facebook

Галина Пагутяк обурена, що у тестах ЗНО використали її твір, не порадившись з нею

Деякі тестові завдання із ЗНО з української мови та літератури 2015 року викликали хвилю обурення серед абітурієнтів та експертів. А письменниця Галина Пагутяк, чий твір використано у тестах, зазначає, що уривок використано без дозволу, а тестові питання до нього абсурдні.



фото: facebook.com/Галина Пагутяк

фото: facebook.com/Галина Пагутяк

Йдеться про відповіді на питання до тексту №29-33. У цих п’яти завданнях треба було проаналізувати філософський текст на тему: «Маленький шлях – не для людей…» і дати відповідь на те, що саме в тих або інших рядках хотів сказати автор.

Авторка тексту, Галина Пагутяк, яка виявилась вплутаною у скандал, на своєму сайті у відкритому листі на ім’я керівника УЦОЯО Іоря Лікарчука написала, що укладачі текстів без її дозволу використали уривок її твору, інтерпретували його і не порадились нею з приводу тих чи інших питань/відповідей.

«Я – автор майже 30 книг, лауреат престижних премій, в тому числі й найвищої – Шевченківської, ще жива і доступна для спілкування. Виявивши мені честь і обравши мій текст для аналізу, автори питань і відповідей безперечно розуміли, що це складний філософський текст, який можна по-різному інтерпретувати, але повелися з ним дуже непрофесійно», – написала Пагутяк.

Якби питання були сформульовані коректно і зрозуміло, не виникло б такої хвилі обурення в суспільстві. Подібний конфлікт з’являється в умовах байдужості влади до якості освіти, ігнорування і непошанування державної мови і набуває політичного забарвлення, прокоментувала письменниця і подала своє тлумачення питань-відповідей.

6.5. Завдання 30.

30. Метафоричний зміст речення «Він примушує нас вірити, що обов’язково треба розбиватися до крові, щоб подолати стіну й потрапити в сад» (рядки 41, 42) розкрито в рядку»

Читайте також:  Після кемеровської трагедії в Івано-Франківську проведуть масштабні перевірки торгових центрів

А Тільки докладаючи зусиль, можна досягти задуманого, здійснити свою мрію.

Б Людське життя сповнене перешкод і труднощів

В Підкорена суспільним законом людина досягає своєї мети в боротьбі.

Г Кожен повинен досягати своєї мети за будь-яку ціну.

Відповідь: В Підкорена суспільним законом людина досягає своєї мети в боротьбі.

Коментар Галини Палутяк: «Жодне з питань не передає суті цитати, яку слід розглядати в контексті. Вираз «Підкорена суспільним законом людина» – просто безграмотний. Я кажу це як філолог і письменниця».

6.6. Завдання 31. Рядки 45-49

А ілюструють аргумент, наведений у рядках 40-44

Б обґрунтовують висловлене в рядках 40-44

В розширюють міркування з попереднього абзацу

Г підсумовують сказане в попередніх абзацах

Відповідь: Б обґрунтовують висловлене в рядках 40-44

Коментар Галини Палутяк: Варіанти відповідей частково синонімічні, невиразні, і взагалі не мають права на існування.

6.7. Завдання 32. Текст НЕ суперечить твердженню

А Людина – володар планети.

Б Люди розумніші за комах.

В Людське життя підвладне часові.

Г Комахи – гидкі створіння.

Відповідь: В Люди розумніші за комах.

Коментар Галини Палутяк: «Це взагалі абсурд і наруга над авторським текстом. Суть його полягає в тому, що людина, поставивши себе вище над іншими істотами, втратила з ними зв’язок. Вона використовує владу, насильство і гроші, щоб поставити одних людей над іншими. Це і є головна думка. До речі, дуже актуальна для нашого часу».

Директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук у відповідь на критику пояснив, що питання складалися висококваліфікованими спеціалістами і немає ніяких сумнівів в їхній якості.

Але, враховуючи резонанс навколо цих питань, у травні проведуть спеціальний експрес-аналіз.

«Комісія сформована з досвідчених та висококваліфікованих фахівців, які працюють у загальноосвітніх навчальних закладах, університетах, наукових і методичних установах. Лише члени Комісії уповноважені визначати правильність відповідей на завдання тесту. На підставі рішення Комісії визначається результат виконання тесту кожним учасником зовнішнього оцінювання», – повідомив УЦОЯО.

У випадку, коли члени комісії вважають, що якесь із завдань не має правильної чи однозначної відповіді, вони можуть прийняти рішення про його вилучення із цілісного тесту.

«Стосовно тестування з української мови і літератури, яке відбулося 24 квітня, рішення про вилучення завдань Комісія не ухвалювала. Більше того, завдання, про які йдеться, за результатами кількаетапної експертизи включені до Банку тестових завдань УЦОЯО. Тобто, формальних підстав для сумнівів у якості зазначених завдань і правильності встановлення відповідей до них немає», – пояснюють в УЦОЯО.

Якщо за результатами експрес-аналізу буде встановлено, що дуже велика кількість абітурієнтів не змогла правильно виконати зазначені завдання, то УЦОЯО буде просити Комісію з визначення результатів повернутися до визначення правильних відповідей на завдання та ухвалити нове або підтвердити попереднє рішення.

Читайте також:  Головний військовий хірург Львова п’яним почав оперувати: Вигнав всіх з палати і почав розрізати бійця

Лише після повторного рішення Комісії будуть встановлюватися остаточні результати цього тесту.

джерело http://life.pravda.com.ua/society/2015/04/27/193129/

Шукайте деталі в групі Facebook