facebook

Нам не можна втрачати Porto Franko так, як ми втратили “Імпрезу”, – Юрій Андрухович

В Івано-Франківську організатори підбили підсумки мистецького фестивалю Porto Franko. У залі драмтеатру зібралися керівники, волонтери, меценати, журналісти, щоб подякувати мешканцям та гостям за участь у мистецькому дійстві. 

Відомий франківець, письменник Юрій Андрухович підсумував, що добре, що цьогоріч присутні прощаються з фестивалем словами вдячності, але не варто забувати, що Івано-Франківськ вже колись переживав мистецьку ейфорію.




“Я хотів би пригадати часи, коли нам здавалося, що ми започаткували у місті щось нове. Це було, наприклад, міжнародне бієнале “Імпреза”, яке тріумфально відбулося у 1989 році, а пізніше у  91-му, а у 93-му його вдалося ледве-ледве провести. Я це веду до того, щоб ми зараз не перехвалили себе, і зрозуміли, що нам не можна втрачати Porto Franko так, як ми тоді втратили “Імпрезу”. Адже всередині 90-х років все повернулося в абсолютний нуль. І сучасного мистецтва у місті не стало”,
– песимістично зазначив письменник.

Юрій Андрухович до театру прийшов у футболці з промовистими написами.

“Я сьогодні мав би сидіти у залі у футболці Porto Franko, але одягнув ту, на якій написане сицилійське прислів’я сицилійською мовою. Спереду досить сумний підсумок: “Той, хто народжений круглим, не помре квадратним”, а на спині – продовження дещо оптимістичніше – “Зміни можливі”, – багатозначно підсумував письменник.

Генеральний директор Porto Franko, Ростислав Держипільський, на прес-конференції від себе зазначив, що тепер про наше місто знає весь світ.

Читайте також:  Франківські активісти стали на боротьбу з політичною корупцією

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.