facebook

Збираєтесь на свята поїхати за кордон? Будьте готові, що вашу банківську карту можуть заблокувати

Грошові вклади українців вже почали перевіряти в банках



blokirovka_ukrainskih_kart

У першу чергу під удар потрапляють ті, хто вирішив оформити візи для поїздки за кордон. Фінустанови можуть навіть заблокувати гроші на картковому рахунку, якщо вирішать провести ретельнішу перевірку джерел надходження коштів.

Раніше людям з невеликими доходами, у яких немає постійних банківських рахунків, достатньо було покласти на картку кілька тисяч гривень і принести звіт в посольство, мовляв, гроші для поїздки є. А потім гроші за бажанням громадяни спокійно з картки могли зняти. Тепер фінустанови влаштовують перевірки походження цих коштів, а гроші можуть просто заблокувати на час перевірки. 22-річна харків’янка Олена на травневі свята летить в Будапешт. І щоб розплатитися за готель, днями їй довелося покласти на рахунок у банку 8 тис. гривень.

«Все пройшло добре, я заплатила за готель. А потім мені на роботу зателефонували з податкової і запитали, звідки у мене, людини з річним трудовим стажем і зарплатою в 2,1 тис. грн, такі гроші. Я здивувалася і відповіла, що взяла гроші у батьків. Батько каже, що йому не дзвонив ніхто – він приватний підприємець, у разі чого, зможе сказати, що 8 тис. грн його, але все одно дивна ситуація «, – каже дівчина. Схожа ситуація і в Олени із Запоріжжя. Вона збирається летіти на свята в Париж зі своїм хлопцем.

«Я ніде не працюю, навчаюся в університеті. Хлопець поклав мені на картку 10 тис. грн, щоб я могла подати документи на візу», – розповідає Олена. Коли їй зателефонували з податкової, вона не знала, що відповісти.

«Вони запитали, звідки гроші, якщо ніякого офіційного доходу у мене немає. Я сказала про хлопця, але переживаю – адже він мені не родич», – каже дівчина. Кілька днів тому від Нацбанку в фінустанови надійшов лист, у якому рекомендується перевіряти підозрілі операції з готівкою. Зокрема, під перевірку потрапляють люди з невеликими доходами (студенти, пенсіонери, безробітні, бюджетники), які несподівано кладуть або знімають великі суми. Якраз ними можуть зацікавитися фіскальна служба і фінмоніторинг.

При отриманні готівки з рахунків людям варто готуватися до розпитувань з боку фінансистів, а в деяких випадках – і до надання додаткових документів. Не виключено, що задавати їх будуть і правоохоронці. Експерти кажуть: якщо у випадку з візами раніше українці можуть купити в банку дорожні чеки, то тепер їх не продають, та й далеко не всі посольства їх приймають. Наприклад, в посольстві Чехії нам розповіли, що якщо у людини немає пристойної суми грошей на рахунку, вона може докласти до документів на подачу візи нотаріально завірений лист, в якому буде прописано, хто з родичів фінансує поїздку.

«А вже ця людина буде звітувати перед податковою, звідки у нього гроші», – сказали нам в посольстві. Директор Центру туристичної інформації Володимир Царук стверджує: варіантів підтвердження платоспроможності у людей з низькою офіційною зарплатою залишилося небагато.

«Можна використовувати нотаріально завірений лист близького родича про те, що він дає вам гроші на поїздку. Другий варіант – ви можете покласти на депозит необхідну суму. Для звичайної турпоїздки це приблизно 300-400 євро, і ви завжди можете пояснити, що взяли їх в борг або накопичили», – сказав фахівець.

джерело http://versii.if.ua/novunu/zbirayetes-na-svyata-poyihati-za-kordon-budte-gotovi-shho-vashu-bankivsku-kartu-mozhut-zablokuvati/

Читайте також:  99% тих, хто підцепив “kорону” роблять одну й ту ж помилку: люди не знають, що потрібно з перших днів негайно збивати температуру

Шукайте деталі в групі Facebook