facebook

«Не зареєстровано жодної скарги, що копи комусь щось підкинули», – Міхалець відреагував на звинувачення про незаконні обшуки

Головний патрульний Франківська пояснив, чому його підлеглі зупиняють франківців для поверхневої перевірки

 

Днями франківець Юрій Юрків написав пост-обурення щодо незаконних, на його думку, дій патрульної поліції.

“Ось, що після вчора я думаю про нашу нову поліцю: нахаби, неосвідченні амбіційні юнаки зі зброєю в руках, насрати їм на права та свободи і на власну гідність громадян, на елементарне розуміння для чого вони потрібні, та на дотримання закону.

Вчора о 23:30 іду по вулиці в Івано-Франківську, неподалік від мене на перехресті зупиняється машина патрульної поліції, потім швидким маневром стає попереду мене в темному переулку. З машини виходять троє поліцейських, двоє чоловічого і одна жіночого роду, і кажуть ПІДІЙТИ ДЛЯ ОБШУКУ”.


Далі франківець розповів про деталі обшуку і про висновки, яких дійшов після цієї ситуації, пишуть Версії.

“Я був зовсім не готовий до того що до мене ось так просто можуть зупинити поліцейські, і зовсім не знав як правильно діяти в такій ситуації, я ж просто ішов по вулиці, гарно опрятно одягнений, чемно спокійно з ними розмовляв, причепитись просто не було за до чого, ось так на рівному місці вирішили потрясти перехожого. А якщо не дай бог по якійсь причині ситуація загострилась, закінчення могло б бути зовсім інакше”.

Сьогодні Дмитро Міхалець, очільник патрульної поліції Івано-Франківська відреагував на пост Юрія Юрківа.

“Обшук чи поверхнева перевірка?

Зустрічаю дописи у мережі обурених роботою патрульних мешканців Івано-Франківська. Ми реагуємо на всі скарги й розглядаємо їх об’єктивно.

Та ось цей пост вартий уваги і прояснення

Поспілкувалися ми з патрульними, переглянули відео. Ішов собі чоловік по дорозі. Побачив патрульних, почав озиратись. Чим і викликав підозру. Копи молодці – зупинились, підійшли поспілкуватися. Запитали, чи немає він при собі заборонених речей чи таких, які обмежені в обігу. Автор Юрій Юрків не пише про це, та він тоді зізнався, що має при собі ніж.

Читайте також:  Трампу надіслали анонімний конверт із отрутою

А тепер звертаємося до чинного законодавства. Стаття 34 ЗУ “Про Національну поліцію” роз’яснює, що поверхнева перевірка- то превентивний захід. Тобто, має на меті попередження правопорушень. Поверхнева перевірка проводиться шляхом візуального огляду особи чи проведенням по поверхні вбрання особи рукою.

Частина 6 ст. 34 – “під час поверхневої перевірки речі або транспортного засобу особа повинна самостійно показати поліцейському вміст особистих речей чи транспортного засобу”.

Патрульні по одягу провели руками, пан Юрій показав вміст особистих речей – він і повинен був це зробити.

І те, що при поверхневій перевірці треба свідків чи понятих – неправда. Закон цього не передбачає.

За час роботи патрульної поліції Івано-Франківська не зареєстровано жодної скарги, що копи комусь щось підкинули. Когось принижувати – це не наша специфіка роботи.

Якщо хтось вважає, що патрульні, пропонуючи провести поверхневу перевірку, зачіпають вашу честь чи гідність, то це лише ваша особиста думка. Нагадую: ми живемо у державі, де закони не лише написані, а й діють. І дотримуватися їх зобов’язані усі, хто перебуває на території України.

Під час поверхневих перевірок патрульні виявляють зброю, наркотики, приладдя для вчинення крадіжок, викрадені речі.

Якщо вважаєте, що ви “нормальна й адекватна людина” і вам “безпідставно” запропонували провести поверхневу перевірку – радійте, що патрульна поліція працює!”, – написав Дмитро Міхалець.

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.