facebook

Загибель мігрантів: Італія вимагає скликати саміт ЄС

За даними італійської влади, врятувати вдалося всього 28 осіб.

1611462


Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці вимагає скликати екстрений саміт Європейського Союзу задля вирішення проблеми нелегальної міграції з Північної Африки.

Напередодні в Середземному морі перекинувся 20-метровий човен, на борту якого перебували близько 700 африканських нелегалів.

За даними італійської влади, врятувати вдалося всього 28 осіб. Згідно із підрахунками, лише цього року потонули понад 1500 нелегальних мігрантів, що прямували з Північної Африки до Європи.

Як повідомляють ЗМІ, судно перекинулося після того, як мігранти кинулись на один бік судна, щоб привернути увагу португальського корабля, який проходив поблизу.

Журналіст видання Times of Malta Марк Мікаллеф в інтерв’ю ВВС сказав, що цей випадок “аж ніяк не незвичайний”.

“Ми знову і знову бачимо один і той самий сценарій: судно перевертається в момент, коли порятунок близько”, – сказав він.

“Торговельні судна не пристосовані для порятунку, перед ними ставлять завдання, для якої їх не обладнали”, – додав Марк Мікаллеф.

Маттео Ренці назвав загибель мігрантів “справжнім вбивством, яке відбувається щодня, але про яке люди воліють не замислюватися”.

У понеділок у Люксембурзі має відбутися зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС, присвячена проблемі нелегальної міграції в Середземному морі.

Небезпечні води
Тисячі мігрантів з Північної Африки щодня ризикують життям на таких човнах

Судно затонуло в лівійських територіальних водах на відстані 130 милі (210 км) від південного італійського острова Лампедуза та 17 миль (27 км) від північного узбережжя Лівії, повідомив представник італійської берегової охорони. Лампедуза в останні роки стала центром тяжіння для нелегальних мігрантів з Північної Африки.

“Зараз ми побоюємося, що це трагедія по-справжньому величезних масштабів, чи не найбільша втрата життів”, – заявила італійським ЗМІ представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Карлотта Самі.

Читайте також:  Італія посилює карантин через збільшення нових випадків коронавірусу

У своїй заяві з приводу трагедії Єврокомісія анонсувала ухвалення у середині травня нової Міграційної стратегії ЄС, яка буде покликана запобігати повторенням смертей та роботу з країнами походження мігрантів.

Ширина Середземного моря, що відокремлює Північну Африку від країн Європейського союзу – Італії або Мальти, – не менше 500 км.

Плисти на таку відстань на старих і перевантажених судах небезпечно, але тисячі жителів країн Африки та Близького Сходу наважуються на це, щоб врятуватися від воєн і злиднів. Торік число мігрантів досягло рекордних 170 тисяч.

16 квітня більше 40 людей загинули внаслідок аварії судна з мігрантами, яке прямувало від Лівії до Італії.

Італійські морські піхотинці тоді врятували чотирьох людей. Серед них – громадянин Гани, двоє нігерійців і житель Нігеру.

За період з початку року до 15 квітня у Середземному морі потонуло близько 900 мігрантів, які прагнули потрапити в Європу. За весь минулий рік цей показник складає більше 3,5 тисяч людей.

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook