facebook

Тисяча мішків глини: біля Франківська зводять унікальний екобудинок

Житло за старовинними українськими технологіями, переосмисленими на сучасний кшталт, будують у селі Клузів Тисменицького району – недалеко від Івано-Франківська.


Оселя з мінімальними інвестиціями: тисячу мішків глини, трохи дерева, жодної краплі цементу і без фундаменту. Іванофранківець Олег Почигайло вирішив повернутися до споконвічних українських традицій будівництва житла, які використав на сучасний манер. Каже, що його круглий екобудиночок у селі Клузів буде унікальним на Прикарпатті. А може, навіть і в Україні.

Прихожа, вітальня, кухня, їдальня, ванна кімната, сауна, три спальні й бібліотека – для сімейства Почигайлів, подружжя і їхніх трьох діточок, місця цілком вистачить.

Ще не завершений двоповерховий будиночок із глини за екотехнологією Earthbag загальною площею 120 кв. м розмістився в Клузеві просто посеред поля, на горбочку. Робота кипить уже третій рік, щоправда, тільки в літню пору, пише ГК.

Всі роботи виконують власними силами з натхненням від дружини та допомогою найближчих людей. Наразі залишилося довести до ладу тільки внутрішню обробку. Словом, більш ніж півсправи вже зроблено.

Влітку в домі не відчутна спека, а взимку хатина слугує своєрідним термосом. То що ж таке будинок із мішків з глиною Earthbag? “Той, хто вперше дізнався про “мішкове” будівництво, може розцінити це як жарт”, – каже Олег Почигайло. Насправді ж йдеться про цілком життєздатну споруду, що має чимало переваг: бездоганну екологічність, мінімальну вартість, простоту зведення, стійкість до опадів і деформацій ґрунту, унікальну сейсмостійкість, різноманітність форм і архітектурних рішень.

Перед укладанням в стіну мішок з глиною чи ґрунтом ретельно трамбують, роблячи його широким і плоским. Завдяки цій операції кладка стін стає стабільною і міцною. Єдине слабке місце у будинку з мішків – теоретична можливість недостатньо міцного зчеплення рядів між собою. Однак його легко усунути, проклавши між шарами мішків колючий дріт. Далі мішки з глиною утрамбовуються рядами, утворюючи стіни, які обтягуються металевою сіткою, замащуються глиною, шліфуються, а потім покриваються вапном. З часом глиняні блоки кам’яніють, тож у цьому випадку час лише укріплює екохатину. Стеля і дах – з дерева.
Цікаво, що у такому помешканні ніколи не буде грибка, адже глиняні стіни пропускають повітря.

Читайте також:  ДАБІ виявила в Івано-Франківську чергове незаконне будівництво (фото).

До речі, екооселя буде цілковито автономною. У хатині не буде ні газу, ні підключеного світла. Натомість – сонячні батареї, генератор, пічка, помпа.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.