facebook

Демілітаризація Широкиного призведе до другого Дебальцевого, – офіцер «Азову»

Командир артбатареї полку «Азов» Юліан Матвійчук переконаний, що демілітаризація в Широкиному призведе до ситуації, подібної до тієї, яка була у Дебальцевому.

Представники ОБСЄ у Широкіному. Фото: kyivpost.com/Анастасія Власова


Українські військові не вірять в об’єктивність місії ОБСЄ, адже неодноразово бачили, як вони допомагають терористам. Однак план демілітаризації в Міноборони все ж хочуть втілити найближчим часом.

Територія Широкиного між українськими солдатами та бойовиками постійно прострілюється снайперами. Це роблять для того, щоб попередити можливість наступу з тої чи тої сторони. Проте окрім ближніх боїв, терористи ведуть вогонь по українських солдатах із важкої артилерії, використання якої заборонене Мінськими домовленостями.

«Бойовики використовують міномети 82 та 120 калібрів. Також танки та гаубиці. За декілька останніх днів вони почали використовувати важкі боєприпаси. Такі снаряди залишають воронки розміром у людський зріст. А це набагато потужніша зброя», – розповів командир взводу «Донбас» з позивним «Тор».

Та попри це, у Міноборони вже представили план демілітаризації Широкиного. Для української сторони це означає повне припинення вогню та виведення своїх військових. Аналогічні дії мали б зробити і сепаратисти. Втім, у секторі «М» сумніваються, що бойовики пристануть на такі умови.

«З іншою стороною важко домовитися, тому що там є розпорошеність бандугруповань. І якщо з одним бойовиком можна домовитися, то інші його не підтримують. Якщо буде домовленість щодо відводу військ та створення буферної зони, то ми перші продемонструємо бажання до перемир’я й відведемо свої війська, але хочемо, щоб це було взаємно», – пояснив  прес-офіцер сектору «М» Дмитро Горбунов.

За якомога швидшу демілітаризацію Широкиного виступає і ОБСЄ. Адже, на думку місії, це дасть змогу населенню нормально жити у буферній зоні. Втім, щоб забезпечити нормальне життя в Широкиному, у селі потрібно провести повне розмінування та очистити територію від снарядів.

«Територія села всипана нерозірваними снарядами. Тому окрім того, що в населеному пункті потрібно відновити комунальні служби, також треба провести значну роботу з розмінування, щоб зробити територію безпечною для населення», – зазначив Олександр Хуг, заступник голови місії ОБСЄ в Україні.

Проте бійці «Азову» побоюються, що як тільки українські військові покинуть свої позиції, на їх місце відразу ж зайдуть бойовики. Проте українські солдати заявили, що готові відійти, якщо буде такий наказ.

Читайте також:  Україна відвела важке озброєння від лінії розмежування, - ОБСЄ

джерело http://zik.ua/ua/news/2015/04/28/yakshcho_pochnut_demilitaryzatsiyu_v_shyrokynomu__tse_bude_druge_debaltseve__ofitser_azovu_585138

Шукайте деталі в групі Facebook