facebook

Розплата за кіно: режисерам погашають борги за зйомки фільмів

Деяким проектам вистачить виділених грошей на завершення кіновиробництва. 

1614631



Держкіно продовжує розраховуватися з боргами і фінансувати зйомки нових фільмів, повідомила прес-служба відомства. Станом на 24 квітня з початку року виробникам перерахували близько 14 мільйонів 333 тисячі гривень, за рахунок чого режисери зможуть продовжити роботу над замороженими проектами.

Зокрема, гроші виділили на п’ять фільмів, серед яких Моя бабуся Фані Каплан (3 млн 194 тис гривень), До біса! (3 млн 295 тис гривень) і Гніздо горлиці (2 млн 622 тис гривень). Трохи менше отримали виробники фільму Тепер я буду любити тебе (близько 2 млн гривень), а Атракціон – 41,6 тисяч гривень. При цьому у відомстві сподіваються, що до кінця року відбудуться нові прем’єри українських фільмів.

“Завдяки виділеним грошам ми зараз починаємо відновлювати зйомки, припинені через відсутність фінансування, – розповіла Корреспондент.net режисер історичного фільму Моя бабуся Фанні Каплан Олена Дем’яненко. – Відновлюємо зв’язку з тими, хто був задіяний у проекті, готуємося замовляти декорації і шити костюми , і вже в середині липня плануємо закінчити зйомки”.

Згідно з угодою, Держкіно має профінансувати половину бюджету фільму, загальна сума якого – близько 22 мільйонів гривень.

“Все виробництво зараз в однаково складній ситуації, оскільки більшість прив’язували бюджет перед зйомками до курсу долара по 8 гривень, – зазначила Дем’яненко. – При цьому техніка та витратні матеріали дуже дорогі, наприклад, одна зі спеціальних ламп коштує близько $2 тисяч”.

За словами фахівця, середній бюджет українського фільму для прокату становить не менше 1 мільйона доларів. Приміром, на зйомки Поводиря витратили $2 мільйони, а на Незламну – $5 мільйонів. Дешевше обійшлися зйомки хіба що Тіней незабутих предків – 877 тисяч доларів. Якщо ж мова йде про зйомки для інтернету, то витрати копійчані, зазначила Дем’яненко.

Читайте також:  Першу рекомендацію в цьому році “Ревізор” залишив у Коломиї

14 квітня Держкіно виділило ще частину грошей на виробництво фільмів, при цьому деякі отримали близько 200-300 тисяч гривень (Професіонали і Будинок з басейном). Це невеликі гроші, але краще, ніж нічого, кажуть фахівці.

“Якщо в проекті багато візуальних ефектів або є батальні сцени, то така сума може становити невелику частину бюджету. Все залежить від того, наскільки проект витратний”, – сказав Корреспондент.net гендиректор кінодистриб’юторської компанії Kinolife Ілля Свідлер. – В цілому ж український кінематограф врятує тільки спільне виробництво з іншими країнами і, звичайно ж, “молода кров”.

Тим не менш, ситуація зі зйомками в Україні не катастрофічна. Приміром, у березні в прокат вийшли три українські проекти – Смертельно живий, Лореля і Незламна, зазначив керівник компанії. Крім того, в процесі виробництва і підготовки до релізу знаходяться Толока, Максим Оса, Тев’є-Молочник і Моя бабуся Фанні Каплан. Також поки що припинене виробництво таких фільмів, як Урсус, Казка старого мельника і Окупація.

За словами Дем’яненка, український кінематограф почали реанімувати близько 4 років тому, а до цього фільми в країні не знімали протягом 20 років. При цьому за останні роки вітчизняні режисери зробили якісний і кількісний ривок – вийшли нові фільми і дебюти.

“Роботи українців стали отримувати нагороди на зарубіжних фестивалях, наприклад, фільм Люксембург виграв грант від Норвезької південної кінофундації (близько 59 тисяч євро), – сказала режисер. – На наш кінематограф звернули увагу інші країни. Процес запущений”.

Крім того, за її словами, невипадково, що зараз з’явилося багато документальних фільмів, які можна побачити на різних фестивалях. “Це актуально, затребувано суспільством, оскільки люди хочуть розібратися, що відбувається поза ТБ, – сказала режисер. – Також будуть затребувані комедії та розважальні жанри, оскільки художнє осмислення вимагає якоїсь дистанції. Адже і в час Другої світової війни в тилу знімали фільми і про звичайне життя, і про перемогу. Люди хочуть повернутися в мирне життя і відволіктися хоча б на ті дві години, поки йде кіно”.

Читайте також:  Знаменитий музикант Бі Бі Кінг госпіталізований із загостренням діабету

Як повідомляв Корреспондент.net, військова драма україно-російського виробництва Незламна отримала приз Пекінського міжнародного кінофестивалю Tiantan.

Шукайте деталі в групі Facebook