facebook

Чорні дні камікадзе. Як намагаються зняти Яценюка

В українському політикумі все частіше виникають невдоволення політикою уряду на чолі з лідером “Народного Фронту”.

1606309




Для Арсенія Яценюка настали складні часи. Підняттям цін на комунальні послуги та важким економічним становищем не забули скористатися колеги по коаліції, активно піднімаючи питання про відповідальність уряду.

Додаються до цього і звинувачення в корупції, які були озвучені відстороненим керівником Державної фінансової інспекції Миколою Гордієнком.

Навколо питання корупції в уряді Яценюка була розгорнута ціла кампанія, суть якої полягає в створенні спеціальної слідчої комісії парламенту з цього питання.

Для додання цій акції більшої ваги в хід пішла навіть важка артилерія – блокування трибуни парламенту і мітинги біля будівлі Ради.

Яценюк поки не особливо звертає увагу на всі звинувачення, які йдуть в основному від дрібних політичних гравців, але шум навколо персони прем’єра піднімається.

Корреспондент.net розбирався, хто і за що хоче звільнити прем’єра – камікадзе.

Хто більший корупціонер?

Українські політики продовжують грати в нову гру “Хто кого звинуватить в більшій корупційності”.
Нагадаємо, що за даними, оприлюдненими Миколою Гордієнком, в уряді виявлені факти корупції на більш 7,58 млрд гривень.
Гордієнко стверджує, що Яценюк взяв на озброєння корупційні схеми, які діяли в Кабміні за часів Віктора Януковича, і закликає парламент створити тимчасову слідчу комісію для перевірки наведених ним фактів, а на час перевірки відсторонити Яценюка від роботи на посаді прем’єра.

Сам глава уряду в свою чергу звинувачує у порушеннях Гордієнка, уже звільненого Кабміном, і просить Генеральну прокуратуру розслідувати проблеми в Держфінінспекції.

Навколо створення слідчої комісії і розгорнулася піар-війна, напередодні засідання парламенту.
Ось такі листівки роздають у Києві

Одним з найбільш активних її учасників став депутат від “Блоку Петра Порошенка” Сергій Каплін, притому, що офіційно президентська партія зберігає лояльність до Яценюка.

Читайте також:  “Позлітались”: Стало відомо, хто з нардепів хоче взяти Сакварелідзе на поруки. Оце так компанія зібралась

У Києві розгорнули мережу наметів, в яких збирали підписи за створення слідчої комісії щодо зловживань прем’єра.
Вже вчора такі намети можна було спостерігати біля більшості станцій метро.

“Свобода” йде у бій

У вівторок деякі депутати взагалі заблокували парламентську трибуну з метою створення комісії.
Цікаво, що у блокуванні брали участь в основному позафракційні депутати: всі парламентарі від партії “Свобода”, представники партії “Воля”, Борислав Береза, і єдиний член коаліції все той же Сергій Каплін.

Блокування трибуни виглядало комічно, тому що засідання тривало, просто депутати виступали з місця.

У “Свободи” свої рахунки з Яценюком, і вона провела навіть мітинг під стінами парламенту за відставку прем’єра.
Справа в тому, що Кабмін у свою чергу звинувачує колишніх міністрів від “Свободи” Ігор Швайку та Андрія Мохника у зловживаннях під час роботи в уряді. Ну а вони звинувачують у корупції Яценюка.
Що вирішили з комісією

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман пропонує обговорити питання створення ТСК щодо корупції в уряді після розгляду питання на трьох профільних комітетах з так званими фігурантами справи.

Про це він заявив на засіданні парламенту після проведення консультацій з лідерами фракцій і груп.

“Прийняте рішення, оскільки є багато постанов про ТСК, завтра о 15 годині в парламенті відбудеться засідання кількох профільних комітетів, які повністю розглянуть ці питання. Запрошені вже так звані фігуранти, які дадуть пояснення. За результатами цього засідання будуть внесені пропозиції українському парламенту визначитися про створенні ТСК, щодо інших важливих дій, технічного завдання ТСК, термінів”, – повідомив Гройсман.

Він запросив депутатів, які блокували трибуну, підключитися до цього питання.

“Тоді ми будемо якісно працювати. А не будемо, як я сказав в кабінеті: нам потрібні шашечки, чи нам потрібно їхати? Нам потрібно їхати, ми повинні отримати результат. У четвер ми заслухаємо рішення щодо ТСК і визначимося. А в п’ятницю запрошуємо, якщо потрібно (керівництво уряду)”, – додав спікер.
У свою чергу, ініціатори акції проти прем’єра закликають людей не розходитися, приходити під парламент і в наступні дні, домагатися створення слідчої комісії.
Кому вигідна атака на Яценюка

Читайте також:  Екстрасенс розповіла про майбутнього президента: Перед ним відкриються всі двері світу

Політичний експерт Євген Магда вважає, що зараз команда президента не зацікавлена ??в зміні керівника уряду.

Підтверджує це і слова лідера фракції “Блоку Петра Порошенка” в Раді Юрія Луценка, який підкреслив, що всі звинувачення на адресу прем’єра розглянуть без його відсторонення, адже воно зараз є неприпустимим.

“Це неможливо. У воюючій країні не усувають прем’єр-міністра тимчасово для з’ясування якоїсь інформації, це можна зробити без таких дурниць”, – сказав Луценко.

Крім того, не можна забувати, що відсторонення прем’єра може призвести і до переформатування всієї коаліції, що є дуже тривалим і важким процесом.

Євген Магда з-поміж найбільш зацікавлених у відстороненні Яценюка осіб називає Юлію Тимошенко.

“Прагнення лідера “Батьківщини” повернутися в прем’єрський кабінет, викинувши звідти «невдячного» Арсенія, який пішов з “Батьківщини” в “Народний фронт”, добре помітне. Юлія Володимирівна готова шукати заради цього союзників і створювати різні альянси”, – вважає експерт.

На думку Магди, в кампанії проти прем’єра “ставка буде зроблена на амбітність Яценюка, який повинен не витримати тортур звинуваченнями в корумпованості і подати у відставку”.

Але втілити в життя такий сценарій буде вкрай складно.

Шукайте деталі в групі Facebook