facebook

Перезапуск служби порятунку. Інтерв’ю з главою ДСНС Зоряном Шкіряком

Голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкіряк дав інтерв’ю журналу Корреспондент.

1613343




У кабінеті голови Держслужби з надзвичайних ситуацій (правда, поки що з приставкою в. о.) три портрети – Петра Порошенка, Арсенія Яценюка та Арсена Авакова. Зорян Шкіряк не приховує, що є членом команди останнього. Заради роботи в МВС він навіть відмовився від депутатського мандата, пише Євгенія Вецько у №15 видання від 17 квітня 2015 року.

«Мені важливо, щоб, коли мої дочки побачать нову патрульну службу, національну поліцію, оновлену ДСНС, я міг сказати, що маю до цього безпосереднє відношення, – зізнається Шкіряк. – Для мене це краще, ніж десяток мандатів. Тим більше що мене, вибачте, нудить від того, що відбувається у Верховній Раді».

На посту радника міністра внутрішніх справ Шкіряк займався питаннями евакуації мирних громадян із зони конфлікту на сході України, реформуванням відомства та координацією дій спецпідрозділів МВС і Нацгвардії в зоні АТО. А з 25 березня переключився на ДСНС.

Тільки за перші дні роботи глава ДСНС звільнив кілька десятків співробітників. Попереду – підготовка концепції реформи відомства та ще ціла низка звільнень.

«Тепер ми живемо в умовах постійної терористичної загрози, – попереджає Шкіряк. – ДСНС повинна працювати ефективно».

Про те, як силовики захищають українців від терактів, скільки в Києві знаходять бомб і як зміниться його відомство, глава Служби надзвичайних ситуацій розповів в інтерв’ю Корреспонденту.

– У Києві майже щодня «мінують» станції метро. Як часто є загроза реального вибуху?

– «Мінують» не тільки в Києві. По Україні десь щось є у 3% випадків. Решта викликів помилкові. Але за винятком психічно ненормальних людей це елемент психологічної війни. Такі дзвінки спрямовані на дестабілізацію ситуації в країні. Мабуть, вони, на думку російських спецслужб, сприяють створенню панічних настроїв і розгубленості в суспільстві.

– 3%, враховуючи частоту дзвінків, – це досить багато. А якщо згадати про постійні вибухи в Харкові та Одесі …

– Тепер ми живемо в умовах постійної терористичної загрози. На жаль, це стало реальністю. Одеса і Харків – це плацдарм терористичної війни. Тому що для Путіна це ключові міста по лінії поділу південного сходу і проекту Новоросія, що зазнав фіаско. Крім того, там є ментальні особливості, які вони – російські спецслужби – намагаються використовувати.

Але загроза терористичних актів існує не тільки в Харкові, Одесі та Києві. Вона сьогодні глобальна. Рвонути може де завгодно.

Тому потрібно працювати на випередження. Цим займаються МВС, СБУ, які сьогодні, вже повірте мені, працюють досить ефективно. Свого часу нам вдалося налагодити безпрецедентну координацію дій між СБУ, МВС та Міноборони. З цього чомусь випала ДСНС. Але зараз ми намагаємося виправити ситуацію. У нас найкращі психологи, які ведуть роботу з постраждалими від терористичних актів, у нас найкраща кінологічна служба та найкращі піротехніки, які проводять гуманітарне розмінування.
Фото Дмитра Ніконорова

– Тобто українці можуть спати спокійно?

– Українці повинні відчувати колективну відповідальність і допомагати силовикам. Я завжди кажу: побачили підозрілу людину – не соромтеся набрати 102 або службу довіри СБУ. Повідомте. Прийдуть, перевірять і, якщо все нормально, відпустять. Це не стукацтво. Мова йде про життя людей. Це реалії сьогоднішнього дня. Бо війна триває, і, на жаль, може бути ескалація конфлікту. Тому ми повинні бути готовими і до терактів, і до провокацій.

Читайте також:  Прикарпатцям на замітку: З 1 вересня діти 1-4 класів навчатимуться за оновленими програмами

– До цього можна бути готовим?

– Українці рік тому й українці сьогодні – це різні люди. Вони вже звикли до терактів. Добре це чи погано, я не знаю. Ми ніколи не думали, що будемо жити, як в Ізраїлі або якійсь країні арабського світу. Але хотілося б, щоб ми й піднімалися до рівня Ізраїлю в боротьбі з тероризмом. Ворог у нас дуже серйозний, і він не зупиниться. І я б дуже хотів, щоб ми з ізраїльтян брали приклад, тому що ця маленька держава в оточенні ворогів стала однією з найсильніших у світі.

Ми швидко вчимося. Трохи менше року тому, коли мова ще йшла про окуповані Слов’янськ і Краматорськ, коли ми зіткнулися з новою для себе проблемою – проблемою переселенців, – мало хто вірив, що ми впораємося з потоком людей, який хлинув. Але вже в перші два тижні я як один з організаторів координаційного штабу зрозумів, що нам цей процес вдасться налагодити.

Ми вивозили людей під постійними обстрілами. Бойовики тільки на словах обіцяли, що не заважатимуть евакуації. Ми не могли гарантувати людям безпечний проїзд по території бойовиків. Ну не могли. Тільки по нашій території. Знову ж виникало багато труднощів. Найважливіша – ідентифікація. Ми не були готовими. Напевно на територію, підконтрольну Україні, потрапило чимало диверсантів, яких потім доводилося виловлювати.

Практично за рік ми побудували нову армію, СБУ, МВС з професійними спецпідрозділами. Хто міг про це подумати, коли минулої весни ми два місяці не могли даішників на дороги вигнати? Була цілковита деморалізація в силових структурах

Але практично за рік ми побудували нову армію, СБУ, МВС з професійними спецпідрозділами. Хто міг про це подумати, коли минулої весни ми два місяці не могли даішників на дороги вигнати? Була цілковита деморалізація в силових структурах, на вулицях панувала постмайданівська махновщина. Нічого. Впоралися. Тому і Турчинов, і Аваков, і Яценюк, і Наливайченко, подобається це комусь чи ні, ще увійдуть в новітню історію України. Як люди, які не побоялися взяти на себе відповідальність у найважчий і переломний для країни момент.

– 300 осіб були звільнені з ДСНС у перший же день. Вам хтось подавав списки?

– Це, м’яко кажучи, неправда. Мене неправильно зрозуміли. Я сказав, що в перший день підписав 300 подань на проведення люстрації, тобто відправив 300 осіб на проходження люстраційної перевірки. Але один журналіст, і я навіть знаю хто, написав «звільнив». Всі підхопили. Але ви ж розсудливі люди. Ви можете пояснити мені, як технічно за один день можна звільнити кілька сотень людей? Це процедура. Звільнити чиновника не так просто.

Я вже підписав близько 1.200 подань на проходження перевірки, загалом підпишу 1.870. Це керівний, середній управлінський склад. А загалом пройдуть перевірку понад 50 тис. співробітників ДСНС

Але те, що я почав в ДСНС тотальну люстрацію, це правда. Я вже підписав близько 1.200 подань на проходження перевірки, загалом підпишу 1.870. Це керівний, середній управлінський склад. А загалом пройдуть перевірку понад 50 тис. співробітників ДСНС. Якщо говорити про звільнення, то так, сьогодні звільнено близько 50 керівників. Це обласні управління, керівники департаментів.

Читайте також:  Прикарпатські рятувальники знайшли одеситку, яка загубилася в горах. ФОТО

– Їм можна висунути якісь конкретні звинувачення?

– Те, що в ДСНС були ганебні явища, в тому числі корупція, немає сумнівів. Приміром, зараз ми готуємо тендер на закупівлю пожежно-рятувальної техніки. Перший з 2009 року. Він вперше відбудеться відкрито і публічно. Ми хочемо не просто купити конверт, а щоб люди, керівництво країни, журналісти своїми очима побачили те, що пропонується. Тендер буде справжнім. І ці 200 млн грн, які нам виділені, підуть саме на благо служби, а не комусь у кишеню.
Адже за інсайдерською інформацією планувалося все по-іншому. Я не слідчі органи, але судячи з того, як тендер організовувався, переможець був заздалегідь відомий. І близько 20% як відкати могли бути просто «роздерибанені». Більше так не буде.

А звільнення, які були і будуть, не базуються на якихось конкретних звинуваченнях. Це не моє питання. Це до правоохоронців. Ми повністю відкрили можливість доступу до будь-якої інформації та документації наших підрозділів. Призначено тотальні аудити по всіх службах ДСНС.

Зняття з посади – це не спроба всіх шельмувати. Якщо у людини є бажання продовжити роботу, вона не помічена у корупції та у слідства не буде до неї питань, то я дам можливість реалізувати себе в новій команді. Але ті керівники, які бачили, розуміли, але мовчали і заплющували очі, на мій погляд, скоїли не менший злочин, ніж самі корупціонери.

І тут у мене є повне взаєморозуміння з колективом. Співробітники служби знали, що це має статися рано чи пізно.
Фото Дмитра Ніконорова

– А той факт, що ви не працювали в ДСНС, не заважає? У нас останнім часом не прийнято призначати фахівців.

– У перший день у мене був невеликий шок. А зараз я абсолютно впевнено себе почуваю. До того ж вважаю, що в системі державного управління, навіть незважаючи на специфіку Служби з надзвичайних ситуацій, керівник необов’язково повинен розбиратися у вузьких технічних питаннях. Він повинен бути ефективним державним менеджером й управлінцем. Він повинен правильно розподілити обов’язки і контролювати виконання поставлених завдань. У моєму випадку розпочати і спробувати завершити процес реформування. Упевнений, що це вдасться.

– Ви вже обіцяли, що реформа ДСНС пройде за принципами Майдану. Що за цим стоїть?

– Орієнтуючись на принципи Майдану. Саме так. Адже ми заплатили страшну ціну. Сотні й тисячі невинних людських життів. І тому ми не маємо права цим принципам зрадити.

Як виявилося, ні керівництво країни, ні громадяни України поняття не мали, чим живе і що відбувається в ДСНС. Інформованість була практично нульовою. А проблеми були. І досить серйозні. Сьогодні дуже важливо – я в цьому бачу свою роль – доносити і Президенту, і Кабміну, і депутатам ВРУ реальний стан справ. А суть – служба вимагає реформ.

Я вже підписав наказ про створення робочої групи з реформування Держслужби з надзвичайних ситуацій. На наступному тижні ми проведемо перше засідання. Запросимо фахівців, народних депутатів, громадських активістів, які моніторять роботу служб, визначимо пріоритети, і після цього ми проведемо великий круглий стіл і вийдемо на концептуальну пропозицію щодо реорганізації служби. Далі ми підемо за тим самим сценарієм, що і Міністерство внутрішніх справ. Але, враховуючи, що масштаби нашої служби значно менші, сподіваюся, що реформу вдасться провести в більш короткі терміни.

Читайте також:  Голова розвідки США допускає, що бойовики спробують взяти Маріуполь - ЗМІ

– Що конкретно зміниться?

– Мова йде про максимальне насичення новим подихом самої ДСНС. Основний напрям – на посилення і підвищену увагу до оперативних служб, пожежно-рятувальних загонів, сил реагування, підрозділів гуманітарного розмінування. Саме вони сьогодні і виконують основне завдання, заради якої служба, власне, і була створена. І, звичайно, про оптимізацію управлінського складу. Тому що, коли у нас в п’яти кабінетах візують один і той самий папірець, це нераціонально і нерозумно.

Коли я очолив службу, мене шокувало, що рядовий і лейтенант отримують 2.100 грн, а людина, яка працює в зоні АТО, тобто безпосередньо на лінії вогню, отримує 4.000 грн. Це ганьба

І ще один головний напрям – це підвищення рівня соціального захисту не тільки рятувальників, а й їхніх сімей. Безумовно, мова йде і про підвищення зарплат. Коли я очолив службу, мене шокувало, що рядовий і лейтенант отримують 2.100 грн, а людина, яка працює в зоні АТО, тобто безпосередньо на лінії вогню, отримує 4.000 грн. Це ганьба.

Я чудово розумію, в якому складному економічному стані перебуває країна. Але ми готуємо відповідні законопроекти для підвищення ефективності роботи ДСНС і поліпшення її матеріально-технічної бази. Не впевнений, що їх вдасться провести в цьому році. Будемо робити все для того, щоб наступного ситуацію кардинально змінити.
Фото Дмитра Ніконорова

– Про які суми зарплат іде мова?

– Мені б хотілося, щоб мінімально людина, яка безпосередньо бере участь у рятувальних операціях, отримувала не менше 8.000 грн. Це об’єктивно. І це як мінімум те, що можна реалізувати.

Крім того, ми залучатимемо інвесторів для вирішення проблеми з житлом для наших співробітників.

І ще один момент. 16 рятувальників уже загинули в зоні проведення АТО. Більшість – під час так званого гуманітарного розмінування. Це герої. Але питання про отримання рятувальниками статусу учасника бойових дій досі не вирішене. На цей момент отримали тільки 154 рятувальники.

Зараз проводиться робота зі встановлення фортифікаційних споруд. Так от, у рамках цього проекту з 8 тис. кв. км території наше завдання – перевірити на наявність мін та фугасів 7 тис. Це колосальна праця.

Щодня в зоні АТО перебувають близько 280 рятувальників. Через фронт пройшли вже тисячі співробітників ДСНС. Перебуваючи там, вони постійно ризикують життям. І мені доведеться докладати всіх зусиль, щоб ці люди не були залишені і були захищені державою.

– Свого часу багато говорили про службу 112. Вона колись запрацює?

– Це болюче питання. На жаль, її не вдалося впровадити з багатьох причин. Мала місце і корупційна складова. Це не секрет. Це дуже серйозний проект, який вимагає чіткої законодавчої бази, тому ми ухвалили рішення передати службу 112 в МВС і разом здійснювати його реалізацію. Безумовно, залучаючи до цього і західних партнерів. Сподіваюся, що за півтора-два роки вона запрацює саме в тому вигляді, в якому планувалася, – як загальна служба порятунку.

***

Цей матеріал опубліковано в №15 журналу Корреспондент від 17 квітня 2015 року. Передрук публікацій журналу Корреспондент в повному обсязі заборонено. З правилами використання матеріалів журналу Корреспондент, опублікованих на сайті Корреспондент.net, можна ознайомитися тут.

Шукайте деталі в групі Facebook