facebook

Пожежа в Чорнобилі: головне не панікувати

Ця пожежа – найбільша із 1992 року за площею.

1617137




Чи не кожне повідомлення про надзвичайну подію у Чорнобильській зоні відчуження моментально спричиняє паніку серед українців. А надто – серед киян, які живуть всього за 100 кілометрів від зруйнованої АЕС.

Лісова пожежа, що спалахнула у зоні напередодні, не стала винятком.

Рятувальники вже відзвітували про її локалізацію, а прем’єр запевнив, що все під контролем і жодних загроз немає.

Аби пересвідчитися, чи так це насправді, редакція ВВС Україна вирішила поспілкуватися з незалежними експертами.

Площа

Ця пожежа – найбільша із 1992 року за площею, визнає експерт з енергетичної політики Національного екоцентру Тетяна Вербицька.

У Держслужбі з питань надзвичайних ситуацій повідомили, що після поширення вогню площа пожежі перевищила 300 гектарів.

Але, зазначає пані Вербицька, вогонь вирував за 25 кілометрів від станції і за 10 кілометрів від сховища радіоактивних відходів.

“Найбільш забруднений – “рудий ліс” – не горів. Горів той ліс, який не надто вражений радіацією. Так, пожежа рухалася у бік небезпечних об’єктів, але її вдалося вчасно локалізувати – за 5 кілометрів від них”, – зазначила вона в коментарі ВВС Україна.

За словами біолога Сергія Гащака з Чорнобильського центру з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології, найбільш забрудненою є центральна частина зони відчуження. Територія на півдні зони, в напрямку Іванкова, менш забруднена.

Пожежа, згідно з повідомленнями, лютувала поблизу колишнього села Іллінці, що в Іванківському районі.

“Площа пожежі у 400 гектарів навряд чи створить велику небезпеку для всієї дикої природи регіону, адже загальна площа зони відчуження становить 260 тисяч гектарів”, – зазначив експерт.

Вітер

Ще один аргумент проти паніки, принаймні у Києві, – напрямок вітру на момент пожежі.

Читайте також:  Після зустрічі із Зеленським: АЗС різко знизили ціни на бензин

За словами Тетяни Вербицької, дим, як і в 1986 році, був спрямований у бік Білорусі.

“Усі ці дні, починаючи з неділі, у Києві був вітер південного або південно-східного напрямку. Тобто він дув з півдня чи південного сходу на північ”, – написала у себе наFacebook синоптик Наталка Діденко.

Хоча у середу вдень вона зазначила, що невдовзі очікується північний та північно-східний вітер, 5-10 метрів за секунду.

Але в ДСНС наголосили, що поширення “верхового вогню” вже зупинили.

Фон

Радіаційний фон у Києві не змінився, стверджують в екоцентрі.

У Державній інспекції ядерного регулювання України також кажуть, що фон у столиці 29 квітня зберігається “на рівні природних фонових значень, що характерні цій території – 13 мкР/год”.

Допустимі норми вмісту радіонуклідів у повітрі також не перевищені у Зоні відчуження.
В уряді кажуть, що ситуація під контролем

Виконувач обов’язків мера Славутича – міста де живуть переселенці із Чорнобиля та персонал, який обслуговує Чорнобильську АЕС, – навіть випустив відеозвернення з цього приводу.

За словами Юрія Фомічева, у місті немає жодної паніки, а ситуація з пожежею – під контролем.

“Працівники станції у випадку небезпеки одразу попереджають свої сім’ї, і якщо трапилось щось не так, ми в Славутичі відчуваємо це перші. Сьогодні ніякої паніки в Славутичі немає, всі працюють, живуть, діти гуляють”, – наголосив він.

Контроль

“Перше і головне – не панікувати і не поширювати будь-які плітки чи навіть інформацію одразу всім навкруги”, – радить у подібних ситуаціях синоптик Наталка Діденко.

Хоча екологи визнають, що пожежі, які в Зоні відчуження трапляються досить часто, можуть становити загрозу. Адже у тамтешніх деревах накопичено багато радіоактивних елементів, які можуть вивільнитися з вогнем і поширитися за допомогою вітру.
Екологи сподіваються, що пожежа приверне увагу до проблем зони

Читайте також:  В Україні підтверджено 9410 випадків COVID-19

“У 1992-1994 роках пожежі тут теж були, їх наслідки відчували у Прибалтиці, у Європі, де відзначали підвищений рівень радіації. Цього року теж були пожежі”, – розповів Сергій Гащак.

Тому, кажуть експерти, у зоні, як і на решті територій, потрібно займатися попередженням пожеж.

У цьому сенсі, зазначає Тетяна Вербицька, остання з них мала навіть добрий ефект.

“Зараз ми бачимо дещо недбале ставлення до Зони відчуження і загалом до проблем поводження із радіоактивними відходами. Тому що цією територією опікується Державне агентство з управління Зоною відчуження – ця структура вже півроку перебуває без керівництва. Голову і його заступника люстрували. Виходить, що ці питання, пов’язані із безпекою країни, ніхто не контролює”, – розповіла еколог.

Вона висловила сподівання, що посилена увага прем’єра Арсенія Яценюка та суспільства загалом, викликана нинішнім інцидентом, допоможуть запобігти виникненню загроз у майбутньому.

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook