facebook

Корисний шашлик: які нюанси треба враховувати при готуванні м’яса

Саме зараз розпочався сезон шашликів. Можливо, хтось вважає м’ясо, приготоване на вугіллі, нездоровою їжею, проте медики кажуть, що такий спосіб готування є одним із найкорисніших, пише WestNews з посиланням на Добрий лікар.

До того ж, крім приємного дозвілля, шашлик зміцнює кісткову та нервову системи, позитивно впливає на кровотворну діяльність, а також підвищує стресостійкість.

Ще недавно була розповсюджена думка про шкідливість шашликів, мовляв, під час їх приготування утворюються канцерогени.

«Навпаки, приготування способом «гриль» є одним із найкращих способів приготування м’яса, каже лікар-дієтолог Надія Матчук. – Це набагато безпечніше та корисніше, аніж смаження м’яса на пательні, коли у розігрітій олії утворюються шкідливі сполуки. А ще якщо олію використовують не перший раз, то кількість канцерогенних речовин зростає ще більше».

До того ж, під час запікання у м’ясі зберігається більше вітамінів та мікроелементів, ніж при інших способах приготування. Наприклад, при варінні вони частково переходять у воду.

Приготоване на вугіллі м’ясо містить вітаміни групи В, які необхідні для діяльності нервової системи, а також вітаміни, які потрібні серцю. До того ж, у шашликах міститься рутин, який зміцнює капіляри та допомагає нормальній діяльності щитоподібної залози.

Крім того, м’ясо багате за залізо, а тому запобігає розвитку анемії та зміцнює імунітет. Тобто, відпочинок із шашликами не лише приємний, а й, у деякій мірі, корисний для здоров’я.

Проте є кілька нюансів. Зокрема, шашлик не можна готувати на відкритому вогні, а лише на жарі від вугілля.

Ще одна засторога – не пересмажувати шашлики. Вона повинній мати золотаво-рожеву, а не темно-коричневу чи чорну шкірочку, адже у пересмаженому м’яcі можуть бути небезпечні речовини.

Читайте також:  Чоловіки, які лягають спати після опівночі, серйозно ризикують здоров’ям



А ще важливо знати міру. Шашлик не варто споживати частіше двох разів на місяць. Він не є стравою на кожен день.

Щоб знівелювати можливий негативний вплив м’яса на травну систему (шашлик все-таки є важкою їжею), обовязково треба споживати його з великою кількістю зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля, базилік, кинза) та свіжих овочів (огірків, помідорів, капусти). Ці продукти найкраще між собою поєднуються, а зелень та овочі сприяють кращому травленню та засвоєнню м’яса.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.