facebook

5 курортів з термальними джерелами в Карпатах, кращих, ніж море

Морські пляжі майже повністю забиті відпочивальниками. А після всім нам відомих подій, Одещина та узбережжі Азовського моя стали найпопулярнішими українськими курортами.

Однак є чудова альтернатива відпочинку на морському узбережжі: п’ять унікальних термальних джерел в Карпатах, де можна чудово відпочити та оздоровитися.




Берегово

На території курорту в Берегово є багато джерел і басейнів з термальними водами, купатися в яких можна як влітку, так і взимку.

Закарпатська сірководнева термальна вода – надзвичайно цілюща. Вона багата на залізо, натрій, калій, йод і фтор. Таке поєднання елементів є лише в чотирьох куточках світу: Ісландії, Новій Зеландії, на Курильських островах і в українському Берегово. Мінералізація води тут становить 24%.

Ціна за проживання в готелі “Закарпаття” з людини становить 70 грн, відвідування басейну – 70 грн, дітям до 7 років – 20 грн.

Косино

У селі Косино Берегівського району розташований оздоровчо-рекреаційний комплекс. Тутешні термальні джерела за складом є унікальними не тільки в Україні, а й у всій Європі, за винятком води у всесвітньо відомому угорському санаторію “Хайдусобосло”.

За хімічним складом вона хлоридно-натрієва середньої мінералізації. Вода в купальні має жовто-коричневий колір, її температура 60-80° С.

Вона корисна для лікування захворювань опорно-рухового апарату, наслідків травм кісток і м’язів, серцево-судинних, нервових і шкірних захворювань, а також є ефективною у виведенні солі з нирок.

Ціна вхідного квитка в зону відпочинку “Термальні води-Косино”:

Дорослі
MIN пакет 3 год – 350 грн.
цілий день – 800 грн.
​​
Пенсіонери (від 60 років)
MIN пакет 3 год – 150 грн.
цілий день – 350 грн.​​
​​
Учасники АТО і ветерани
MIN пакет 3 год – безкоштовно
цілий день – 350 грн.

Діти зростом до 150 см. – безкоштовно

Велятино

У селі Велятино Хустського району на вулиці Санаторній, 2 розташований профілакторій “Теплі води”. Його термальні джерела в першу чергу привертають увагу підвищеним вмістом брому і йоду (бром має заспокійливу дію на людське тіло). Вода надходить зі свердловини глибиною понад кілометр, при температурі 40° С Перед використанням її охолоджують до прийнятної для людського тіла температури (30° С).

На поверхні з води активно виділяється вуглекислий газ. Тут лікують захворювання опорно-рухового апарату, органів дихання, серцево-судинної і нервової системи.

Довге

В Іршавському районі Закарпатської області розташоване одне з найбільших родовищ термальних метанових йодо-бромнієвих вод типу Хайдусобосло, що в Угорщині, з численними виходами цих вод в селах Велика Розтока, Мала Розтока, Дубрівка, Гребля, Кам’янське. Прямих аналогів термальних метанових йодо-бромнієвих вод цього родовища в Україні немає.

Зараз тут вода використовується зовнішньо у вигляді ванн в санаторії “Боржава”  в селі Довгому для лікування серцево-судинних захворювань, органів опорно-рухового апарату.

Мукачево

Мукачівський район багатий на сульфідні термальні води – азотно-метанові, крем’янисті та хлоридно-натрієві. У місті у лікувально-оздоровчому комплексі “Латориця” є відкритий басейн із термальною водою. Поруч із комплексом розташована свердловина із термальною водою, яка безпосередньо з джерела поступає у ванне відділення. Температура води у ньому – 35 ° С. Її рекомендують для лікування захворювань шкіри та серцево-судинної системи.

Дістатися можна поїздом із Києва, Львова та інших міст до Ужгорода, далі – приміськими електропоїздами, які курсують регіоном.

Бути у Мукачевому і не оглянути цікаві визначні пам’ятки містечка просто неможливо, адже їх тут чимало. Розпочати свою екскурсію радимо вам зі знайомства із перлиною закарпатської фортифікаційної архітектури замком “Паланок”, який видно з будь-якого куточка Мукачевого.

Місто і його околиці відомі своїми монастирями. Це Мукачівський жіночий православний монастир, в якому зібрано багато книг у бібліотеці, Домбокський жіночий і Ракошинський чоловічий православні монастирі.

Для охочих посмакувати закарпатським вином радимо відвідати дегустаційний підвал “Кельтський двір під Ловачкою”, довжина якого 45 метрів. Він розташований у підніжжі гори Ловачка, що височіє над Мукачевим. Цікаво, що на схилах цієї гори виноград вирощували ще із XIV століття, тут навіть збереглися старі кам’яні тераси.

Читайте також:  Франківський Ілон Маск створив акумулятор, що перевершує аналог Tesla

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.