facebook

Єврокомісія висунула «Газпрому» офіційне звинувачення в монополізмі

Сума можливого штрафу не уточнюється.

ЕК предъявила


Європейська комісія висунула офіційні обвинувачення російському Газпрому щодо домінуючої позиції на ринку Центральної та Східної Європи, що порушує антимонопольне законодавство ЄС.

Відповідну заяву у середу в Брюсселі зробила європейський комісар з питань конкурентоспроможності Маргрете Вестагер (Margrethe Vestager).

“Сьогодні було ухвалено рішення щодо заяви про заперечення проти деякої діяльності Газпрому. Це стосується вісьмох різних країн – Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини та Болгарії. Газпром домінує на цих всіх ринках. У заяві щодо заперечення ми сказали, що наша попередня точка зору полягає у тому, що Газпром зловживає своєю домінуючою позицією”, – заявила вона.

За словами комісара, ця заява є “ще одним кроком дуже тривалої процедури”. “Зараз ми надамо слово Газпрому, щоб вони змогли себе захистити”, – продовжила Вестагер.

Вона нагадала, що Комісія проводить перевірку Газпрому з вересня 2011 року, а формальна процедура була розпочата у червні 2012.

Щодо змісту Заяви про заперечення, Вестагер конкретизувала, що ЄК вважає, що Газпром порушує антимонопольне законодавство ЄС, “переслідуючи спільну стратегію секціонування газового ринку Центральної та Східної Європи”. В якості прикладу комісар навела ситуацію, коли у контрактах споживачу в одній з країн заборонено реекспортувати газ іншим країнам-членам. Газпром також виставляє більш високі ціни деяким країнам.

“Що ми бачили у нашій базі даних, так це те, що Газпром виставляє несправедливу високу ціну у п’яти різних країнах – Естонії, Латвії, Литві, Польщі та Болгарії… Ми також заявили, що Газпром використовує свою домінуючу позицію у постачанні газу, щоб отримати від споживачів не пов’язані зобов’язання щодо газової інфраструктури. Зокрема докази цього знайдені у Польщі щодо Ямалу та у Болгарії щодо Південного потоку. Ми бачимо, що це триває достатньо довго і що це продовжується”, – деталізувала комісар.

Читайте також:  До кінця 2019 року в Польщі відкриється найглибший басейн у світі

Вона повідомила, що Заява про заперечення є “дуже ранньою стадією”. “Зараз ситуація відкрита, і ми будемо очікувати на відповідь Газпрому. У них є 12 тижнів, щоб це зробити у письмовій формі. Газпром також запрошується зібрати слухання, де вони можуть представити справу. На цій стадії всі варіанти є відкритими”, – додала Вестагер.

При цьому вона зауважила, що ця справа “може виглядати більш політичною справою, ніж інші”. “Але якщо ви подивитися на інші справи, ви побачите аналогічні. Це – не єдина Заява про заперечення стосовно енергетики. 23 березня ми висунули Заяву щодо болгарського енергетичного холдингу”, – уточнила комісар.

джерело http://economics.unian.ua/energetics/1070147-evrokomisiya-visunula-gazpromu-ofitsiyne-zvinuvachennya-v-monopolizmi.html

Шукайте деталі в групі Facebook