facebook

Рада проголосувала за медичну реформу

Згідно із законопроектом, з держбюджету оплачуватимуть надання екстреної, первинної та паліативної медичної допомоги громадянам, пише “Сегодня”.



Верховна Рада сьогодні, 8 червня, прийняла за основу урядовий законопроект №6327 “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, який є частиною медичної реформи”.

У першому читанні законодавчу ініціативу підтримали 227 народних депутатів з 226 мінімально необхідних.
Відповідно до законопроекту, для громадян буде передбачений гарантований пакет медичних послуг і лікарських засобів за рахунок державного бюджету.

У документі також передбачено, що розробку стандартів медичної допомоги, проведення оцінки медичних технологій та акредитацію закладів охорони здоров’я здійснюватиме спеціалізоване державне некомерційне агентство.

Проект закону також містить вимоги до клінічних настанов (сьогодні це – клінічні протоколи).

Як зазначила голова профільного комітету з питань соціальної політики Людмила Денисова, з держбюджету оплачуватимуть надання екстреної, первинної та паліативної медичної допомоги громадянам.

“Стандарти лікування – ми переходимо на міжнародні стандарти лікування і діагностики… національна служба здоров’я, оператора якій створюємо, яка оплачуватиме з казначейських рахунків (послуги. – Ред.) лікарні, яку вибрала людина і де їй надали якісні послуги. Це – принцип “гроші йдуть за пацієнтом”, – розповіла в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, представляючи проект медичної реформи в парламенті.

Як відомо, проект медичної реформи передбачає введення офіційної соцоплати за медичні послуги вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги починаючи з 2018 року.

Згідно з пояснювальною запискою, реформа фінансування галузі триватиме з 2018 по 2021 рік.
Законопроект спрямований на скорочення частки неформальних приватних платежів за медичні послуги. Також законопроект передбачає перехід на закупівлю медичних послуг через єдиного національного замовника з 2018 року.

Читайте також:  Рада визнала факт військової агресії Росії проти України

“Введення офіційної співоплати за медичні послуги пропонується почати поступово, з поетапним збільшенням частки відповідних надходжень у міру розширення послуг вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, що надаються за новим принципом”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Раніше в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун висловила надію, що український парламент у четвер, 8 червня, прийме в першому читанні законопроекти, що стосуються медичної реформи.

Заступник голови фракції “Блок Петра Порошенка” Сергій Бeрeзeнко висловив упевненість, що цього дня зазначені законопроекти будуть проголосовані в першому читанні, а 22 червня з доопрацюванням комітетів будуть проголосовані в цілому.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.