facebook

Франківського патрульного засудили за перевищення службових повноважень при затриманні нетверезих екс-високопосадовців

Днями Івано-Франківський міський суд виніс вирок у справі колишнього працівника патрульної поліції Івано-Франківська, якого обвинуватили у перевищенні службових повноважень при затриманні колишнього високопосадовця ГУ УМВС в області.

7 вересня 2015 року обвинуваченого було призначено на посаду поліцейського батальйону патрульної поліції з присвоєнням звання “рядовий поліції”. 30 червня 2016 року йому було присвоєно звання “лейтенант поліції”.
У судовій справі йдеться, що 16 липня 2016 року інспектор роти №2 батальйону патрульної поліції разом з напарником заступили на патрулювання. Близько 2-ї години ночі екіпаж отримав повідомлення від чергової про те, що іншому екіпажу потрібно привезти на вул. Незалежності “драгер” для освідчення водія Вольво ХС 90 на алкогольне сп’яніння.
Від пропозиції інспектора пройти освідчення водій, яким виявився люстрований начальник обласного управління юстиції Василь Кавацюк, відмовився. На водія склали постанову про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 130 КУпАП.
Після цього інспектори патрульної поліції з дозволу водія та у присутності пасажира взялися проводити детальний огляд автомобіля. Пасажир не погоджувався з діями поліцейських, вийшов з машини і почав сперечатися з патрульним. Чоловік, як згодом з’ясувалося, це був колишній перший заступник начальника обласного УМВС Віталій Ільчишин, наполягав на незаконності огляду та вимагав у патрульного показати своє посвідчення.
“Патрульний, не показавши посвідчення, не оголосивши попередження про застосування фізичної сили та спецзасобів до пасажира, різко схопив його за шию, повалив на землю, притиснув коліном до асфальту, одяг на нього кайданки”, – йдеться у вироку.
Як писав КУРС, того дня прес-служба патрульної поліції Івано-Франківська поширила інформацію, що екс-міліціонер, пасажир автомобіля “Вольво ХС 90”, який у Франківську чинив опір при затриманні, поскаржився на патрульних. У затриманого драгер показав 2,01 проміле алкоголю.
Після сутички колишній міліціонер звернувся до медиків, які діагностували в нього садна і синці в ділянці голови, рук та ніг. Отримані травми, за висновками експертизи, відносяться до легких тілесних ушкоджень.
У лютому цього року під час досудового слідства обвинувачений у перевищенні повноважень патрульний написав заяву на звільнення.
У суді патрульний визнав свою вину, розповів, що жалкує про скоєне і не мав наміру завдавати потерпілому травм.
Суд визнав патрульного винним та призначив 20 400 грн штрафу з позбавленням права обіймати будь-які посади в правоохоронних органах, пов’язаних із здійсненням функцій представника влади, на строк два роки.

Читайте також:  На Прикарпатті суд виніс вирок винуватцю ДТП, в якій загинули троє людей

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.