facebook

Набув чинності меморандум про реструктуризацію валютних кредитів населення

В Україні почав діяти меморандум про реструктуризацію валютних кредитів

1621205




В Україні почав діяти меморандум щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, повідомляється на офіційному сайті Національного банку України в п’ятницю, 8 травня.

Меморандум був запропонований банками, що мають найбільший портфель кредитів фізичних осіб в іноземній валюті, та передбачає реструктуризацію споживчих кредитів в іноземній валюті, отримані під заставу нерухомості, залишок із основної частини яких не перевищує 2,5 млн грн. за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на 1 січня 2015 року.

“Обов’язок банків з виконання положень меморандуму виникає виключно за низки умов, велика частина яких вже виконана”, – йдеться в повідомленні.

Меморандум підписали такі банки: УПБ, Альфа-Банк Україна, КБ Надра, Банк Михайлівський, ПриватБанк, Банк “Грант, Регіон-банк, Дельта Банк, ФИДО Банк, Платинум Банк, Креді Агріколь Банк. Інші банки, що мають найбільший портфель кредитів фізичних осіб в іноземній валюті, розглядають можливість найближчим часом також приєднатися до меморандуму.

Для того щоб почати фактичний процес реструктуризації боргу, позичальникові необхідно письмово звернутися до банку з проханням проведення конвертації згідно з меморандумом і зареєструвати це звернення в банку. Потім отримати письмову відповідь від банку. У разі відмови або отримання рішення про застосування умов, які є гірші умови меморандуму, потрібно письмово звернутися з наданням усіх матеріалів у відповідну комісію при Громадській раді, яка буде створена найближчим часом.

“Таким чином, з початком дії меморандуму відкривається шлях до остаточного врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, в результаті чого буде знижено фінансове навантаження на позичальників у зв’язку з політичноюі фінансовоюкризою, якасталасяв 2014 році і викликала девальвацію національної валюти в Україні”, – йдеться в повідомленні.

Читайте також:  Зеленський про отриману компенсацію від "Газпрому": велика перемога для країни

Порошенко підтримав реструктуризацію банківських кредитів громадян

Як зазначають в НБУ, найважливішою підставою практичної реалізації положень меморандуму стало підписання 5 травня 2015 року Президентом України Закону України Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризації кредитних зобов’язань з іноземної валюти в гривню).

Інша вимога щодо набрання чинності меморандуму теж виконана. Зокрема, в окремі нормативно-правові акти НБУ внесено зміни щодо незастосування санкцій до банків внаслідок порушення нормативів у результаті проведення реструктуризації валютних кредитів і/або прощення (анулювання) частини боргу, а також про подальшу класифікаціюцих кредитів, їх обліку тощо.
За матеріалами: Интерфакс-Украина

Шукайте деталі в групі Facebook