facebook

“Кремль поводиться в Україні так само, як Третій Рейх!” – міністр закордонних справ Чехії

Історію, що трапилася більше 80 років тому дуже варто згадати. Щоб мінські угоди



НЕ перетворилися на мюнхенські. Адже та Чехословаччина і сьогоднішня Україна дуже схожі. А точніше – Москва діє немов по написаному вісім десятиліть тому сценарієм. А значить і майбутнє країни можна передбачити – що пам’ятають минулому. Минуло багато часу з тих пір, але ми ніколи цього не забудемо.

Тодішня Чехословаччина і нинішня Україна в чомусь схожі. Молоді держави, які ще не встигли зміцніти, стали незалежними після розвалу імперій. Австро-Угорської в одному випадку і Радянської в іншому. З суверенітетом теж подібна історія. Україні його гарантував Будапештський меморандум, Чехословаччині – Версальський договір. Але в підсумку обидва документи виявилися просто папером.

Кремль поводиться в Україні так само, як Третій Рейх – у Чехословаччині в 1938 році. Німці тоді анексували частину сусідньої країни, аргументуючи це захистом прав німецькомовних громадян регіону”, – говорить Любомир Заоралек, міністр закордонних справ Чехії.

“Русский мир та ідея об’єднання всіх руських людей під однією парасолькою – це безперечно схоже на політику Гітлера, який намагався створити один великий німецький світ“, – говорить Іржі Сітлер, дипломат.

“Ідеологія – що хтось вбиває росіян на сході України, – нагадує те, що говорили в 1938 році німці. Я читав ті газети – там просто було написано, що в Чехії помирають тисячі й тисячі судетських німців. Але тут ніхто не вмирав“, – каже Лубош Палата, журналіст чеської газети Dnes.

У вересні 1938 була мобілізація чехословацької армії. Уже всі знали, що конфлікт дипломатичний, політичний. І існує велика ймовірність того, що через цей конфлікт буде війна.

Читайте також:  У кремлівської банди закінчуються гроші для “відпускників”? “Дабравольцамі” відправлятимуть “зеків”?

Європа і Америка проявляли повну нерішучість. Через побоювання зіпсувати відносини з Німеччиною, наступити на горло власним інтересам. По суті, приносячи Чехословаччину в жертву. Гітлер цього тільки й чекав. Адже на той момент він ще не був готовий до великої війни.

Місто Усті над Лабем. По-німецьки – Усті на Ельбі. До Німеччини звідси рукою подати. До Дрездена якихось 25 кілометрів. Свого часу саме звідси почалася анексія Судетів. Хоча самі чехи цю місцевість ніколи Судетською областю не називали. Фактично даний термін нав’язали нацисти, щоб якимось чином окреслити територію своїх домагань.

“Я пам’ятаю – ми вийшли у двір і вперше побачили німецьких солдатів. На них була незвична для нас уніформа, головні убори, яких я до цього ніколи не бачив, зброю. І по особам солдатів було видно – вони самі не розуміють, що відбувається“, – говорить Ганош, очевидець анексії Судетської області.

“Судети – промисловий край. Приблизно як ваш Донбас. Після економічної кризи середини 1930-х ця територія перебувала в глибокій економічній депресії. Армія безробітних вимагала зайнятості та прожитку. Гітлер обіцяв і те, і інше“, – розповідає Вацлав Хузвічка, професор університету Усті-над-Лабем.

З мемуарів німецького снайпера Гюнтера Бауера, книга “Смерть крізь оптичний приціл”: “Нам розповідали, що судетські німці живуть у неймовірній бідності. Живучи у Німеччині, ми постійно чули, що Гітлер цього так не залишить“. Паралельно з військовою підготовкою була розгорнута пропагандистська машина.

“Пропагандою займалися, як самі судетські німці, так і Третій Рейх. Ми програвали в інформаційній війні. Брехня, яку не гребували поширювати нацисти, виявилася набагато ефективнішою, ніж об’єктивна інформація, якої дотримувалися чеські ЗМІ”, – говорить В. Хузвічка, професор університету Усті-над-Лабем.

Читайте також:  “По дорозі до нареченої.”: Автобус з нареченим на шаленій швидкості зіткнувся з вантажівкою, 13 загиблих

Фінансову підтримку нацистів отримали різні сепаратистські організації, які діяли на території Чехословаччини. “Сепаратисти організували свої воєнізовані загони. Гітлер негласно підтримував їх. Він вважав, що Чехословаччина штучно створена держава, що отримала свою територію тільки через розвал Австро-Угорщини. Знищуючи нас, він вважав, що відновлює історичну справедливість”, – говорить Вацлав Хузвічка.

Терор і вбивства призвели до того, що судетські німці оголосили про формування ополчення. Деякі міста їм навіть вдалося звільнити від чехів. “Вони, як і на Донбасі, теж привозили зброю, були й табори в Німеччині, де тренували цих терористів, сепаратистів“.

“Незаконні збройні формування були рішуче придушені чеської армією. У Німеччині зрозуміли, що взяти владу в Чехословаччині руками місцевих сепаратистів не вийде. Тоді був запущений план” Б “- референдум”, – говорить Іржі Сітлер, дипломат.

30 вересня 1938 була підписана так звана Мюнхенська угода. Між Великобританією, Францією, Італією та Німеччиною. Нас туди навіть не запросили. Фактично, цим документом Судетська область визнавалася німецькою територією. Навіть зараз під час опитувань – яка трагедія була найбільшою в історії нашого народу, багато говорять – Мюнхенська угода“, – говорить Іржі Сітлер, дипломат.

Дай агресору палець, по лікоть відкусить. Слідом за Судетами послідувала вся Чехословаччина. Через півроку після анексії країна з такою назвою перестала існувати. Франція і Великобританія з полегшенням сприйняли розвал Чехословаччини. Мовляв, немає держави – немає проблеми. Начебто, як і допомагати вже нікому. А можна просто висловлювати протест.

“Потім почалася друга світова війна. Багато судетських німців вирушили на фронт. Воювати на боці Вермахту. Все закінчилося тим, що після розвалу рейху Судетська область була повернута Чехословаччині”, – говорить Ганош, очевидець анексії Судетської області.

Читайте також:  “Доведеться зупиняти”: в Росії зробили неочікувану заяву про війну з Україною

“Виникло питання, що ж робити з усіма тими німцями, які захоплено зустрічали Гітлера, воювали на його боці. Було прийнято жорстке, але вимушене рішення. Виселити їх до Німеччини, куди вони так хотіли“, – говорить Іржі Сітлер, дипломат.

“Ми просто ці три мільйони німців вигнали. І це була найбільша трагедія для Чехії як країни”, – говорить Лубош Палата, журналіст чеської газети Dnes.

У 1989 році Чехословаччина дозволила чеським німцям, виселеним в Німеччину, відвідувати Судетську область. Однак без права на постійне повернення і втрачене майно. Власність цих людей була зарахована в рахунок репарацій. Щоб відновити діалог, чехам і чеським німцям довелося пожити нарізно 45 років.

Це історія, яку Україна повинна добре знати. Хоча б для того, щоб мінські угоди не стали мюнхенськими.

Джерело – http://podrobnosti.ua/2029534-donbass-i-sudety-kak-kreml-povtorjaet-shemu-tretego-rejha-video.html

Шукайте деталі в групі Facebook