facebook

Польща та Німеччина боротимуться за українських заробітчан

Посли країн ЄС домовилися про скасування віз для громадян України – повідомили «Polskie Radio» дипломати у Брюсселі. Це відкриває шлях для остаточного затвердження рішення представниками урядів європейських країн, що має статися 11 травня.

Вони також підтвердили інформацію, яку кілька днів оприлюднило «Polskie Radio», про те, що через місяць Євросоюз захоче скасувати візи. Дехто припускав, що може статися спроба затримати рішення у зв’язку із виборами у Франції, але оскільки вже є рішення послів, то у травні і червні не повинно бути жодних проблем.

Отож ще перед літніми відпустками українці, які мають біометричні паспорти, не муситимуть клопотатися про візу, щоби по’їхати до ЄС у відпустку, по справах або до родичів. Проте це не надає питання дозволу на працю.

Рішення про скасування віз українці чекають давно. Вже на початку 2016 р. Європейська комісія повідомила, що влада Києва виконали всі вимоги, але держави-члени, особливо Франція та Німеччина, довгий час не хотіли погоджуватися.

Попередньо зелене світло дали тільки тоді, коли були погоджені додаткові положення, які ще називають гальмами безпеки. Вони дозволяють швидко повернути візовий режим в майбутньому, якщо виникнуть зловживання, наприклад, коли відбудеться масовий наплив українців до Європейського Союзу і збільшиться число клопотань про надання притулку. Ці домлвеності дозволили завершити усі процедури.

«Почнеться запекла конкуренція між нашими легальними пропозиціями роботи і значно краще оплачуваними можливостями працевлаштування на території ЄС в тіньовому секторі. На жаль, у безпосередній сутичці грошей ми не матимемо шансів», – таку оцінку для money.pl дав Анджей Кубісяк з «Work Service».

Проблеми для наших компаній також передбачає Роберт Лісіцький, який є експертом з ринку праці конфедерації «Lewiatan»: «Звісно, наші працедавці тепер зіткнуться з конкуренцією з боку інших ринків. Звичайно, спочатку в тіньовій зоні, оскільки поки що відмінили лише туристичні візи».

Читайте також:  Обіцяв – зробив! Чудеса першого дня тривають! На кордоні з Польщею зникли всі черги: і ось чому

Коли це може трапитися? На жаль, швидше, ніж Польща могла би до цього підготуватися. На думку експерта Work Service, проблема може з’явитися вже влітку, коли, за попередніми домовленостями, можуть бути скасовані візи для українців.

«Це може стати складним періодом для нашого ринку праці, оскільки починаються сезонні роботи. Тому досить швидко виявиться, наскільки ми здатні конкурувати за українських робітників, наприклад, з Німеччиною», – додає Кубісяк. Слід пам’ятати, що не тільки з цією країною вестиметься боротьба за робочі руки.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.