facebook

Чи стануть “Імперія Зла” зі своїми імператорами Леніним, Сталіним і Путлером останніми у світі?

Історик Андрій Зубов – один з перших російських інтелектуалів, хто відкрито висловився проти анексії Криму. Професора, який знаходиться в опозиції до офіційної лінії Кремля, звільнили з московського державного інституту міжнародних відносин.




А. Зубов: “Зараз в Росії відбувається характерне явище – реставрація радянської свідомості, радянських цінностей. І не “вегетаріанськимспособом, як за Брежнєва, а “людожерським”, як при Сталіні.

Реабілітація фігури Сталіна викликана, перш за все, пропагандою, владою, яка намагається сказати, що радянське було хороше. Радянське виглядає жахливо, тому що воно було або за Сталіна, або за його участі при Леніні, або це робили “пташенята сталінського гнізда”. Тому влада повинна або боротися з тоталітаризмом, тобто з собою, або виправдовувати тоталітаризм радянський. Тому вони виправдовують Сталіна, а це з’являється і у фільмах, і в статтях, і теледискусіях, і суспільство це приймає. Більша частина нашого суспільства пов’язана з радянським суспільством позитивним ставленням, ця реабілітація потрапляє на плідний грунт.

Упевнений, що ті, у кого батьки чи діди були розстріляні, замучені, вислані, навряд чи будуть оспівувати Сталіна.

Путін, коли ще працював у Петербурзі, зробив своїм ідеалом Петра Першого. Людини, яка була вельми нерозбірлива у засобах для досягнень своїх політичних цілей, зовсім не шкодувала народ, вирішуючи геополітичні завдання.

Коли Гітлер тільки йшов до війни, коли він і Муссоліні в 30-і роки були правителями Німеччини та Італії, дуже багато пристойних людей в Європі вважали їх політиками майбутнього. При цьому Гітлер і Муссоліні нічого не приховували – ні своєї расистської політики, ні експансіоністської політики. Але, оскільки вони програли, і їхня політика стала трагедією для народів, які їм довірилися, вони стали загальним прокляттям.

А сталінський режим виграв цю війну і тому він зовсім не схожий за сталінський. Але вони однакові за своєю ЖАХЛИВІСТЮ.

До речі, треба говорити не про десталінізацію, а про декомунізацію. Без викорінення основ комінізму-більшовизму, без винесення йому вироку, його першим діячам і вождям Леніну, Троцькому, Свердлову не можна вирішити і проблему Сталіна.

Сталін створив свою імперію. Імперська свідомість, якою ХВОРЕ російське суспільство, до якого воно привчене з дореволюційних часів, на Леніна відгукується погано. І першу Світову війну закінчив, при ньому в країні йшла громадянська війна, а Сталін створив велику імперію. Ленін багатьох залишає байдужими і викликає насмішку, до речі, даремно. Кожен рік правління Леніна коштував більше людських життів, ніж кожен рік правління Сталіна. Але люди це не знають. Тому без вирішення долі Сталіна майбутнього у Росії немає. Якщо ми відмовляємося від позитивної оцінки цієї фігури, це одне, а якщо ні, вона приречена залишитися в квазітоталітарном просторі. І останнє – за законом повинні бути відкриті архіви до 1938 року, а вони продовжують засекречуватися.

Коли благополуччя російських громадян було на дуже хорошому рівні, до кризи 2009 року, окремим людям (Путлеру і його прибічникам – ред.) в голову прийшла ідея про відновлення імперської могутності. Імперські гени НЕ зцілюються ні багатством, ні освіченістю, ні культурою”.

Джерело – http://www.bbc.co.uk/russian/russia/2015/04/150417_5floor_putin_nazism_stalinism

Читайте також:  Італія продовжила заборону на в'їзд для туристів з України до 15 березня

Шукайте деталі в групі Facebook