facebook

Минулорічним захопленням Донецької ОДА керував Аксьонов, – Тарута

Захопленням будівлі Донецької облдержадміністрації і розгойдуванням ситуації на Донбасі на першому етапі керував “голова” окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов



im578x383-start-dnr_daily-ua

Про це в інтерв’ю “Новій газеті” заявив екс-губернатор Донецької області Сергій Тарута.

“Цим захопленням ОДА керував Аксьонов. На початок квітня сюди вже йшла зброя. Одні і ті ж особи переміщалися по сигналу по всій області, з’являючись то там, то тут, збирали мітинги і організовували розкачку”, – сказав він.

За його словами, зброя постачалася через Керч поромом до Урзуфа.

Тарута додав, що всі ці дії координувалися з Москви, а після приходу Ігоря Гіркіна з його бойовиками ситуація почала повністю контролюватися Кремлем.
Він також визнав, що українські правоохоронці та суди діяли у цій ситуації неефективно і не змогли протистояти бойовикам.

“Вже в березні міліція з прокуратурою підготували документи до суду для притягнення до відповідальності 130 осіб. Але суд за всім цим звинуваченням відмовив. Система працювала дуже неповоротко за тих надзвичайних обставин, потрібні вагомі докази, дотримання всіх формальних процедур, як це повинно бути в мирний час. Але тоді вже було не зовсім мирний час. Потрібно було реагувати негайно, упереджувати”, – сказав Тарута.

Зокрема екс-губернатор Донеччини нагадав, що суд відпустив організаторів сепаратистського руху в Маріуполі – братів Кузьменків.

Тарута визнав, що сам, будучи губернатором, не був авторитетом для бунтівників і не міг переконати їх заспокоїтися, на відміну від олігарха Ріната Ахметова.

“Я для цього натовпу був сторонній. Я ж не був для них авторитетом. Рінат – був, для Донбасу він – авторитет. Футбольний клуб, молодь, вона вся, звичайно, до Ріната ставилася з великою повагою. Він був для них лідер Донбасу”, – заявив екс-губернатор.

Пізніше, за його словами, натовп перестав слухатися і Ахметова, однак частина авторитету він все ж зберіг, в тому числі – завдяки гуманітарній допомозі регіону.

Читайте також:  Загибель тренера ФК "Мункач" і двох дітей: в поліції розповіли подробиці трагедії

Шукайте деталі в групі Facebook