facebook

Як в Україні перерахують пенсії: для нинішніх пенсіонерів збільшать, для майбутніх – зменшать

Мінсоцполітики показало нову формулу розрахунку пенсій: за зарплатою в країні за останні три роки, а з 2018 року пенсії зменшать на третину.

В Україні вирішили позбутися нерівності пенсіонерів, підтвердивши нову формулу розрахунку пенсій, яка запрацює з 1 жовтня. У ній будуть враховані новий коефіцієнт трудового стажу і середня зарплата за три роки перед виходом на пенсію, пише “Сегодня



”.

Схеми Реви. “Донедавна пенсії призначалися за 15 різними законами. Через це, наприклад, держслужбовець з 20-річним стажем отримував пенсію в 90% свого останнього заробітку, а решта українців – всього 40%”, – заявив міністр соцполітики Андрій Рева.

Замість існуючих правил він запропонував формулу, за якою нараховуватиметься пенсія для всіх українців. Крім того, за словами чиновника, єдині правила будуть введені і для терміну виходу на пенсію. Винятком стануть тільки військовослужбовці – у них збережеться право виходу на пенсію за вислугою років.

Перша – середня зарплата за три останніх роки роботи: якщо людина збирається піти на заслужений відпочинок 2018-го, то при розрахунку враховуватимуть зарплати по країні 2015, 2016 і 2017 років.

Друга – відношення зарплати, з якої людина платила податки, до середньої зарплати по країні. Ця цифра вважається окремо за кожним місяцем, і дізнатися її можна в Пенсійному фонді.

Нарешті, останній фактор – трудовий стаж, помножений на величину оцінки одного року роботи, яку встановлює уряд. Сьогодні ця величина складає 1,35, але з 1 січня наступного року її хочуть зменшити до одиниці. Таким чином, якщо людина, наприклад, пропрацювала 40 років, то сьогодні коефіцієнт становить 0,54 (40 років множимо на 1,35 і ділимо на 100), а з наступного року буде 0,4 (40*1/100).

Читайте також:  Хороші зарплати під час війни: кому в Україні платять найбільше

Зниження цього коефіцієнта експерти називають вимушеним заходом. “Популістське рішення про збільшення цього коефіцієнта взяли кілька років тому, щоб підвищити трудові пенсії. Але якби у нас було співвідношення пенсіонерів до працюючих хоча б 1:1,5, а не 1:1, то це було б виправдано, а так виконати його за рахунок доходів Пенсфонду неможливо”, – говорить експерт Віктор Колбун.

На його думку, нова формула дозволить збільшити виплати для нинішніх пенсіонерів за рахунок урахування зростання середньої зарплати. “А ось пенсії тих, хто почне їх отримувати з 2018 року, зменшаться приблизно на третину (порівнянні з тим, якими вони могли б бути без зниження коефіцієнта. – Авт.)”, – резюмує експерт.

Приклад. Озброївшись даними Держстатистики і новою формулою розрахунку, видання для прикладу підрахувало, яка пенсія буде у шкільного вчителя, який пропрацював 15 років і вирішив вийти на пенсію цього року. Середня зарплата в країні за останні три роки становить 4288 грн. Цю суму множимо на 0,77 – саме таке відношення його зарплати з податками до середньої зарплати по країні (коефіцієнт розраховують за кожним роком і потім виводять середнє значення).

Останнє значення формули становитиме трохи більше 0,2 і, таким чином, пенсія за новими правилами буде трохи більше 668 грн. При цьому згідно із законом українці не можуть отримувати пенсію нижче мінімальної (зараз вона – 1247 грн), тому Пенсфонд доплатить до неї такій людині ще 590 грн. А якщо цей же вчитель пропрацює 40 років – його пенсія становитиме 1782 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.