facebook

Статок Путіна оцінили в 200 мільярдів доларів

Путін є якщо не найбагатшою людиною в світі, то входить в число найбагатших і найвпливовіших, вважають експерти.

1580735




Багатство президента Росії Володимира Путіна оцінили в $200 млрд, що робить його одним з найбагатших людей світу. Таку думку висловив глава інвестиційного фонду Hermitage Capital Білл Браудер, в інтерв’ю американському телеканалу CNN.

“Я вважаю, що він (статок Путіна) становить $200 млрд. Після 14 років при владі і (огляду) суми, які виробила країна, і суми, які не були витрачені на школи, дороги, лікарні і так далі, всі ці гроші – у власності, зберігаються на рахунках у швейцарських банках, в акціях, хедж-фондах, керованих Путіним і його дружками”, – заявив Браудер. За його словами, деякі люди, включаючи його самого, вважають президента Росії “найбагатшою людиною в світі або одним з найбагатших людей у світі, зі статком на сотні мільярдів доларів, вкрадених у Росії”.

Інтерв’ю було приурочене до виходу мемуарів Браудера «Червоний бюлетень: правдива історія великих грошей, вбивства і боротьби людини за справедливість» (Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One man’s Fight for Justice). CNN називає Браудера колись найбільшим іноземним інвестором в Росії і колишнім прихильником Путіна.

Сам глава Hermitage Capital назвав себе “акціонером-активістом”. За його словами, він починав інвестувати в Росію, купуючи акції російських компаній, але потім виявив, що “олігархи і урядові чиновники крадуть у цих компаній весь прибуток”. “Я подумав, що єдиним способом, за допомогою якого я зможу робити моральний і прибутковий бізнес, буде спроба зупинити це. По суті, ми вивчили, як вони скоювали крадіжку, а потім поділилися цим з міжнародними ЗМІ. І близько чотирьох років розголосу і викриття російських компаній дійсно працювали, тому що мої інтереси збігалися з (інтересами) Путіна”, – розповів британець.

Читайте також:  Зеленський позбавить Донбас від ярма Путіна: названо термін

“Він боровся з тими ж хлопцями, що і я. Олігархи викрадали у нього владу, і вони викрадали гроші у нас. І щоразу, коли я публічно влаштовував скандал, Путін втручався і виправляв усе. І так мої доходи зростали. Прибутки компаній зростали. І я відчував себе найкращим хлопцем у світі, тому що я заробляв гроші і творив добро одночасно”, – продовжив він.

Ситуація почала змінюватися, коли президент Росії “уклав угоду з олігархами”, – припустив журналіст CNN Фарід Захарія. Браудер у відповідь зауважив: “Він заарештував найбагатшого олігарха країни, а потім сказав іншим хлопцям: “Якщо ви не хочете бути заарештованими, то повинні ділитися грошима <…> зі мною”.

“Так він став бізнес-партнером, і потім весь мій активізм став дуже незручним. В той момент я йшов не проти його ворогів, я йшов проти його власних фінансових інтересів”, – сказав Білл Браудер. За його словами, незабаром після цього, у листопаді 2005 року, його затримали по прильоті в аеропорт Шереметьєво і відмовили у в’їзді в Росію.

“Чого я тоді не розумів, те стало абсолютно ясним і очевидним для мене зараз, виходячи з мого досвіду, так це те, що Путін не був вище всього цього, Путін був тісно залучений у все це, і не те щоб він стримував олігархів – він був найбільшим олігархом”, – сказав Браудер.

Як раніше повідомляв Корреспондент.net, британська благодійна організація Oxfam намагається привернути увагу до нерівності в світі. В компанії попереджають, що до 2016 року найбагатший 1% населення Землі буде володіти більшим статком, ніж решта 99%, з чим потрібно боротися.
За матеріалами: Forbes.ru

Шукайте деталі в групі Facebook