facebook

180 рассєйських найманців повернулися з Донбасу додому. На цей раз – живими!

Вони п



овер
нулися тихо: без козачих братань, молебню, зустрічаючих та промов. Потяг “Новоросійськ – Нижній Тагіл” прибув в Єкатеринбург о шостій ранку. Люди в камуфляжі, затуляючи капюшонами обличчя, витягли з плацкартних вагонів важкі рюкзаки, побачили вдалині журналістів – і кинулися в підземний перехід геть: після урочистих проводів загону імена та фотографії кількох його учасників потрапили в український список «російських терористів». Решта, в цивільному, просто розчинилися в натовпі.

Загін проводжали в «Новоросію» місяць тому, 11 березня, коли Мінські угоди про перемир’я вже були підписані. Командир бойовиків «Привид» Олексій Мозговий особисто зустрів вагон добровольців на пероні в Ростовській області і відвіз в «ЛНР».

Все пішло не так майже відразу. Як розповіли найманці, в «ЛНР» загін розмістили у Комісарівці під Алчевськом в покинутій, напіврозбомбленій в’язниці. На фотографіях в телефонах уральців – стіни в дірках, двоярусні нари, розбитий кахель. Їжу готували самі, лазні не бачили місяць, у в’язниці стояв холод. Один з уральців потрапив до лікарні із запаленням легенів, інший застудив вуха. Більшість перехворіло ангіною.

Місцеві жителі ставилися погано, бандити Мозгового сприймали прибульців зі зброєю ще гірше. Ніяких документів їм не дали, старі автомати видавали тільки на час чергування, ті, що добровольці відмовлялися потім здавати, намагалися відбити силою.

Форму, обладнання і квитки в одну сторону купили спонсори. Бізнесмен, який обіцяв зворотні квитки на весь загін, злякався розголосу і можливих санкцій. Квитки не купив. В результаті командир публічно оголосив збір грошей на зворотні квитки. На залишений ними номер телефону дзвонили багато, але тільки з України: проклинали і матюкали.

Читайте також:  Окупанти в "ЛНР" позбавили українську мову статусу "державної"

Три тисячі на плацкарт додому надсилати довелося дружинам і матерям. Начальник поїзда Анна Кошелєва повідомила журналістам, що всього в потягу їхали 180 ополченців і «кадрових військових». За їх словами, поверталися вони в частину звідти ж, звідки і найманці.

Майже всі найманці збираються повернутися в «ДНР» відразу, як закінчиться перемир’я. А в Свердловському фонді ветеранів спецназу готується відправка на Донбас ще сорока новачків.

Джерело – http://novayagazeta.livejournal.com/3004493.html

Шукайте деталі в групі Facebook