facebook

Закарпатець довів у суді, що має право на подвійне громадянство

Апеляційний суд Закарпатської області підтвердив можливість громадянина України користуватися при перетині держкордону паспортом іншої держави. Про це повідомляє видання PMG.

Зокрема, суд скасував штраф місцевому жителю, який намагався перетнути кордон з угорським паспортом, повідомляє адвокат Едуард Пуканич. Адвокат, який в суді представляв інтереси засудженого закарпатця, розповів, що його клієнта оштрафували ще в квітні 2017 року, однак той подав апеляцію, і в червні виграв її.

“На початку квітня 2017 роки я писав про те, що українські прикордонники почали складати протоколи про адміністративні правопорушення на громадян України, які хочуть перетнути держкордон з угорським паспортом. Такий протокол про адміністративне правопорушення надійшов на розгляд до одного закарпатського судді, який вирішив, що потрібно залучити до адмінвідповідальності нашого угорського земляка за те, що він “посмів” відкрито заявити про своє подвійне громадянство і використовувати свій угорський закордонний паспорт “, –



написав Едуард Пука Нич
.

У постанові Апеляційного суду Закарпатської області, яку опублікував Едуард Пуканич, зазначено, що жителя Закарпаття оштрафували за ст. 204-1 Кодексу про адміністративні правопорушення (незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону). Цю статтю застосовують, коли мова йде про перетин кордону поза пунктами пропуску або в пунктах пропуску без документів або з документами, які містять недостовірну інформацію.

Суд першої інстанції вирішив, що житель Закарпаття, який є громадянином України, не мав права подавати для виїзду за кордон паспорт громадянина Угорщини. Тому суддя вирішив, що чоловік намагався перетнути кордон України без відповідних документів.

“Суд першої інстанції безпідставно поставив під сумнів справжність паспорта громадянина України, а значить і його право як громадянина Угорщини на перетин кордону, при цьому вдався до оцінки правомірності множинності громадянства особи, замість встановити чи було скоєно правопорушення, суть і склад правопорушення і винну особу в його вчинку “, – йдеться в постанові апеляційного суду.

Отже, Апеляційний суд Закарпатської області вирішив, що чоловік насправді не порушував закон України і мав право перетинати кордон, як за своїм українським, так і за угорським паспортами.

Читайте також:  Суд вперше став на бік вчительки, відстороненої за відмову вакцинуватися

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.