елементи висипу з’являються за вухами і на обличчі, потім висип поширюється на тулуб і кінцівки. Елементами висипу є плями — папули (горбики), що підносяться над поверхнею шкіри. Зникнення висипу відбувається в зворотній послідовності, тобто він починає згасати спочатку на кінцівках, потім на тулубі і нарешті на обличчі.
У хворих частий пульс, низький тиск. Іноді спостерігається ураження шлунково-кишкового тракту: зниження апетиту, нудота і блювання, почастішання випорожнень. У деяких хворих буває мітигирований кір, ця форма розвивається при введенні імуноглобуліну або вакцини. Вона характеризується тривалішим інкубаційним періодом і легшим перебігом. Необхідно пам’ятати, що в наш час кір зустрічається не тільки у дітей, але і у дорослих, причому перебігає, як правило, важче. В більшості випадків кір перебігає сприятливо, але при розвитку ускладнеь, особливо енцефаліту, менінгоенцефаліту можливі летальні наслідки.

Читайте також:  В Івано-Франківську побилися водії маршруток

Не варто легковажити здоров’ям дітей. Попередити хворобу за допомогою вакцинації легше, ніж її лікувати.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.