facebook

Кілька днів поспіль на франківському сміттєзвалищі спалахують пожежі

Пожежники виїздять на полігон ТПВ у Рибному, де розташований міський смітник, щоб загасити місця загорання.

Міська пожежна команда Франківська вчора, 1 травня, двічі виїжджала у село Рибне Тисменицького району на сміттєзвалище – вранці займалося з перервою в яку годину.

Попередили виникнення загорання сміття на полігоні твердих побутових відходів, відзвітували рятувальники.

Такі повідомлення зустрічаються у щоденних оперативних зведеннях надзвичайників, – управління НС Івано-Франківської ОДА, – досить часто. Починаючи з минулої п’ятниці, 28 квітня, – щодня.

Це самозаймання сміття, прокоментувала КУРСу речник управління ДСНС Світлана Бабушкіна. В таких випадках пожежники заливають місце загорання водою.

Самозаймання сміття – природний процес. З органічної складової сміття (харчових відходів, паперу, листя та гілок) з часом утворюється звалищний газ – метан, пояснюють екологи. Він накопичується у товщах сміття, звідки проривається нагору, а тоді вибухає та горить. На звалищах великих міст, де мільйони тонн відходів накопичувались десятиліттями, під товстим нашаруванням непотребу може утворюватися справжня “лава” роками тліючого сміття. Звалищний газ є глобальною проблемою, його обсяги настільки великі, що він вважається одним з чинників глобального потепління. Горіння звалищ визнано також одним з чинників забруднення атмосфери.

Нагадаємо, на пожежі сміттєзвалища у Львові трагічно загинули пожежники. Коли виконавчий комітет Коломийської міськради дав дозвіл прийняти на тимчасове зберігання зі Львова 2 тис. тонн сміття на місцевий полігон твердих побутових відходів, активісти влаштували протести. Це і суспільний резонанс стали причиною того, що львівське сміття не вивозилося на Прикарпаття.

Читайте також:  В Івано-Франківську Митрополит Володимир висвятив чотирьох священиків (фото)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.