facebook

Вперше на людях успішно випробували ліки на основі антитіл до ВІЛ

Завдяки клонуванню природних антитіл і збільшенню їх концентрації вдалося створити новий засіб.

1607392




Розвиток ВІЛ в організмі людини вперше вдалося придушити за допомогою антитіл.Клінічні випробування проводилися американськими лікарями і дозволили знизити концентрацію вірусів в крові в кілька сотень разів, проте всього на 28 днів, повідомляєжурнал Nature.

Як відомо, у десяти відсотків хворих на ВІЛ, виробляються природні антитіла, які успішно протидіють більше 100 штамів. Але висока швидкість мутації дозволяє вірусу успішно долати ці бар’єри.

Завдяки клонуванню природних антитіл і збільшення їх концентрації вдалося створити новий засіб.

Вчені встановили місце і час появи ВІЛ

Учені випробували моноклональні антитіла 3BNC117 на 29 добровольцях із США та Німеччини (ВІЛ діагностували у 17 з них). Максимально висока доза антитіл змогла скоротити концентрацію вірусу в крові в 8-250 разів.

Однак тривав цей ефект всього 28 днів.

Приблизно через місяць після початку лікування висока швидкість мутації вірусу знешкодила 3BNC117. Щоб надати новому методу ефективність, необхідно як мінімум створити друге антитіло і застосовувати його у поєднанні з першим – щоб у результаті отримати щеплення від ВІЛ, діючу не менше року.

До дівчинки, яку вважали вилікуваною від ВІЛ, повернувся вірус

Для лікування вже заражених пацієнтів такі антитіла могли б доповнювати підтримуючу терапію (антиретровірусні препарати).

Однак, до практичної реалізації проекту ще далеко. Сумніви у лікарів викликає і висока вартість антитіл: кожен курс лікування обійдеться пацієнту в кілька тисяч доларів.

Читайте також:  Коли закінчиться пандемія COVID-19: вчені назвали дати

Шукайте деталі в групі Facebook