facebook

МВС: Американські бастіони не були закуплені через їхню дорожнечу

Україна відмовилася від поставки модулів захисту Hesco Bastion Inc, оскільки пропозиція була комерційно невигідною.

1612785




Про це повідомляє прес-служба МВС. “Подібна продукція виробництва Hesco Defensive Barriers (США) має дещо кращі характеристики, проте істотно дорожча. Крім того, ціна значно зростає через необхідність сплати ПДВ, митного збору. МВС України направило до відповідного комітету Верховної Ради України запит про включення даної продукції в перелік товарів, які звільняються від даного збору. У разі позитивного рішення, товар стане конкурентоспроможним на українському ринку, і питання про закупівлю захисних бар’єрів виробництва фірми Hesco буде розглянуто в порядку, встановленому законодавством України”, – повідомила прес-служба МВС у вівторок ввечері.

Наразі жодних договорів, у тому числі про наміри на поставку модулів захисту ні МВС, ані Нацгвардія не укладали.

“Крім того, зазначили в прес-службі, початкову пропозицію ТОВ “Фірма ТММ”, яка є представником американської компанії Hesco Defensisve Barriers в Україні, було озвучено тільки як безкоштовна допомога для України для захисту наших військовослужбовців і мирних жителів від іноземної агресії”, – йдеться в повідомленні.

Надалі пропозицію про поставку певної кількості захисних фортифікаційних споруд було змінено на комерційну пропозицію. Після чого Нацгвардія провела моніторинг ринку подібної продукції і як наслідок ініціювала процедуру зменшення закупівельної ціни за рахунок скасування податків і митних зборів.

Як зазначають у прес-службі МВС, навіть у разі позитивного рішення, процедура закупівлі захисних споруд буде виконуватися виключно відповідно до закону України “Про здійснення державних закупівель”, який передбачає тільки один принцип вибору переможця: найкраще співвідношення ціни і якості.

“Таким чином, МВС не брало і не могло брати на себе ніяких зобов’язань перед одним з можливих учасників торгів до проведення процедури. НГУ не сприймає методи шантажу і тиску при проведенні державних закупівель і не збирається обговорювати питання обороноздатності країни в публічній сфері”, – йдеться в повідомленні.

Читайте також:  16-річні хлопці групою закололи ножами: з’явилися деталі кривавого нападу на табір циган у Львові (фото)

Разом з тим, у відомстві наголошують, що Нацгвардія продовжить розгляд можливості придбання габіонів для захисту особового складу і техніки.

Як раніше повідомив представник програми Hesco-TMM Ігор Стокоз на своїй сторінці у Фейсбуці, МВС та НГУ два місяці не могли укласти договір з американським виробником фортифікаційних споруд Hesco Bastion Inc, які були зарезервовані для Нацгвардії на початку лютого.

Як раніше повідомлялося, в Україні 20 областей включилися в роботу з будівництва фортифікацій. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко за результатами інспекції проведення цих робіт у Маріупольському районі.

Шукайте деталі в групі Facebook