facebook

Реформа держслужби: у кого забирають привілеї

Верховна Рада запустила реформу держслужби, яка позбавляє привілеїв багатьох чиновників й запроваджує відкриті конкурси на посади.

1616466



Відповідний проект підтримали у першому читанні мінімальною кількістю голосів – 226. Його мають ухвалити в цілому до червня.

Помічників депутатів та радників президента, а також прес-секретаря голови держави планують позбавити привілеїв серед перших.

Багато депутатів критично ставляться до урізання прав їхніх помічників. Тому до другого читання цю новацію можуть “виправити”.

Більше не держслужбовці

Під час ухвалення спікер кілька разів ставив проект на голосування, але він не добирав голосів – депутати все не встигали добігти до пультів.

Як жартував депутат від Радикальної партії Ігор Попов, “депутатів позачиняли в кабінетах помічники і не пускали у залу”.

Дійсно, одними з перших від реформи постраждають депутати та їхні помічники. У разі ухвалення реформи вони не матимуть статусу держслужбовців.

Кожен член парламенту має право оформити кількох помічників як держслужбовців. Зараз таких майже сімсот.

Статусу не буде у президента, міністрів та їхніх заступників, депутатів, суддів, прокурорів та працівників держструктур, які “надаватимуть послуги”.

Держслужбовцями більше не будуть радники, помічники і прес-секретар президента, службовці секретаріату спікера Ради і його заступників, працівники патронатних служб міністрів, а також помічники суддів.

Позапартійні чиновники

Держслужбовцям заборонять брати участь в політичній боротьбі, агітувати на виборах, вступати у партії й демонструвати політичні уподобання.

У разі ухвалення закону має припинитися практика, коли “керівна партія” у добровільно-примусовому порядку заганяла до своїх лав держслужбовців.

Мітинги, в яких постійно брали участь держслужбовці, також можуть опинитись у минулому.

Якщо чиновник планує брати участь у виборах, то в день реєстрації кандидатом має повідомити про це керівництво і піти у неоплачувану відпустку.

 До Партії регіонів, яка налічувала до 1,5 мільйонів членів, належали багато державних службовців високого і середнього рангу

Державним службовцям заборонять суміщати посаду з роботою депутатом будь-якого рівня.

Читайте також:  Лікування раку та пологи будуть безкоштовними: стали відомі подробиці нового етапу медреформи у 2020 році

Зазвичай в регіонах керівництво району чи області балотувалось в раду свого рівня, використовуючи адмінресурс. А потім, займаючи посаду у виконавчій вертикалі, контролювали і роботу місцевої ради.

Державні секретарі

У проекті відроджується стара ідея Леоніда Кучми початку 2000-х років про створення у міністерствах державних секретарів – неполітичних посад, які організовуватимуть роботу відомств.

На відміну від заступників міністра, секретарі будуть держслужбовцями, обиратимуться на конкурсі, а термін їхніх повноважень – 5 років.

Теоретично, державні секретарі не мають змінюватися зі зміною міністра.

Ці люди займатимуться усією організаційною роботою та відповідатимуть за конкурси з набору кадрів у міністерстві.

Аналогічні “керівники державної служби” мають бути у всіх органах влади, яким підпорядковуватимуться своєрідні HR-відділи – служби з питань персоналу.

Чиновники на конкурсах

Реформа передбачає запровадження системи відкритих конкурсів на посади державних службовців. На кшталт конкурсу, який пройшов на голову антикорупційного бюро.

Для цього мають створити спеціальну комісію з питань корпусу державної служби, до якої увійдуть представники уряду, президента, парламенту і громадських об’єднань.

Для конкурсу на посади голів державних адміністрацій в АП створять комісію, але із залученням представників уряду.

У законі чітко розписано, як, коли і за якою процедурою ці конкурси відбуватимуться.

Таблиця про ранги

Всіх державних службовців поділять на три категорії – найвищу “А”, середню – “Б” і найнижчу на місцях – “В”.

 Засідання конкурсної комісії з обрання голови антикорупційного бюро транслювали в інтернеті

Паралельно ці три категорії поділять на дев’ять рангів – при цьому перший ранг надаватиме за особливі заслуги президент.

Відповідно до рангів та категорій чиновники отримуватимуть і платню.

Розмита зарплата

У проекті не виписали, скільки саме отримуватимуть конкретні чиновники з 1 по 9 ранги. Рівень платні встановлюватиме не закон, а кабінет міністрів. Відомо, що платня складатиметься з окладу, плати на вислугу років та премій. Премії не можуть бути вищими за 30% окладу.

Читайте також:  Двоє українців в Італії переправляли біженців в ЄС

Мінімальна платня службовця дев’ятого рангу може бути тільки у сім разів меншою за оклад чиновника першого рангу. Надбавка за вислугу років складатиме по 3% за рік роботи, проте не більше половини окладу.

Розробники реформи вирішили не прив’язувати оклад до чіткої кількості мінімальних зарплат, як це зробили для прокурорів та працівників антикорупційного бюро.

Урізання соцгарантій

Спеціальні пенсії для держслужбовців урізаються, проте окремі категорії чиновників їх збережуть.

На неї й надалі претендуватимуть державні чиновники, які на момент ухвалення закону пропрацювали на посадах держслужби понад двадцять років.

Для чиновників, які вже у відставці, соціальні гарантії зберігаються.

Проте у разі виходу у відставку вже після набуття чинності реформи, виплати, пов’язані з відставкою, припиняться.

Державні службовці матимуть гарантовані 30 днів оплачуваної відпустки, а за вислугу років їм поступово додаватимуть ще 15 днів.

Закон гарантує службовцям і їхнім сім’ям медичне обслуговування у державних та комунальних лікарнях.

Новий проект змін у державній службі скасує реформу часів Віктора Януковича, яка мала набути чинності 1 січня 2016 року.

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook