facebook

Російські солдати відмовляються воювати в Україні навіть за 60 тисяч (!) рублів

Як повідомляє Reuters,



кількість свідчень того, що в Україні воюють росіяни, зашкалює: на полях бою знаходять російське армійське озброєння, про це розповідають сім’ї російських солдатів і українські полонені, які говорять, що були схоплені російськими десантниками.

Однак, російські солдати групами йдуть з армії через конфлікт в Україні, про що Reuters розповіли самі військові, які звільнилися та правозахисники. Їхні розповіді ставлять під сумнів твердження Кремля про те, що в Україні немає російських військ, а “за ополченців росіяни воюють в якості добровольців”.

До цих пір рідко вдавалося знаходити російських солдатів, які брали участь у бойових діях в Україні і готових про це розповідати. Ще рідше виходило поговорити з тими, хто через це звільнився з армії. Reuters зв’язався з військовими, які разом з товаришами недавно покинули службу, в тому числі і з двома з них, які зізналися, що звільнилися через те, що солдатів відправляють в Україну.

Один з них живе в Москві. Він розповів, що влітку минулого року був відправлений у Ростовську область на навчання, але замість цього опинився в Україні на танку у складі бронеколони.

“Якийсь підполковник вже після перетину кордону сказав, що можуть посадити за невиконання наказу. Деякі стали відмовлятися там далі перебувати“, – сказав колишній військовий, служив в елітній Кантеміровської танкової дивізії. Як і інші, він говорив на умовах анонімності, побоюючись переслідування.

Він бачив, як солдати відмовлялися воювати.

“При мені таких було двоє. Кудись їх забрали. Підполковник говорив, що на них завели кримінальну справу…”.

Москва стверджує, що будь-які російські солдати, що воюють в Україні, це “добровольці, які допомагають сепаратистам за своїм особистим бажанням”.

Але російські солдати, які звільнилися і правозахисники розповіли Reuters про зворотне. Вони кажуть, як деякі солдати бояться їхати в Україну, як їх змушують воювати там або що вони розчаровані тим, як їх зустріло командування після повернення з української території.

Колишній танкіст з Москви каже, що не поїхав би в Україну по своїй волі. “Та ні, навіщо? Це не наша війна. Якби війська там були офіційно, то так, це вже інша справа”.

Він каже, що був відправлений на Україну в кінці серпня минулого року і повернувся до Росії на початку вересня під час перших мирних переговорів. Його екіпаж управляв модернізованим російським танком Т-72Б3.

“(Після повернення в Росію) вишикували нас, сказали – всім відрядження, бойові, медалі”, – розповів солдат. Але в підсумку, за його словами, ні він, ні його товариші не отримали нічого з обіцяного, навіть після того, як нагадали про обіцянки своїм командирам.
“Вирішили
звільнитися. Нас було 14 чоловік”.

У Росії всі чоловіки у віці від 18 до 27 років повинні рік відслужити в армії. За законом, солдати строкової служби не можуть бути відправлені за кордон. Але за словами правозахисників, офіцери, використовуючи фінансові стимули, підштовхують призовників до того, щоб укладати контракти як професійні військові і змушують їх їхати в Україну.
Голова правозахисної групи “Громадянин. Армія. Право” та член президентської ради з прав людини Сергій Кривенко, який займається захистом прав військовослужбовців з початку 2000-х років, каже, що командування намагається знайти якомога більше солдатів, готових їхати
в Україну добровільно, “але це все одно добровольці в лапках, тому що на них чиниться серйозний тиск“.

Кривенко сказав, що офіцери використовують метод батога і пряника: пропонують велику матеріальну винагороду контрактникам, які воюватимуть в Україні.

“Тепер вони отримують двадцять, тридцять, сорок тисяч рублів на місяць залежно від звання. Деякі навіть отримують шістдесят“, – говорить Кривенко. Для військових звільнення не завжди просте рішення.

“Як і всі інші в Росії, вони платять за житло, іномарки, – говорить правозахисник. – Так що якщо вони (командири) говорять тобі йти і вирушати в дорогу (на Україні), а якщо ні – то ми тебе звільнимо, то постає питання, чи зможуть вони знайти гроші платити за боргами і годувати свої сім’ї?”.

Іншому солдатові, який говорить, що через Україну звільнився з армії, 21 рік і він командував розрахунком реактивної системи залпового вогню “Град”. Військовий, який попросив Рейтер не розкривати свого імені і частини, розповів, що влітку минулого року його машина зайняла позицію приблизно в двох кілометрах від українського кордону на південному заході Росії.

“Їхали без розпізнавальних знаків. Ми зняли всі свої кокарди, петлиці, шеврони. Все це прибрали. Сказали, що в польових умовах без цього ходять всі“.

Ці маневри і справді були схожі на вчення, поки на початку вересня бойовий розрахунок не отримав наказу відкрити вогонь по цілі, що знаходилася на відстані “17 кілометрів, може, менше”.

“Я сподівався, що це не по живим людям було. Або що я принаймні промахнувся”.
Він сказав, що від своїх товаришів військових дізнався про іншу батаре
ю з його військової частини, яка перейшла кордон і провела на Україні 10 днів.

“Незрозуміло, хто за що бореться і сенс цього”, – сказав він. Він і четверо інших солдатів вирішили, що краще піти з армії, ніж відправитися воювати в Україну. Процедуру звільнення, як каже військовий і що підтверджується документами правозахисників та військової прокуратури, вони закінчили в березні.

Джерело – http://ru.reuters.com/article/topNews/idRUKBN0NV06M20150510?sp=true

Читайте також:  На Бахмутському напрямку загинув військовий з Івано-Франківщини Михайло Вінтоняк

Шукайте деталі в групі Facebook