facebook

Розмитнення за правилами Євросоюзу: Як все виглядає насправді

Дотримуючись принципу перевіряти все на ділі, не довіряючи чуткам, як це вже раніше було з питанням «Чи їздять в Європі на авто за 300 євро», ми вирішили розібратися з розмитненням за європейськими правилами. А як дізнатися всі нюанси розмитнення автомобілів в Європейському Союзі, окрім як не пройти всю процедуру самостійно, «наживо»? Це і зробили учасники громадської організації «Завтра».

«Микола-Запорожець»: початок

В якості «піддослідного», активісти обрали особливий автомобіль. Він на 100% зроблений в Україні, а коли його створювали, то про екостандарти «Євро» у нас ще ніхто і не говорив. У нього дводверний кузов, V-подібний бензиновий двигун, розміщений, як у класичних Порше, ззаду, і він не є раритетним або колекційним зразком. За суму в 300 американських доларів активісти отримали цілу машину, і навіть майже на ходу – ЗАЗ 968м «Запорожець». Підправивши технічний стан «сороківки», команда зняла з обліку автомобіль в Україні, і попрямувала на ньому в бік Європи – у Польщу.

Поки проводилися підготовчі роботи, учасники проекту дали ім’я герою всієї затії – Микола. Так і з’явився «Микола-Запорожець».

Привіт, Євросоюз!

Факт бажання вивезти досить специфічне авто з України, звичайно ж, дивував працівників прикордонної та митної служб обох країн, але, в цілому, все пройшло без серйозних проблем. Після виконання юридичних вимог і внесення митної застави, «Микола» був поміщений в режим «імпорт», вже на польській стороні, і продовжив шлях до міста майбутньої реєстрації.

Розмитнення в ЄС

Без особливих проблем пішла справа і на цьому етапі, – якщо не згадувати, що VIN-код у ЗАЗ-968м чомусь виявився коротшим, ніж це прийнято. «Микола-Запорожець» пройшов процедуру митного очищення, – поки що як товарна одиниця, як звичайний транспортний засіб, – не раритетний чи колекційний. Стримуючих факторів (на кшталт обмеження за роком випуску чи вимог відповідності певним екостандартам Євро, сертифікатів та інших подібних «гальм») на шляху до отримання пакету документів на реєстрацію «Запорожця» вже як автомобіля теж не виявилось.

Читайте також:  Соціологи порівняли довіру до Зеленського, Порошенка й Януковича на перших порах

У скільки обійшлося розмитнення «Запорожця» у Польщі? Мито 10%, ПДВ 23%, акцизний збір 3,2%, які нараховуються на оціночну вартість автомобіля. Разом, включно з послугами брокера, витрати на розмитнення ЗАЗ-968м склали 300 євро.

Для довідки: навіть якщо відкинути той факт, що авто без «Євро-5» не може бути пропущено на митну територію України, розмитнити подібний інший автомобіль 90-х років випуску, з бензиновим двигуном об’ємом близько 1 л при ввезенні в Україну обійдеться орієнтовно в 2500 євро.

«Запорожець» на європейському техогляді

Транспортний засіб як товар – це одне питання. А от щоб отримати номери, техпаспорт, а разом з ними право виїзду на дороги загального користування – потрібно пройти техогляд. Той самий, який незабаром чекає і всіх українських автомобілістів. Для імпортованих машин ТО ще складніший – чимось нагадує нашу експертизу зі звіркою номерів кузова і двигуна, перевірки комплектності ТЗ і т.п.

Не нагнітаючи зайвого драматизму, скажемо відразу: «Микола» техогляд пройшов. Правда, активісти завчасно відремонтували в ньому всі світлові прилади, гальма, усунули протікання рідин та інші дрібниці, плюс встановили 4 нових шини. Інакше відмітки про пройдений ТО не бачити.

Вартість процедури техогляду в Польщі – 25 євро.

RJA-73582 – «Микола» отримує «польські бляхи»

Наступний і завершаючий всі бюрократичні формальності етап – реєстрація автомобіля. Маючи митну декларацію та документи про пройдений техогляд, «Микола-Запорожець» попрямував в «Оддзял комунікації» одного з невеликих польських містечок. Там на нього видали номерні знаки, оформили свідоцтво про реєстрацію та інші необхідні документи. Машина, як і годиться «класичному пересічнику», зареєстрована на резидента Польщі, із зазначенням в техпаспорті співвласника-українця. Додатково команда придбала обов’язкову страховку на рік для «польського» автомобіля.

Читайте також:  Медики кажуть, що феєрверк був настільки потужний, що потерпілий міг залишитися без очей і без рук: петарда пошматувала руку школяру

Сума витрат для постановки на облік, разом із додатковим 2% податком, склала 160 євро, плюс річний поліс «грін кард» 140 євро.

В цілому, ЗАЗ-968м «під ключ на польські бляхи» обійшовся у 485 євро (без урахування вартості страховки). Надалі щорічні витрати на утримання такого автомобіля (без вартості ремонтних робіт, запчастин і палива) складуть 25 євро за техогляд і 140 за страхування на 365 днів.

Запорожець-емігрант, як «пересічник» і демонстрант

Зрозуміло, здійснити таку непросту затію заради кількох селфі для соцмереж – зовсім не той ефект, якого можна очікувати від подібних заходів. Вже з польськими документами і номерними знаками, «Микола-Запорожець» повернувся в Україну, заїхавши в режимі транзиту на 5(10) днів. Це, насправді, єдиний дійсно легальний спосіб експлуатації автомобіля на європейській реєстрації.

Далі активісти разом із «Миколою» здійснили тур по кількох містах України, поки не дісталися до Києва – виставивши ЗАЗ-968м на польських номерах під Верховною Радою. Мета – продемонструвати представникам влади, як на практиці виглядає розмитнення за європейськими правилами. І нагадати, що пакет із двох законопроектів №5561 і 5562, створених за участю активістів ГО «Завтра», досі не виносився на голосування. Ці документи, ставши законами, зможуть прибрати вимоги Євро для вживаних автомобілів, продовжити дію знижених ставок акцизного збору, а також ліквідувати ряд обмежень, таких як річна заборона на продаж ТЗ і граничний вік для «прохідних» автомобілів.

Наскільки готова Україна до Європейського розмитнення?

Приклад «Миколи-Запорожця» демонструє, наскільки ліберальні правила пригону вживаних автомобілів в ЄС з країн, що не входять в Євросоюз, і наскільки посильні ставки податків на імпорт автомобілів. Чому ж Польща не встановила загороджувальні заходи на зразок високих ставок екологічного податку на старі автомобілі або ті ж обмеження по Євро?

Читайте також:  Українцям пояснили, як оформлювати авто з іноземною реєстрацією під час воєнного стану

Середній дохід жителя Польщі вищий, ніж у мешканця України. І цей фактор працює як автоматичне ринкове регулювання: людина завжди купує найдорожчий товар, який вона може собі дозволити. Як результат – у поляків популярні невеликі економні автомобілі, але не старі. Тобто, старі, зношені та в незадовільному стані автомобілі полякам не цікаві. І навіть при такому авторегулюванні ринку в Польщі траплялися певні екологічні проблеми – згадаймо, наприклад, історію із смогом в Кракові.

Простих рішень не буває

Як може відбитися відкриття кордонів для старих європейських іномарок на реаліях України? Першою хвилею йдуть машини, які «купуються» без розмитнення, тобто на іноземній реєстрації, приблизно 90-х років випуску, вартістю 2-4 тисячі євро. Помітна і друга хвиля автомобілів, ввезених «легально на рік» – недешеві позашляховики і седани преміум-класу, часто «прохідні» під закон №1389-VIII (раніше – законопроект №3251). Якщо за екстра-бюджетні автомобілі платять часто з безвиході або бажаючи отримати більше опцій і кращі характеристики, то в другому випадку присутній «прорив греблі», яка побудована з завищених податків на імпорт автомобілів.

Зняття всіх податків або їх суттєва мінімізація в парі з ліквідацією обмежень за віком для авто, що будуть імпортуватись, при відсутності технічного контролю, насправді несе загрозу наповнення ринку машинами, товарна вартість яких дорівнює, а то і нижча, ніж вартість їх утримання. Особливо якщо покупцем буде людина, яка не мала досвіду володіння автомобілем раніше. Більше машин – більше заторів, менше вільних місць на парковках, гірша екологічна ситуація. На цьому етапі все очевидно впирається в показник середнього доходу українця. Чим він буде вищим – тим меншим буде ставати ризик пригону зношених старих автомобілів, але це вже ніяк не питання розмитнення.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.