facebook

Новий скандал у Мін’юсті: уже люструють люстраторів

Міліція прийшла з обшуками до керівника люстраційного департаменту Міністерства юстиції України.

1612306


Проведення люстрації в Україні викликає суперечки не перший місяць.

Минулого тижня Конституційний суд відклав розгляд справи про конституційність окремих положень закону “Про очищення влади”.

Тепер навколо проведення люстрації розгорівся новий скандал. Міліція проводить обшук на робочому місці голови департаменту Міністерства юстиції з питань люстрації Тетяни Козаченко.

Причиною обшуків називають підроблений документ про звільнення від люстрації колишньої заступниці начальника головного управління Державної фіскальної служби в Києві Анни Ігнатенко.

Сама Козаченко пов’язує обшуки зі спробами окремих чиновників уникнути звільнення, у відповідність із законом “Про очищення влади”.

Корреспондент.net розбирався в черговому люстраційному конфлікті.

 

Як роздають “звільнення” від люстрації

Ще в березні ЗМІ повідомляли про те, що перша заступниця міністра юстиції Наталія Севостьянова незаконно видала “звільнення від люстрації” заступнику начальника Головного управління Державної фіскальної служби у м.Києві Ганні Ігнатенко.

У прес-службі Головуправління Державної фіскальної служби в місті Києві підтвердили, що Ігнатенко зверталася до Мін’юсту з проханням роз’яснити деякі норми закону “Про очищення влади” і отримала відповідь за підписом Наталії Севостьянова, що вона не підпадає під люстрацію і не повинна бути звільнена.

“Анна Ігнатенко прислала до Мін’юсту заяву з проханням роз’яснення щодо її особистої справи – підпадає вона під дію закону чи ні. І 13 лютого вона отримала відповідь від Міністерства юстиції. Тепер її позиція, що вона не підпадає під закон про люстрацію і тому на сьогоднішній день продовжує працювати заступником голови Державної фіскальної служби в місті Києві”, – повідомив глава прес-служби столичної податкової Микола Ковтуненко.

 

“Індульгенцію” підробили

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що “Люстраційна індульгенція” за підписом його заступника Наталії Севостьянової – це підробка і справа рук “окремих творчих чиновників”.

Читайте також:  На Житомирщині вантажівка влетіла в автобус, багато загиблих

“Цей документ не є документом міністерства юстиції, він містить всі елементи підробки, і з цього приводу хочу інформувати чиновників, які намагаються творчо підійти, щоб залишитися на посаді. Згідно закону про очищення влади чиновник підлягає звільненню, якщо цей чиновник перебував на керівних посадах з 2010 по 2013 рік, або під час революції гідності – він повинен бути звільнений”, – підкреслив Петренко.

У свою чергу Севостьянова заявила, що перша сторінка листи за її підписом – підробка, а на другій сторінці стоїть її підпис – тому що це універсальний текст, який використовували податкові чиновники, щоб уникнути люстрації.

“Нами була проведена службова перевірка. Офіційно лист з Міністерства юстиції під тим Фейкові номером не виходило. На звернення Ігнатенко було надано інший лист 13 березня, з відповіддю, що дана громадянка підпадає під люстрацію. Але ми вважаємо, що вона сховала цю відповідь, і надала до органів фіскальної служби інший, фейковий “, – заявила заступник міністра юстиції Севостьянова.

 

Прийшли за люстраторами

У підсумку Ігнатенко все-таки звільнили, але через місяць розбиратися в підробці прийшли в департамент Мін’юсту з люстрації.

У МВС повідомили, що обшук у посадових осіб Мін’юсту проводиться на прохання міністра юстиції Павла Петренка за фактом підробки документа, яким давалася “Люстраційна індульгенція” Анні Ігнатенко.

“У вівторок, 21 квітня, на підставі постанов Печерського райсуду м.Києва проводиться ряд обшуків у осіб, які можуть бути причетними до підробки вказаного документу”, – підкреслили в МВС.

Обшуки проводяться слідчим підрозділів МВС за місцем проживання керівництва Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України, а також за місцем проживання колишнього замначальника Головного управління ГФС в Києві і в приміщенні цієї установи.

Читайте також:  “Шариков у спідниці”: Ще одна скандальна заява Савченко обурила Мережу

 

Козаченко додому міліцію не пустила

Головне слідче управління МВС прийшло на обшук і в квартиру голови департаменту Міністерства юстиції з питань люстрації Тетяни Козаченко.

“Годину тому до мене постукали в двері і запропонували їх відкрити. Представилися головним слідчим управлінням з Володимирської, відповідно МВС. Сказали, прийшли з обшуком. Я відповіла, що викликаю адвоката і, в разі наявності підстав, без проблем вони можуть зайти в квартиру і провести обшук. Кілька разів мені погрожували, що будуть ламати двері”, – повідомила Козаченко.

Адвокати глави департаменту Міністерства юстиції з питань люстрації з’ясували, що підстав для обшуку немає, адже в рішенні суду взагалі не вказано, хто має право проводити обшук. Тобто, нікому не доручено проводити обшук.

До заступника Козаченко, Дмитра Димова, теж прийшли з обшуком – але за тією адресою, де він не живе.

У самому приміщенні Мін’юсту слідчі з понятими закрилися в кабінеті Козаченко і нікого не пускають в середину, проводять обшук.

За даними журналістів, постанова про обшук у Козаченко винесла суддя Печерського райсуду Києва Юлія Фаркош, колишня помічниця скандально відомого судді Глиняного.

 

Даремно відкрила правду?

Іронія полягає в тому, що якраз Козаченко і розкрила аферу з підробленою скасуванням люстрації для чиновниці фіскальної служби Анни Ігнатенко.

А тепер, виходить, проходить підозрюваною у цій же справі?

Сама Козаченко вважає обшуки, які проводяться у неї та її заступника, тиском у зв’язку з її професійною діяльністю.

“Занадто багато чиновників зацікавлені в тому, щоб люстраційні процедури в Україні не відбулися. Але когось конкретно я не можу з цим зв’язувати”, – сказала вона.

Читайте також:  “Вже до кінця 2019 року”: на українські дороги чекає справжній прорив. Затвердили 900 мільйонів!

“Якщо це дійсно пов’язане з цим листом, то мене це дивує. Тому що я не тільки знайшла той лист, ми його вициганили з ГФС, оприлюднили, змусили людини звільнити. Але жодного разу мене не опитували з цього приводу, що не викликали”, – обурилася Козаченко.

“Проводити обшук таким чином – це виключно тиск, щоб скористатися тією ситуацією, щоб дістатися до планів, документів, які є у департаменту”, – вважає вона.

Серед цінних документів, які можуть бути вилучені, Козаченко називає матеріали прокуратури стосовно тих осіб, які перевірялися на люстрацію.

“Фактично при обшуку вони можуть, у тому числі забрати документи щодо людей, які підлягають люстрації, таким чином дати їм можливість уникнути цього”, – сказала Козаченко.

При цьому вона здивувалася, що обшук хочуть провести у неї вдома, оскільки всі документи зберігаються на роботі.

Шукайте деталі в групі Facebook