facebook

Україна почала відновлювати ракетні технології

На думку глави РНБО, порушень міжнародних угод у цьому немає.

1613386




В Україні ведеться робота з відновлення ракетних технологій, заявив секретар РНБО України Олександр Турчинов в інтерв’ю 5 каналу ввечері 22 квітня.

“Ми працюємо, і у сфері сучасних ракетних технологій, ми працюємо в рамках підписаних Україною міжнародних угод. Жодних порушень тут немає. Саме в рамках цих угод ми створюємо можливості України захистити себе. Йдеться про зброю для захисту, а не для захоплення інших територій, для звільнення наших територій”, – сказав він.

Турчинов наголосив, що свого часу Україна була ракетною державою, і ракетні технології якісно відрізняли державу.

“На жаль, з часом ці технології були або зупинені, або втрачені. Зараз ми відновлюємо наш потенціал – і інтелектуальний, й інженерний. Також це стосується і технологій та підприємств, у яких тривалий час не було замовлень”, – зазначив секретар РНБО.

Нагадаємо, Україна є членом Режиму контролю за ракетною технологією (РКРТ) і учасником Гаазького кодексу поведінки (ГКП) щодо запобігання розповсюдження балістичних ракет.
Режим контролю за ракетною технологією створений в 1987 році і об’єднує наразі 34 держави, включаючи всі промислово розвинені. Мета РКРТ – протидія поширенню технологій створення ракетних засобів доставки зброї масового ураження (ЗМУ). Досягнення мети здійснюється проведенням відповідальної експортної політики членами РКРТ.

Це неформальна і добровільна асоціація держав, які поділяють цілі Режиму і працюють у напрямку координації національних систем ліцензування експорту для запобігання поширенню таких систем.

РКРТ – єдина багатостороння міжнародна угода (не юридично зобов’язувальна) про обмеження поширення балістичних і крилатих ракет, інших систем доставки ОПМ та відповідного обладнання, матеріалів і технології для їхнього створення і виробництва.

Читайте також:  Агресія Путлера змусила українців змінити цілі, переорієнтуватися на збереження України

Гаазький кодекс поведінки щодо запобігання розповсюдженню балістичних ракет підписаний 25 листопада 2002 року. Наразі підписантами є 93 держави.

Кодекс поведінки за своїм характером є політичним інструментом, а не юридичним міжнародним договором. Основне призначення Кодексу поведінки – зміцнення заходів довіри, прозорості та безпеки у відносинах між країнами-шляхом добровільного обміну інформацією про наявні національні ракетні програми та попереднє повідомлення про заплановані запуски балістичних ракет, їхнє місце і спрямованість пусків.

Шукайте деталі в групі Facebook