facebook

Нобелівський лауреат запропонував альтернативу антибіотикам

Вчені розробили методику, здатну знищувати хвороботворні бактерії в організмі без участі антибіотиків.

1620357


Вчені з Університету Каліфорнії протестували технологію, яка допомагає імунній системі ідентифікувати хвороботворні бактерії, розміщуючи на них так звані “маячки”. Результати експерименту опубліковані в Journal of Molecular Medicine і прес-релізі університету.

Суть дослідження полягає в тому, що вчені змогли примусово направити антитіла людського організму на особливі білки, які є характерними для бактерій. До подібних білків відноситься M-білок стрептококів, який відіграє чималу роль в процесі інфікування.

Як відзначають дослідники, антитіл до цього білка в організмі людини набагато менше ніж, наприклад, до деяких бактеріальним цукрам. Таким чином, ідея вчених полягає в тому, щоб створити для імунної системи імпровізований “перехідник”, який адаптує і задіє більшу кількість антитіл до пошуку всіх наявних бактерій.

Сигнальною частиною для організму виступає в цьому випадку цукровий залишок α-Gal. На це олігосахарид реагує досить великою кількістю антитіл, щоб він став ефективним “маячком”.

Методика успішно пройшла випробування на бактеріях, є збудниками багатьох хвороб, у тому числі бронхіту, менінгіту та скарлатини. Використання “маячка” у всіх

У науковому середовищі не вперше шукають заміну антибіотикам. Ще два роки тому головний лікар Англії заявив про наближення кінця епохи антибіотиків.

Читайте також:  У Німеччині знайшли найдавніше у світі послання в пляшці

Шукайте деталі в групі Facebook