facebook

Жителі Аляски і Гаваїв попросили ООН дати їм право на самовизначення

Дане звернення до світової спільноти зробили представники корінних народів.

1620578




Представники корінних народів Аляски і Гавайських островів звернулися до світової спільноти з проханням забезпечити їхнє право на самовизначення у зв’язку з “незаконною анексією” і “окупацією” їхніх територій Сполученими Штатами, повідомляє ТАСС.

У поширеній в четвер, 7 травня, в Женеві заяві вони закликали країни-члени ООН підняти це питання в ході наміченого на 11 травня розгляду в рамках Ради ООН з прав людини періодичного огляду стану в галузі прав і свобод у США.

У заяві говориться, що Аляска і Гаваї “в 1959 році були поглинені Сполученими Штатами шляхом обману та умисного порушення мандата і принципів ООН, і процесу самовизначення”. Автори документа закликають ООН “виправити помилку”.

Наголошується, що продаж Росією США Аляски в 1867 році аж ніяк “не означав передачі суверенітету над Аляскою Сполученим Штатам”, а “вторгнення США на Гаваї в 1893 році було зроблено в порушення двосторонніх договорів і міжнародного права”.

Своєї мети автори заяви мають намір домагатися мирно, через механізми Об’єднаних Націй і проведення на Алясці і Гаваях референдумів про самовизначення. Щоб діяти більш ефективно, була створена спільна робоча група “Альянс Аляска-Гаваї за самовизначення”.

Російська Америка: як Росія придбала і втратила Аляску – BBC

На зустрічі з журналістами, що відбулася в Швейцарському клубі преси в Женеві, представник Аляски Рональд Барнс і Гавайських островів – Леон Сіу розкритикували політику США щодо корінних народів, назвавши її “окупацією”.

Аляска була відкрита в 1732 році, з 1799 по 1867 перебувала під управлінням Російсько-американського суспільства. 30 березня 1867 року у Вашингтоні був підписаний документ про продаж регіону США: територія площею 1,5 мільйона квадратних кілометрів була продана за 7,2 мільйона доларів золотом. Аляска була оголошена штатом США тільки в 1959 році.

Читайте також:  “Людей кидало по всьому салону як ляльок…”: З’явилось відео з реєстратора всередині автобуса, який потрапив в ДТП

Гавайські острови були приєднані до США в 1898 році, в 1900 їм було надано статус самоврядної території. Регіон отримав статус штату також в 1959 році.

Шукайте деталі в групі Facebook