facebook

Літо настало: де у Франківську можна позасмагати, поплавати та відпочити

З настанням літа, зазвичай, розпочинається сезон відпусток – люди масово скуповують путівки на найрізноманітніші курорти, тури тощо. Хоча, є й такі, які через деякі обставини залишаються у своїх містах.
Журналіст WestNews поспілкувався з директором Департаменту житлового і комунального господарства та благоустрою Михайлом Смушаком про місця в Івано-Франківську, де можна позасмагати, поплавати та просто відпочити.

Франківські пляжі




«Якщо говорити про сертифіковані пляжі, то він у нас є лише на міському озері по вулиці Гетьмана Мазепи. Там є пост рятувальників, пляж має сертифікат, проведено санітарні проби води. Тобто, вона придатна для купання»
, – розповідає пан Смушак.

Зараз Департамент розробляє проект пляжу на річці Бистриця Солотвинська. Його вартість складає 850 тисяч гривень. Разом із тим, Михайло Смушак висловлює сумніви щодо доцільності таких витрат.

«Є таке застереження, чи варто вкладати цю суму в пляж на території Бистриці і робити його сертифікованим. Може краще очистити там територію? Адже роздягальні ми там поставили, «грибочки», контейнери для сміття. Можливо цього достатньо. Є імовірність, що під час повені воно все буде затоплено, відповідно, гроші будуть викинуті на вітер», – вважає він.

«На березі озера це набагато краще. Краще зробити там той самий пляж, який був би на Бистриці. Тим більше, зараз там проводиться реконструкція, і за якихось місяць-півтора там можна буде облаштовувати відпочинкову зону», – додав Михайло Смушак.

Про відпочинок на річках

Варто зазначити, що міська влада не несе відповідальності за безпеку людей на берегах обох Бистриць. Мовляв, встановлення рятувальних постів на узбережжях коштуватиме колосальних грошей, яких наразі немає.

«Але ще минулого року ми провели тендери, і в нас є структури, які будуть відповідати за прибирання берегів, вивезення сміття тощо. Тобто будемо здійснювати санітарну чистку», – зазначив Михайло Смушак.

Німецьке озеро – перспективне, але захаращене

У департаменті ЖКГ вважають, що Німецьке озеро є майже ідеальним місцем для відпочинку.

«В ідеалі, нам би дуже хотілося зробити на Німецькому озері пляжну зону. Там майже ідеальне місце для відпочинку – повінь там не страшна, тому можна проводити реконструкцію. По Німецькому озеру ми плануємо робити проект. Минулого року там почали робити мінімальні речі – ставити освітлення тощо», – каже Михайло Смушак.

«До речі, на Бистриці Солотвинській в районі пішохідного мостика до Німецького озера внизу ми обставили «грибочки» та облаштували поле для волейболу. Таке саме поле ми хочемо зробити вже в районі самого озера. Ми ту територію почистимо і гарно покосимо», – додав він.

Відпочинок у дворах

Михайло Смушак зауважує, що за останні два роки у Франківську була пророблена масштабна робота із облаштування відпочинкових зон.

«Якщо говорити про відпочинкові зони в цілому, то за останні два роки дуже багато зроблено для їхнього збільшення. Зокрема, минулого року ми зробили біля дамби сквер «Первоцвіт». На Пасічній дуже мало місць, де можна прогулятися. Фактично, це лише Німецьке озеро та дамба. Але остання абсолютно не впорядкована. Зараз ми доробляємо проект, де по дамбі будуть іти пішохідні доріжки, стоятимуть лавочки. Ми робимо ці проекти і на Бистрицю Солотвинську і на Бистрицю Надвірнянську. Їхня реалізація розпочнеться вже цього року», – розповідає головний комунальник міста.

Було облаштовано багато міні-скверів. Зокрема, йдеться про вулиці Сахарова, Вовчинецьку, Довженка, Чорновола.

«Цього року у нас в планах є облаштування ще кількох скверів. Наприклад, по вулиці Галицькій, 67. Там захаращена територія, яку ми хочемо впорядкувати, і зараз вже розроблений проект міні-скверика», – каже пан Смушак.

Вже цього року в департаменті ЖКГ планують розпочати будівництво фонтану біля стоматологічного корпусу ІФНМУ по вулиці Незалежності. А в центрі міста встановлять 4-5 «парасольок» – спеціальні пристрої, які розприскують воду на перехожих для охолодження у спекотну погоду.

Підготував Роман СТЕЛЬМАХ

Читайте також:  Канікули у Франківську: 20 місць для школярів, які варто відвідати влітку

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.