facebook

Гіперсвідомість і CO2: головні наукові пояснення клінічної смерті

Вчені проробили безліч спроб пояснити це явище, але повноцінного консенсусу так і немає.

1610590


Авторитетний журнал Proceedings of the National Academy of Sciences опублікував дослідження медиків Інституту штату Мічиган, які піддали асфіксії (удушенню) дев’ять щурів.


Потім за допомогою спеціального приладу, що представляє собою комбінацію електроенцефалографа і електрокардіографа вимірювали їх стан.

З’ясувалося, що по закінченню тридцяти секунд після зупинки серця, різко зростає активність в мозку. Це означає, що процеси, пов’язані і з мозком і серцем, є винуватцями дивних і незвичайних видінь, стверджують вчені в статті.

Вчені досліджували роботу свідомості під час клінічної смерті

Іншими словами, підвищений рівень активності мозку, схоже, що призводить до поширених галюцинацій, які описують люди, що пережили клінічну смерть.

Це дослідження підтверджує експерименти Джима Борджігіна, про які йтиметься нижче, проте науковий світ все одно не досяг консенсусу з цього питання.

Портал Listverse вирішив зібрати головні наукові пояснення клінічної смерті.

За досвід “виходу з тіла” може відповідати скронево-тім’яний вузол

Фото: Listverse

Серед найбільш поширених елементів клінічної смерті є виразне відчуття того, що індивід покидає своє тлінне тіло.

Ті, у кого був досвід “виходу з тіла“, часто повідомляють про те, що під час клінічної смерті плавали навколо і бачили своє тіло і оточуючих його людей.

Були також повідомлення про те, що під час виходу з тіла люди могли ідентифікувати об’єкти і події. Дослідження показали, що за все це може відповідати скронево-тім’янийвузол мозку.
Скронево-тім’яний вузол відповідає за інтеграцію даних, зібранихорганами почуттів і тілом, формуючи сприйняття людини.

Коли ця частина мозку пошкоджена, цілком можливо, з’являється досвід виходу з тіла,про який говорять так багато людей.

Хоча цей досвід може бути неймовірно яскравим і реальним, в рамках наукових досліджень вдалося відтворити це явище, не доводячи людину до передсмертногостану, а просто стимулюючи електричний скронево-тім’яний вузол мозку.

Надлишок діоксиду вуглецю народжує “світло в кінці тунелю

Фото: Listverse

Майже кожна людина, що пережила досвід клінічної смерті, згадує яскравий білий світ і тунель, який нібито веде в потойбічний світ. Білий світ часто пов’язують з потойбічним світом, згадуючи при цьому почуття спокою й умиротворення.

Дослідження 2010 року, за участю пацієнтів з серцевим нападом, виявило зв’язок між цим типом клінічної смерті і рівнем вуглекислого газу в крові. З 52 кардіопаціентов у 11 була клінічна смерть.

Рівень CO2 в крові цих пацієнтів був значно вище, ніж у пацієнтів, що не згадували про передсмертний досвід.

Вчені дійшли висновку, що надлишок вуглекислого газу в кровотоці може суттєво впливати на зір, що призводить до появи тунелю і яскравого світла.

Брак кисню в мозку призводить до галюцинацій

Фото: Listverse

Часто клінічна смерть включає появу давно покійних друзів і родичів, які іноді навітьпроводжають” пацієнта на той світ.

Читайте також:  “Вбита горем сім’я і…”: мертва дівчинка подала ознаки життя на похоронах (ВІДЕО 18+)

Все життя проноситься перед очима у вигляді спогадів, і настає всепоглинаюче почуттякомфорту. Втім, у науки є думка на рахунок того, чому це відбувається.

Загадки людської свідомості

У той час як надлишок вуглекислого газу впливає на зір під час клінічної смерті, брак кисню в мозку доповнює це.Добре відомо, що кисневе голодування може призводити до галюцинацій і навіть сприяти почуттю ейфорії, про яку часто повідомляється.

І хоча розмір вибірки для оцінки був не такий великий, дослідження показали, що люди, які повідомляли про клінічну смерть під час зупинки серця, також мали низький рівень кисню.
Вчені вважають, що кисневе голодування також може призводити до того, що люди бачать, як вони ніби переносяться в місце, де їх оточують друзі і родичі, які давно померли.

Це як і раніше просто теорія, однак інші дослідження показують, що брак кисню інадлишок вуглекислого газу, а також блокування кровотоку мозку внаслідок серцевого нападу – всі ці фактори відіграють роль у появі галюцинацій.

При екстремальній напрузі мозок випускає ендорфіни

Фото: Listverse

Довгий час існувала теорія, що в передсмертному стані мозок може випускати ендорфінита інші хімічні речовини через сильний стрес.

Хоча ідея того, що глибина досвіду клінічної смерті може бути пов’язана з ендорфінами, була трохи розвінчана, вона може легко пояснити, чому у багатьох людей, які відчували клінічну смерть, не було страху або занепокоєння з приводу того, що відбувається.

Викид морфіноподібних хімічних речовин під час сильного стресу вперше припустив нейропсихолог Даніель Карр, намагаючись пояснити досвід клінічної смерті загалом, але виявилося, що він краще пояснює спокій і відсутність болю чи занепокоєння в ситуаціях, в яких тіло піддається екстремальних впливів.

Таким чином, хоча можна було б очікувати, що в стані, близькому до смерті, ми повинні відчувати “неймовірний біль і жах, передсмертний досвід дивує нас задоволенням, спокоєм і миром”, і це завдяки виділенню хімічних речовин у головний мозок.

Активність мозку зашкалює перед смертю

Фото: Listverse

Підвищене чуттєве сприйняття – загальний момент в клінічній смерті, і одне з останніх досліджень показує, що свого роду надчутливе сприйняття може бути викликано значним сплеском активності головного мозку в передсмертні моменти.

Дослідження було проведено на щурах і не відрізнялося особливим розмахом, тому деякі члени наукового співтовариства не приймають результати, але провідний автор роботи Джим Борджигин вважає, що вони демонструють біологічну основу передсмертного досвіду.

В основі дослідження лежить імплантація електродів в мозок щурів, так що дослідники можуть вивчати рівні активності мозку прямо в момент смерті.

Результати показали, що щури відчували так зване “гіперсвідомість”, яке супроводжувалося підвищеною чутливістю, яку багато хто також пов’язують з клінічною смертю. Сам Борджигин зазначає, що підвищена активність свідомості вище, коли серце зупиняється – в перші 30 секунд.

Правдивість відчуттів можна сплутати з анестезією свідомості

Фото: Listverse

Клінічна смерть з “виходом з тіламоже бути пов’язана і з іншою причиною, крімвищезгаданого пошкодження скронево-тім’яновузла. Багато випадків можуть бути не чим іншим, як свідомістю під анестезією.

Хоча свідомість під анестезією зберігається досить рідко (один з тисячі осіб зберігає її), цілком можливо, що ті, хто вважають, що мали досвід клінічної смерті, насправді побудували помилкові спогади на цій свідомості.

Читайте також:  У київській школі першокласниця пережила клінічну смерть

Це може бути основною причиною того, що Пем Рейнольдс, на клінічну смерть якої часто посилаються, могла згадати так багато деталей операції.

Рейнольдс була в змозі описати форму пили, яку використовували, щоб розрізати її череп, і навіть пригадала, що лікарі слухали пісню Hotel California під час операції.

Клінічна смерть Рейнольдс виглядає потужним свідченням передсмертних переживань, які включають достовірне сприйняття, але все, що вона пам’ятала, відбувалося, коли вона була жива, але під анестезією.

Таким чином, хоча Рейнольдс, можливо, думала, що знаходиться при смерті, скептики вважають, що це був скоріше один з тих рідкісних випадків, в яких пацієнт залишався у свідомості при анестезії.

Змінене чи викривлене почуття часу відіграє важливу роль

Фото: Listverse

Доктор Ебен Олександр, нейрохірург, написав книгу з докладним описом його особистого досвіду клінічної смерті, яка сталася, коли він був у комі через менінгіт.

На думку Олександра, передсмертний досвід протривав кілька днів і повинен був відбуватися тоді, коли кора його головного мозку була в комі, що парадоксально, враховуючи те, як багато чуттєвих деталей він випробував – зазвичай за це відповідає кора.
Це привело його до висновку, що матеріальних причин у його переживань не було зовсім.

У той час як особиста думка нейрохірурга про клінічну смерть призвело до появи сенсаційних заголовків, доктор Олівер Сакс, теж професор неврології в Медичній школі Нью-Йоркського університету, запропонував досить просте пояснення переживань доктора Олександра.

“Галюциногенна подорож до яскравого світла і за його межі, повномасштабна клінічна смерть, може тривати 20-30 секунд, хоча здається, що проходить більше часу. Суб’єктивно, під час такої кризи, саме поняття часу може здатися змінним або безглуздим. Однією з найбільш правдоподібних гіпотез у випадку доктора Олександра буде те, що його передсмертні переживання пройшли не під час коми, а коли він виходив з коми і його кора поверталася до свого повноцінного функціонування. Цікаво, що він не прийняв це просте і природне пояснення, а віддав перевагу надприродному “.

доктор Олівер Сакс

Галюцинації і сприйняття використовують одні й ті ж системи мозку

Фото: Listverse

Люди, що пережили досвід клінічної смерті досить часто згадують, що все здавалосядуже реальним – у деяких випадках навіть більш реальним, ніж все, що вони коли-небудь відчували раніше.

Читайте також:  Клінічна смерть 14-річного школяра у школі Запоріжжя: це вже другий подібний випадок у цьому закладі

Хоча багато хто з них твердо впевнений, що те, що вони сприймали, було не простогалюцинацією, є дуже вагома причина, чому відрізнити реальність від галюцинаціїнеймовірно складно.

За словами Олівера Сакса, людини, яка пережила клінічну смерть, все може вважати реальним і воно буде здаватися таким, і не без підстав:

Основна причина того, що галюцинації – незалежно від їх причини тахарактеру – здаються реальними, полягає в тому, що вони задіють ті ж системи мозку, що і звичайне сприйняття. Коли галюцинації говорять,активізуються слухові шляхи; коли хтось бачить обличчя, активізуєтьсяобласть, яка в звичайних умовах відповідає за ідентифікацію осіб “.

Передсмертні переживання можуть викликатися епілептичної активністю вскроневих частках

Фото: Listverse

У той час як екстатичні судоми досить рідкісні і зустрічаються у невеликої частини населення, постраждалого від скроневої епілепсії, сплеск епілептичної активності в скроневій частці призводить до того, що під час клінічної смерті люди починають бачити Бога або небеса.

Дослідження, проведене Орріном Девінським, дозволило йому та іншим вченим “провести клінічний і відеомоніторинг ЕЕГ пацієнтів, коли вони перебувають в захоплених або екстатичних почуттях, і таким чином спостерігати точне сходження їх теофаний з судомною активністю в скроневих осередках (майже завжди правобічних)”.

Фізичні навантаження і правильне харчування: вчені з’ясували, що важливіше.

Історичні особистості, серед яких Федір Достоєвський і Жанна д’Арк, як вважають, під час скроневої епілепсії входили у відчуття екстазу івідчували присутність чогось потойбічного.

Цілком можливо, що і ті, хто відчував передсмертні переживання, мав схожу епілептичнуактивність в скроневих частках.

До слова, описи екстатичних почуттів Достоєвським дуже схожі на описи переживаньклінічної смерті.

Неврологія і релігія не суперечать одна одній

Фото: Listverse

Хоча були проведені численні дослідження передсмертних переживань під час клінічної смерті, вчені зовсім не відкидають сукупність усього досвіду як простий результат нормальних неврологічних функцій.

Є відомий випадок Марії, працівниці-мігрантки, яка пережила клінічну смерть. Вона нібито покинула своє тіло і відправилася у вікно за межі своєї палати, коли побачила тенісну туфлю на сходинці через вікно третього поверху. Соцпрацівник не тільки знайшов туфлю, а й визнав, що не було ніякого способу дізнатися про її місцезнаходження.

Українські вчені винайшли новий кровоспинний засіб

Інший відомий досвід клінічної смерті описав доктор Тоні Цикоріа, в якого вдарила блискавка в 1994 році. Через кілька тижнів після удару доктор Цикоріа, який володів докторським ступенем в неврології, раптово відчув бажання грати і писати музику.

Він змінився завдяки пережитому і, за його власними словами, не бачив “ніякої відмінності між релігією і неврології – якщо Бог працює над людиною чи в людині, Він може робити це через нервову систему, через окремі частини мозку або через духовне почуття і віру”.

Шукайте деталі в групі Facebook