facebook

Фізики встановили новий рекорд в точності атомного годинника

Нова версія атомного годинника на базі стронцію буде працювати точно довше.

1612681




Вчені представили нову версію атомного годинника на базі стронцію, який починає поспішати або запізнюватися на одну секунду лише через 15 мільярдів років. У сучасних атомних годинниках лазери утримують атоми на вазі і уповільнюють їх рух, так що вони охолоджуються до температури, близької до абсолютного нуля. Також випромінювання лазерів змушує електрони атомів переходити між енергетичними рівнями. В основі роботи годинника лежить реєстрація цих переходів, їх точність залежить від того, наскільки точно вдається виміряти частоту переходів.

Друга ключова якість атомного годинника – стабільність. Вона визначається тим, наскільки збігаються проміжки часу між самими переходами. Стабільність, зокрема, визначає, як довго потрібно працювати годиннику, щоб досягти потрібної точності.

На початку минулого року група фізиків під керівництвом Чуна Йе з Національного інституту стандартів і технологій США в Боулдері представила світу нову модель атомного годинника, який почне запізнюватися або поспішати на одну секунду лише через 5 мільярдів років після його запуску, що стало новим абсолютним рекордом точності.

Як повідомляв Корреспондент.net, 22 січня 2015 стрілки годинника Судного дня були зрушені на дві хвилини. Пересування стрілки відображає збільшений рівень небезпеки ядерної війни та загрози, пов’язані з кліматом.
За матеріалами: Lenta.ru

Читайте також:  Фізики зуміли створити найхолоднішу молекулу в світі

Шукайте деталі в групі Facebook