facebook

Митниця отримає право знищувати посилки українців

Вже незабаром українські митники отримають право знищувати підробки, які пересилаються міжнародною поштою в кількості більше трьох одиниць і вагою понад двох кілограмів в одній посилці.
Як пише facenews, за інформацією порталу Politeka, спеціально для знищення товару, що порушує права інтелектуальної власності, пропишуть процедуру. Норма повинна з’явитися в Митному кодексі до кінця поточного року.

Відповідний законопроект під номером №4614 вже рік лежить у Верховній Раді, але поки далі обговорення справа не просунулася. Ст. 401-1, яку мають намір додати до Митного кодексу, направлена ​​на боротьбу з інтернет-торгівлею контрафактним товаром.

За словами представника департаменту організації митного контролю УКРІНФОРМ Олексія Гащицький, в разі прийняття закону в “групі ризику” виявляться дешеві речі сумнівної якості.

Гащінскій пояснив і саму процедуру знищення підробок. Якщо митники запідозрять, що товар підроблений або піратський, його можуть знищити відповідно до рішення керівника митного органу. Правда, це зроблять тільки в тому випадку, якщо в реєстрі інформації буде дозвіл власника авторських прав на знищення підробок.

Декларанта повинні повідомити по факсу або по електронній пошті і чекати відповіді 10 робочих днів. За цей термін кінцевий покупець через декларанта повинен письмово погодитися на знищення посилки або заперечити проти цього.Мовчання буде розцінено як згода.

Якщо ж власник проти, то вся інформація про те, хто, кому, коли і що відправив, надійде правовласнику. І вже той через 10 днів може подати на декларанта або власника товару в суд, а в якості забезпечення позову заборонити митниці проводити оформлення. В іншому випадку, якщо не порушені якісь інші митні правила, посилку оформлять і відпустять, а всі збитки, понесені в результаті очікування, постраждалій стороні повинен відшкодувати правовласник.

Читайте також:  Львів’янина, тiло якого знайшли вчора на Прикарпатті поруч із розбитим гелікоптером, підозрюють у контрабанді

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.