facebook

ООН: Система видачі перепусток на Донбас викликає побоювання

Впроваджувана Києвом електронна система отримання перепусток на сході України викликає побоювання.

1608811




Про це йдеться в опублікованому в понеділок щотижневому звіті Управління ООН з координації гуманітарних питань (УКГП). Воно, зокрема, висловило тривогу щодо того, що у вільному доступі виявилися особисті дані 6 тисяч осіб, які подали заявки на отримання перепусток.

“Є побоювання щодо впровадження електронної системи отримання перепусток, необхідних для переміщення між контрольованими урядом і непідконтрольними йому районами. Особисті дані 6000 осіб, які подали заявку на отримання перепусток, виявилися у вільному доступі в інтернеті, в результаті чого виникає занепокоєння про безпеку цих осіб та їхніх родичів”, – наголошується в документі.

У УКГП звернули увагу, що тривогу щодо цієї ситуації висловила 7 квітня уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська.

Раніше в ООН вже зазначали, що введення системи перепусток призведе до обмеження права на свободу пересування, а також ускладнить життя для людей, які прагнуть залишити постраждалі від конфлікту райони сходу України. Ситуація посилюється тим, що в проголошених Донецькій і Луганській “народних республіках” була припинена робота соціальних служб, виплати пенсій та допомог. Отримати доступ до своїх накопичень люди можуть тільки на території, контрольованій Києвом.

Як зазначають в гуманітарному управлінні, рішення про введення електронної системи не враховує реальної ситуації на Донбасі, багато жителів якого живуть без електроенергії та доступу в інтернет. “Різні групи населення, в тому числі ті, хто позбавлений постійного доступу до електрики або комп’ютерів, старі люди або інваліди, навряд чи зможуть скористатися новою системою”, – попереджають в УКГП.

В’їзд дозволено. Електронна система повинна подолати корупцію на блокпостах

За останніми даними ООН, в результаті конфлікту на сході України загинули понад 6,1 тис. осіб і майже 15,5 тис. отримали поранення. Понад 5 млн потребують гуманітарної допомоги, при цьому доступ до них співробітників місцевих та міжнародних організацій ускладнений через введені Києвом адміністративні і бюрократичні обмеження.

Читайте також:  Наймолодшому 21: з'явились дані про загиблих на Донбасі морпіхів

Крім того, в ООН вказують на брак коштів на фінансування гуманітарних операцій. Станом на 9 квітня країни та приватні донори виділили на ці цілі 58 млн з 316 млн, запитаних ООН. Найбільшу суму – 5 млн – перерахувала Росія. Найбільше зобов’язалася виділити Великобританія – 19,6 млн. Проте на рахунок ООН поки не надійшла навіть частина цієї суми.

Як повідомлялося раніше, СБУ заявляло про намір 25 березня перейти на електронну систему видачі перепусток в’їзду та виїзду для громадян у зоні проведення антитерористичної операції.

Варто зазначити, що новий режим проїзду українська сторона ввела ще 12 січня.

Помічник голови ООН відвідає Донбас в травні
За матеріалами: ТАСС

Шукайте деталі в групі Facebook