facebook

Натуральні матеріали та автентичний вигляд: в Івано-Франківську відреставрують фасад 120-річної будівлі школи №5

З наступного тижня в Івано-Франківську фахівці розпочнуть реставраційні роботи фасаду школи №5.

За кропітку роботу береться івано-франківський художник Роман Бончук, експерт-реставратор із Чернівців Василь Кравчук



, який контролюватиме технічну сторону. Також скульптор Борис Данилюк, інші художники та різноробочі, інформує Фіртка.

Як розповів директор спеціалізованої школи із поглибленим вивченням німецької мови №5 Ярослав Олексин, зараз школу активно готують до нового навчального року. Найголовніше із запланованого – великі реставраційні роботи фасаду будівлі.

«Для мене, як директора, це дуже важливо, а для будівлі, в якій розташована школа №5, тим більше, оскільки цьогоріч дві її споруди відзначають 120 років. Вони будувались ще за Австрії. У нас великі проблеми із фасадом – корпус номер два за 24 роки взагалі не ремонтувався – лише підтримувався. Центральний корпус – останній раз фасад ремонтували 11 років тому. Тут не треба багато говорити, бачимо, що будівля в плачевному стані», – зауважив директор школи.

За словами директора школи, Благодійний фонд Олександра Шевченка «Новий Івано-Франківськ» відгукнувся допомогти вирішити проблему. Фонд фінансуватиме реставраційні роботи по оновленню фасаду, водостоків та ринв.

«Це дуже велика справа для самої школи, для міста та освіти в цілому», – наголошує Ярослав Олексин.

Фахівці, зокрема Борис Данилюк відновлюватиме втрачену ліпнину, ремонтуватимуть місця затікання, спеціальні організації будуть виводити каналізацію та інші роботи, пов’язані з технічною стороною відновлення фасаду.

Як зауважив художник Роман Бончук, фахівці знайшли початковий вигляд будівлі і в кольоровій гаммі намагатимуться передати автентичність найстарішої школи Івано-Франківська.

«Постараємось відновити, як це було за часів Австрії. Коли почали досліджувати фасад, ми виявили, що його перемальовували відповідно до призначення будівлі. Це сантиметрові нашаруваннях різних часів: від охристого кольору, до темного сірого, рожевого, коричневого. Ми віднайшли світлий охристий колір і зробимо фасад максимально світлим, не перенапруженим», – відмітив Роман Бончук.

Читайте також:  Локдаун 2.0: у МОЗ назвали умови для нових карантинних обмежень

Крім того, у своїй роботі майстри використовуватимуть лише натуральні матеріали.

«Хочемо це зробити не сучасними матеріалами, натомість це все буде натуральне. Матеріали не сучасні – не силікон, не імітація, які з часом при певних змінах даватимуть тріщини. Ми будемо, як і раніше, брати пісок, гасити вапно. На місці відновлюватимемо старі елементи, щоб воно було міцне», – додав Бончук.

До відновлення фасаду планують залучити чимало людей, щоб у максимально короткі терміни зробити реставраційні роботи й не обмежувати прохід вулицею. Ймовірно, що 1 вересня діти прийдуть вже у стіни відреставрованої школи.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.