facebook

Лавров: Ідея введення миротворців в Україну не отримала розвитку

Ідея введення миротворців в Україну не отримала свого розвитку в ході минулих переговорів глав МЗС “нормандської четвірки”.

1608806




Про це повідомив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров за підсумками зустрічі. “Наш український колега про неї (ідеї введення миротворців – ред.) згадав, але якогось розвитку ця ідея не отримала, і інші колеги її не коментували”, – сказав Лавров.

За його словами, глави МЗС “нормандської четвірки” підтвердили прихильність мінським домовленостям щодо України.

“Ми наголосили, що мінські домовленості повинні виконуватися в їхньому повному обсязі, не тільки у військовій своїй частині, а й у політичній, економічній, гуманітарній”, – сказав Лавров.

За його словами, глави МЗС “нормандської четвірки” домовилися розглянути питання про відвід на південному сході України танків і озброєнь калібром нижче 100 мм.

“Ми підтримали пропозиції, які були висунуті в рамках спеціальної моніторингової місії ОБСЄ при ініціативній ролі СЦКК, про те, щоб на додаток до тих типів озброєнь, які необхідно відвести відповідно до мінських домовленостей, розглянути питання про те, щоб в цей же розряд потрапили озброєння калібром менше 100 мм і щоб ці обмеження охоплювали танки “, – сказав Лавров.

За словами глави російського МЗС, голови “нормандської четвірки” особливу увагу звернули на необхідність припинення економічної блокади Донбасу.

“Неправильно і шкідливо те, що триває економічна блокада Донбасу, не виплачуються соціальні допомоги, пенсії, – сказав Лавров. – На це звернуто спеціальну увагу в заяві, яку сьогодні буде зроблено “нормандської четвіркою” на рівні міністрів главою зовнішньополітичного відомства ФРН Франком-Вальтером Штайнмайєром”.

У свою чергу, глава МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр за підсумками зустрічі заявив, що переговори “нормандської четвірки” в Берліні підтвердили невідповідності в позиціях Києва та Москви щодо кризи на сході України.

Читайте також:  Франція зробила позитивну заяву щодо безвізу України

“У нас відбулася інтенсивна і частково суперечлива розмова. Вона виявила розбіжності в думках Києва і Москви”, – сказав німецький міністр.

При цьому, за словами Штайнмайєра, Україна погодилася призначити своїх представників у робочі підгрупи в рамках контактної групи.

“Ми погодилися, що нарешті будуть створені чотири робочі групи. Я виходжу з того, що на наступній зустрічі Контактної групи будуть названі імена представників. Україна теж пообіцяла це зробити”, – сказав глава МЗС ФРН.

Переговори Сергія Лаврова, Франка-Вальтера Штайнмайєра, Лорана Фабіуса і Павла Клімкіна відбувалисяв будинку для урочистих прийомів міністерства закордонних справ ФРН. Міністри обговорювали реалізацію мінських домовленостей щодоУкраїни.

Після переговорів нормандської “четвірки” глава МЗС Франції Лоран Фабіус залишив переговори, після чого глави МЗС РФ, України та Німеччини залишилися узгоджувати формулювання підсумкового документа.

Результати цієї зустрічі стануть головною темою на саміті “великої сімки”, який розпочнеться у вівторок в німецькому місті Любеку в рамках головування ФРН в G7.

Берлін: Перемогу на Донбасі святкувати рано
За матеріалами: РИА Новости

Шукайте деталі в групі Facebook