facebook

BLOOMBERG: Чому наступна війна Путлера буде в Росії

На цьому тижні путін провів свою щорічну (будемо сподіватися, що останню! – ред.) пряму лінію, на якій він відповідав на запитання телеглядачів. Зрозуміло, цей чотиригодинний марафон був ретельно спланований



, щоб уникнути будь-яких несподіванок, здатних збентежити російського лідера, пише американське агентство Bloomberg.

Традиція щорічно проводити пряму лінію з’явилася в 2001 році. Чому путіну так подобається формат розмови з телеглядачами у прямому ефірі?

Хоча путінську Росію не можна назвати демократією, її керівництво звертає пильну увагу на відповідну реакцію народу. На політику впливають результати опитувань громадської думки та досліджень спеціальних робочих груп. Це допомагає пояснити деякі на перший погляд необачні і приречені на провал кроки Кремля, більшість з яких, зрештою, обертаються надзвичайно високими рейтингами схвалення і ще більшої консолідацією росіян навколо режиму.

Якщо згадати січень 2014, то тоді рейтинг схвалення путіна досяг рекордно низького рівня. Але після окупації Росією Кримського півострова все відразу змінилося. Його рейтинг різко виріс і з тих пір залишався приблизно на цьому рівні. Однак тепер йому доводиться боротися зі зростанням невдоволення, викликаного економічним спадом в Росії, який посилили західні санкції і падіння цін на нафту.

Лев Гудков, глава незалежної організації з вивчення громадської думки «Левада-центр», вважає, що досить скоро рейтинг схвалення путіна почне знижуватися.

«Пузир ідеологічного патріотизму вже досить слабкий. Відносне затишшя в українському конфлікті спровокує протестні настрої в Росії», – зазначив Гудков.

«Системі доведеться придумати нову проблему, але ця проблема, швидше за все, буде виходити зсередини, а не ззовні, де Росія вже зайшла занадто далеко», – каже колишній радник Путіна Павловський.

Він вважає, що передбачуваний імперіалізм Росії – це скоріше PR-кампанія, ніж панівна ідеологія: «Це спектакль за мотивами холодної війни. Це мильна опера з імперськими декораціями, а зовсім не проект з відновлення імперії».

Читайте також:  “Родичі погодились відімкнути aпaрaт підтримки життя”: після важкого нокaуту пoмeр молодий боксер

Новими жертвами режиму стануть ті, кого вважають агентами зовнішніх ворогів, а саме відносно невелика, але активна і впливова частина суспільства, яка проповідує ліберальні цінності і прагне до інтеграції з Заходом. Кремлівська пропаганда любить називати цих людей «п’ятою колоною». «Скоро ми будемо спостерігати посилення репресій і збільшення числа провокаційних актів, спрямованих проти дисидентів», – прогнозує Гудков.

Хоча в сучасній Росії немає репресій в тих масштабах, в яких вони проводилися в Радянському Союзі, протягом останніх декількох місяців напруженість всередині країни поступово наростала.

У лютому близько 30 тисяч “ватніків” пройшли маршем по вулицях Москви з вимогою знищити «п’яту колону» і відправити лідерів опозиції за грати. Через тиждень був убитий опозиційний лідер Нємцов.

Незабаром після цього отруйна антиопозиційна риторика заповнила ефір і сторінки проурядових телеканалів і газет. Тиск з боку надмірно енергійних чиновників і прокремлівських активістів торкнувся не тільки представників політичної опозиції, але навіть керівників театрів і кінопрокатників.

Приміром, у п’ятницю, 17 квітня, повноважний представник путіна, який курирує збройні сили і правоохоронні органи в Сибіру, звинуватив опозицію в тому, що саме вона влаштувала лісові пожежі, які знищили десятки сіл в цьому регіоні.

Тим часом, поки путін відповідав на питання росіян протягом майже чотирьох годин, поліція провела обшук в офісі «Відкритої Росії», неурядової організації, заснованої колишнім політв’язнем Ходорковським.

Джерело – http://inosmi.ru/world/20150419/227590405.html

Шукайте деталі в групі Facebook