facebook

Як оформити біометричний закордонний паспорт, незважаючи на чергу

Після того як минулого тижня Рада Європи дала Києву остаточне добро для запровадження безвізового режиму, українці масово кинулися оформляти біометричні закордонні паспорти. Ажіотаж зрозумілий, адже ворота на вільний в’їзд до єврокраїн відкриються вже 11 червня.

“Сегодня” з’ясувала, скільки часу займає оформлення заповітної корочки і коли ж спаде перший ажіотаж в паспортних сервісах.

ЗА ТАЛОНАМИ

Перший крок на шляху до біометричного паспорту – призначення часу подачі документів. Спочатку журналіст “Сегодня” хотіла отримати “пропуск” через систему електронної черги на сайті Держміграційної служби, але спроби виявилися невдалими, оскільки програма повідомляла, що вільних місць немає. Досвідчені користувачі говорять, що найкраще “віконце” в онлайні шукати рівно опівночі, адже в цей час система черговості оновлюється, а онлайн можна бронювати тільки на два тижні вперед. Але стовідсоткової гарантії все одно немає – занадто багато зараз бажаючих. Тому ми вирішили їхати за талоном особисто та вирушили до паспортного сервісу ДП “Документ” у Шевченківському районі столиці.

Однак, під’їхавши в центр о пів на десяту ранку, ми виявили, що таких “мисливців за паспортами” вистачає. У черзі перед нами було не менше 40 осіб, а охоронці пропускали в приміщення по 10 осіб. Всередині співробітники перевіряли наявність необхідних документів для оформлення пластикового закордонного – оригінали внутрішнього паспорта, ідентифікаційного коду та діючих закордонних паспортів. Після був виданий талончик з номером 235.

Отримання талона зайняло не більше 15 хвилин. Здавалося, тепер справа піде, але… “Приїжджайте здавати документи години через три, – порадила співробітниця сервісу, видаючи талон. – Божевільний наплив бажаючих, а на прийом документів працює тільки вісім віконець, вдається обслуговувати по 30-50 осіб на годину” .

Читайте також:  У ДПСУ повідомили українцям найменш завантажені пункти пропуску (перелік)

За її словами, хоча весь процес оформлення документів займає всього 20 хвилин, але через живу чергу тому, хто подає, доводиться витрачати за фактом майже весь день.

ЧЕРГА

Повернувшись після обіду, довелося прочекати ще кілька годин. У приміщенні, так само, як і ми, своєю чергою очікувала ще кількасот осіб, кілька десятків дорослих були з дітьми дошкільного віку. Добре, що в паспортному сервісі досить крісел для відвідувачів. Ще один плюс – наявність обладнаного туалету і кіосків з напоями. Але довго перебувати в приміщенні все одно складно, оскільки було досить душно.

Але народ не сумував: хтось дивився фільми на планшеті, дехто по телефону розповідали комусь про те, що “черги божевільні – всі зустрічі довелося скасувати”.

Але здебільшого мисливці за паспортами обговорювали прийдешній безвіз. “Вирішив зробити зараз, а то потрібно їхати до Італії в липні, не хочеться бігати потім по візових центрах”, – розповідає сусідові по черзі чоловік ділової зовнішності. Сусід розуміюче киває і каже, що у нього біометричний паспорт є, але прийшов оформити для дітей, щоб не було мороки перед відпусткою в серпні.

Близько другої години дня підійшла нарешті і черга журналіста “Сегодня”. У віконця співробітниця ввічливо попросила пред’явити документи, заповнити анкету і заяву, перевірити, чи правильно вказані дані. Після цього потрібно оплатити послуги сервісу через термінал. Це виявилося нескладно, оскільки консультанти при необхідності допомагають відвідувачам. Але це був не фінал, адже ще потрібно вистояти чергу до іншого віконця, де співробітники фотографують людину на документи, знімають відбитки пальців, просять зробити цифровий підпис.

Сама процедура може займати близько п’яти хвилин, з дітьми – довше, але ось очікування зайняло майже дві години. Щоб прискорити процеси, співробітники ще в черзі забирали у відвідувачів пакети документів і віддавали їх на сканування. В результаті у нас подача документів на отримання біозагранпаспорта зайняла 6 годин 40 хвилин! Ми вирішили оформляти закордонний паспорт за сім робочих днів – задоволення обійшлося в 1210,32 грн (послуги підприємства – 400 грн, адмінпослуга, бланк і його персоніфікація – 810 грн).

Читайте також:  Живих черг на кордоні більше не буде: З серпня в Україні запроваджують нові правила

Нетерміново, за 20 днів, коштує 957,32 грн.

Варто зазначити, що весь день наплив бажаючих оформити біозагран не вщухають. Співробітники ввічливо консультували і радили брати на роботі вихідний і приходити в першій половині дня, оскільки пропускна спроможність відділення на вул. Шевченка, 27, – до 450 осіб. Відвідувачі трактували ці рекомендації по-своєму, готуючись займати живу чергу за талончик о 6-7 ранку, щоб точно отримати пропускний. Чуючи це, співробітники заспокоювали людей: через місяць безвізова лихоманка спаде.

Нагадаємо також, що закордонний паспорт можна оформити в будь-якому районному міграційному відділенні в своєму місті. Там послуга коштує 557,32 грн за 20 днів або 810,32 грн за 7 днів.




Бот допоможе з місцем у черзі

В Україні з’явився Telegram-бот iGov, який допомагає людям знайти “віконце” в електронній черзі Держміграційної служби. Ця програма кожні три хвилини перевіряє наявність вільних місць в е-черзі у відділеннях ДМС, що працює в Києві, Дніпро, Одеса, Львів, Харків, Миргород, Тернопіль, Хмельницькому. Причому робот може шукати вікно, орієнтуючись на час і адресу.

“Є офіційний алгоритм, за яким нові місця в черзі з’являються о 7:00 і 00:00, але іноді місце може звільнитися і в будь-який інший час” – зазначає творець бота киянин Антон Бібля.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.